Nina Mya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nina Mya
Closure -levyn kansikuva 2016
Closure -levyn kansikuva 2016
Henkilötiedot
Koko nimi Nina Höynälä
Syntynyt15. marraskuuta 1989 (ikä 34)
Ammatti Laulaja, säveltäjä, opettaja
Muusikko
Aktiivisena 2008
Palkinnot

Vuoden Solisti 2011 Young Nordic Jazz Comets, Vuoden Taiteilija 2012 Pori Jazz Festival

Aiheesta muualla
Kotisivut

Nina Mya (s. 1989) on suomalainen jazzlaulaja, säveltäjä ja laulunopettaja.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nina Mya (oik. Nina Höynälä) on kotoisin Torniosta. Hän aloitti musiikkiopintonsa jo lapsena klassisen pianon ja pop/jazz-laulutuntien merkeissä. Ollessaan vain 18-vuotias hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian arvostetulle jazzosastolle, jossa häntä ovat opettaneet muun muassa Jukkis Uotila, Jenny Robson ja Riitta Paakki. Mya on valmistunut musiikin maisteriksi ja instrumenttipedagogiksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 perustettiin Myan ensimmäinen yhtye (silloin Nina Höynälä Quartet), jonka taiteellisesta ohjaamisesta hän vastasi.

Vuonna 2012 julkaistiin Nina Myan debyyttialbumi Flying Solo (Fredriksson Music), joka sisälsi suurimmaksi osaksi laulajan omia sävellyksiä. 50- ja 60-lukujen amerikkalaista jazzperinnettä mukaileva levy oli moderni ja kehuttu kokonaisuus, joka sai paljon näkyvyyttä. Levyn myötä Mya palkittiin Pori Jazzin Vuoden Taiteilija 2012 -tittelillä. Levyllä soittivat Sampo Hiukkanen (sax), Tuomas Juhani Turunen (pno), Teemu Åkerblom (basso) ja Mikko Arlin (rummut). Debyyttilevynsä myötä Nina Mya ponnahti Suomen jazzkentän ja yleisesti musiikkipiirien tietoisuuteen. Myan tyylille ominaista on afroamerikkalainen tumma lauluääni, äänen vivahteikkuus, tekninen taituruus, voimakas lavaläsnäolo sekä henkilökohtaiset tekstit.

Kesällä 2013 Mya oli mukana Ilmavoimien Big Bandin kanssa MILJazz -kiertueella, jolla he esittivät Quincy Jones -tribuutin, joka sisälsi Jonesin tuottamaa ja sovittamaa musiikkia 1960-luvulta eteenpäin. Kapellimestarina toimi Vellu Halkosalmi.

Lukuvuoden 2013-14 Nina Mya oli vaihto-opiskelijana Manhattan School Of Musicissa, New Yorkissa, jossa häntä opettivat Gretchen Parlato, Theo Bleckmann, Dave Liebmann ja monet muut.

Keväällä 2014 New Yorkin sekä esikoispojan tulevan syntymän innoittamana tehtiin albumi Our Time (Texicalli Records), jolla soittivat Billy Test (pno), Marty Kenney (bass) ja Curtis Nowosad (drs). Aiemmasta debyyttilevystään ja totutusta tyylistään poiketen Our Timen laulut sekä Myan laulutyyli olivat herkkiä ja balladinomaisia. Mya onkin omistanut levyn sarjana kehtolauluja pojalleen.

Nina Myan kolmas ja menestynein pitkäsoitto Closure (Fredriksson Music) julkaistiin näyttävästi Pori Jazz -festivaalin Kirjurinluodon Lokkilavalla 15.7. Uudella levyllä kuultiin myös uutta kokoonpanoa: Henri Mäntylä (pno), Petri Puolitaival (sax,flt), Jukka Eskola (trp), Jori Huhtala (bass) ja Tuomas Timonen (drs). Levyn musiikki oli nyt selvästi gospelhenkisempää sekä sävellysten että laulutyylin osalta. Säveltäjänä, sovittajana ja taiteellisena aputuottajana toimi saksofonisti Petri Puolitaival. Kokoonpano on keikkaillut yhdessä siitä asti, muun muassa Suomen Jazzliiton tuottamalla kiertueella ympäri Suomen. Albumi julkaistiin myös 28.10.2016 Saksassa Herbie Martin Music -levymerkin toimesta ja sitä juhlittiin konsertilla Helsingin Savoy-teatterilla.

Varsinaisen yhtyeen oheen perustettu pienkokoonpano Nina Mya Goes Gospel esittää nimensä mukaisesti afroamerikkalaista gospelia ja sen vaikutteista musiikkia. Siinä soittavat Myan kvintetistä tutut Mäntylä ja Puolitaival.

Nina Mya vaikuttaa pääsolistina Kaira-nimisessä yhtyeessä, jossa mukana ovat Sam Huber (voc), Joonatan Rautio (sax), Markus Niittynen (pno), Sampo Tiittanen (bass) ja Jussi Lehtonen (drs). Yhtyeen debyyttialbumi Kaira (Svart Records) julkaistiin huhtikuussa 2017 April Jazz -festivaalilla.

Lisäksi Nina Mya on esiintynyt vuosien varrella vierailevana solistina useiden kotimaisten huippumuusikoiden, kuten Timo Lassy, sekä lukuisten kansainvälisten artistien, esimerkiksi Frank McComb kanssa.

Syksystä 2015 Nina Mya on toiminut Kuopiossa Savonia ammattikorkeakoulun rytmimusiikin osastolla laulun lehtorina. Lisäksi hän on opettanut lukuisia kertoja freelancerina sekä yksilö- että ryhmäopetuksina aina Sibelius-Akatemian avointa yliopistoa myöten. Hän on arvostettu ja monipuolinen laulupedagogi, jonka opetusfilosofia on holistinen ja oppilaslähtöinen. Hän nojaa opetuksessaan useisiin eri metodeihin. Laulun lisäksi hän on opettanut yhtyesoittoa, sävellystä, pedagogiikkaa ja improvisaatiota.

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeenjohtajana
Vierailevana

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]