Cher

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee viihdetaiteilijaa. Cher voi myös Ranskassa olevaa jokea Cher, sen mukaan nimettyä departementtia Cher, tai animessa Wolf's Rain esiintyvää henkilöä.
Cherilyn Sarkisian LaPier
Cher by Ian Smith.jpg
Cher vuonna 2011.
Syntynyt 20. toukokuuta 1946 (ikä 68)
Taiteilijanimet Cher
Kotipaikka El Centro, Kalifornia
Aktiivisena 1964 – nykyaika
Tyylilajit Pop, dance, disco, folk, pop rock
Yhtyeet Sonny and Cher

Cher, oikealta nimeltään Cherilyn Sarkisian LaPier, (s. 20. toukokuuta 1946 El Centro, Kalifornia) on yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä. Hän on voittanut yli 50-vuotisella urallaan sekä Oscar-, Emmy-, Golden Globe- että Grammy-palkintoja. Hän nousi kuuluisuuteen Sonny and Cher -duon myötä. Duo hajosi vuonna 1974, minkä jälkeen Cher siirtyi soolouralle, näytteli elokuvissa ja oli mukana televisio-ohjelmissa. Cher sai vuonna 1987 elokuvasta Kuuhullut (Moonstruck) Parhaan naispääosan Oscarin. Myöhemmin hän on näytellyt muun muassa elokuvassa Burleski (Burlesque).

Soolouransa aikana Cher on myynyt yli 100 miljoonaa äänitettä. Hän teki pitkän jäähyväiskiertueen, joka päättyi Hollywoodiin huhtikuussa 2005. Paluun esiintymislavoille hän teki toukokuussa 2008.[1]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cher on ollut kaksi kertaa naimisissa, Sonnyn (k. 1998) ja Gregg Allmanin kanssa, ja molemmista avioliitoista hänellä on lapsi, kaksi poikaa Chaz Bono (1969)(synt.Chastity Sun) ja muusikko Elijah Blue Allman (1976). Sittemmin hänellä on ollut useita suhteita muusikoiden, näyttelijöiden ja muiden julkimoiden kanssa.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cherin parhaiten myyneitä albumeita ovat olleet Living Proof (6,4 miljoonaa myytyä kappaletta), Cher (8 miljoonaa), Heart Of Stone (11 miljoonaa), Love Hurts (11 miljoonaa) ja Believe (20 miljoonaa).

Sonny & Cher -duo

Sooloura

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.