Luettelo Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puoluekokouksista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puoluekokouksista. SDP (vuoteen 1903 Suomen Työväenpuolue) on vuodesta 1899 lähtien järjestänyt yhteensä 38 varsinaista puoluekokousta sekä seitsemän ylimääräistä puoluekokousta. Lisäksi luettelossa ovat mukana puolueen perustava kokous ja vuoden 1918 sisällissodan jälkeen pidetty "Suuri Sosialidemokraattisen työväen kokous". Puoluekokousten numerointi noudattaa SDP:n omaa käytäntöä, jossa ylimääräiset puoluekokoukset on vuotta 1991 lukuun ottamatta laskettu varsinaisten kokousten joukkoon.

Puoluekokoukset 1899–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Ajankohta Paikkakunta Henkilövalinnat Huom.
Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja /
1. varapuheenjohtaja
2. varapuheenjohtaja 3. varapuheenjohtaja Sihteeri /
Puoluesihteeri
17.–20.7.1899 Turku N. R. af Ursin J. K. Kari Suomen Työväenpuolueen perustava kokous
1. 17.–20.7.1901 Viipuri K. F. Hellsten
2. 17.–20.8.1903 Forssa Taavi Tainio Seth Heikkilä ns. Forssan kokous
3. 25.–28.9.1904 Helsinki ylimääräinen puoluekokous, ei henkilövalintoja
4. 20.–22.11.1905 Tampere Emil Perttilä Matti Paasivuori Matti Turkia ylimääräinen puoluekokous
5. 20.–27.8.1906 Oulu Edvard Valpas Aleksanteri Järvenpää
6. 8.–13.9.1909 Kotka Matti Paasivuori Yrjö Sirola
7. 4.–10.9.1911 Helsinki O. W. Kuusinen Matti Paasivuori
8. 26.10.–1.11.1913 Tampere Matti Paasivuori J. Pietikäinen
9. 15.–18.6.1917 Helsinki Kullervo Manner Edvard Gylling
10. 25.–27.11.1917 ylimääräinen puoluekokous
5.11.1918 Väinö Tanner Matti Paasivuori Väinö Hupli ns. Suuri Sosialidemokraattisen työväen kokous
11. 27.–29.12.1918 Taavi Tainio ylimääräinen puoluekokous
12. 8.–16.12.1919 Väinö Salovaara
13. 31.3.–4.4.1922 J. F. Aalto
14. 1.–6.2.1926 Matti Paasivuori Rieti Itkonen K. H. Wiik
15. 26.1.–1.2.1930 Kaarlo Harvala Matti Paasivuori
16. 25.–28.5.1933 Tampere
17. 25.–28.5.1936 Helsinki Edvard Huttunen Aleksi Aaltonen
18. 18.–20.5.1939 Turku Väinö Salovaara
19. 25.–29.11.1944 Helsinki Onni Hiltunen Aleksi Aaltonen Unto Varjonen
20. 15.–17.6.1946 Emil Skog Väinö Leskinen ylimääräinen puoluekokous
21. 30.10.–3.11.1949
22. 22.–24.5.1952 Matti Lepistö
23. 3.–6.6.1955 Eero Antikainen, Tyyne Leivo-Larsson
24. 21.–24.4.1957 Väinö Tanner Olavi Lindblom, Onni Hiltunen Kaarlo Pitsinki ylimääräinen puoluekokous
25. 16.–18.4.1960 Olavi Lindblom
26. 15.–17.6.1963 Rafael Paasio
27. 26.–28.11.1966 Erkki Raatikainen
28. 6.–9.6.1969 Turku Kalevi Sorsa
29. 1.–4.6.1972 Tampere Veikko Helle, Margit Eskman
30. 5.–8.6.1975 Jyväskylä Kalevi Sorsa Veikko Helle, Pirkko Työläjärvi Ulf Sundqvist
31. 8.–11.6.1978 Espoo
32. 3.–7.6.1981 Pori Erkki Liikanen
33. 6.–10.6.1984 Lahti Pirkko Työläjärvi, Matti Ahde
34. 4.–7.6.1987 Helsinki Pertti Paasio Matti Ahde, Pirjo Ala-Kapee Ulpu Iivari
35. 6.–10.6.1990 Lappeenranta Matti Puhakka Tarja Filatov Tuulikki Hämäläinen
16.–17.11.1991 Helsinki Ulf Sundqvist Antero Kekkonen Tarja Tenkula Matti Puhakka Markku Hyvärinen ylimääräinen puoluekokous
36. 3.–6.6.1993 Paavo Lipponen Liisa Jaakonsaari
37. 6.–9.6.1996 Kari Laitinen
38. 26.–30.5.1999 Turku Säde Tahvanainen
39. 6.–8.6.2002 Tampere Tarja Filatov Eero Heinäluoma
40. 9.–11.6.2005 Jyväskylä Eero Heinäluoma Pia Viitanen Tarja Filatov Maarit Feldt-Ranta
41. 5.–7.6.2008 Hämeenlinna Jutta Urpilainen Ilkka Kantola Maria Guzenina-Richardson Pia Viitanen Ari Korhonen
42. 27.–29.5.2010 Joensuu Maria Guzenina-Richardson Ilkka Kantola Mikael Jungner
43. 24.–26.5.2012 Helsinki Krista Kiuru Antti Lindtman Eero Vainio Reijo Paananen
44. 8.–10.5.2014 Seinäjoki Antti Rinne Antti Lindtman Sanna Marin Krista Kiuru
45. 3.–5.2.2017 Lahti Sanna Marin Maarit Feldt-Ranta Ville Skinnari Antton Rönnholm

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]