Kalevi Sorsa -säätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalevi Sorsa -säätiö on Suomen Sosialidemokraattista Puoluetta (SDP) lähellä toimiva ajatushautomo.[1][2] Säätiö perustettiin vuonna 2005 ja nimettiin entisen SDP:n puheenjohtajan ja pääministerin Kalevi Sorsan mukaan. Säätiön tavoitteena on herättää yhteiskunnallista keskustelua, edistää demokratiaa ja tasa-arvoa ja tehdä tutkimusta.[3]

Kalevi Sorsa -säätiön omassa julkaisusarjassa (Arkistoitu – Internet Archive) on julkaisuja seuraavilta tutkimusaloilta: makrotalouspolitiikka, innovaatiopolitiikka, koulutuspolitiikka, sosiaaliturva, hyvinvointipalvelut, verotus, työmarkkinat, kuluttaminen ja demokratia. Säätiö pyrkii myös edistämään sosialidemokraattista aatekeskustelua julkaisuillaan. Vuosina 2019-2023 säätiön yhteiskuntatutkimuksen painopistealueet ovat eriarvoisuuden vähentäminen[4] ja ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle[5].

Yhteiskuntatutkimuksen lisäksi säätiö on toteuttanut vuodesta 2008 lähtien demokratiaprojekteja Makedoniassa. Vuosina 2015-2017 toteutettavassa "Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa – vuorovaikutus ja yhteistyö" projektissa yhteistyökumppanit ovat makedonialainen Progres Institute for Social Democracy ja Saksan sosialidemokraatteja lähellä oleva Friedrich Ebert -säätiön Makedonian toimisto.

Säätiön toimintaan kuuluvat julkaisujen lisäksi seminaarit ja keskustelutilaisuudet sekä kansainvälinen verkostoituminen. Säätiö järjestää vuosittain 2-3 suurempaa englanninkielistä tapahtumaa Helsingissä, yleensä yhdessä Foundation for European Progressive Studies -ajatuspajan kanssa, joka on sosialidemokraattisten ja edistyksellisten ajatuspajojen eurooppalainen kattojärjestö.

Säätiön nykyinen toiminnanjohtaja on Pauli Rautiainen ja hallituksen puheenjohtaja Antton Rönnholm.[6][1] Säätiön toiminnanjohtajina ovat aiemmin toimineet Kaisa Penny ja Mikko Majander.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mikä on Kalevi Sorsa -säätiö? - Kalevi Sorsa -säätiö Kalevi Sorsa -säätiö. Arkistoitu 28.7.2017. Viitattu 23.7.2017.
  2. Kalevi Sorsa Säätiön raportti haukkuu perustulon Ilta-Sanomat. 23.2.2007. Viitattu 23.7.2017.
  3. Elina Kervinen: Ajatuspajakokeilun opetukset 21.6.2006. Oikeusministeriö. Viitattu 23.7.2017.
  4. Kalevi Sorsa -säätiö: Eriarvoisuuden vähentäminen sorsafoundation.fi.
  5. Kalevi Sorsa -säätiö: Ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle sorsafoundation.fi.
  6. Yhteystiedot - Kalevi Sorsa -säätiö Kalevi Sorsa -säätiö. Viitattu 23.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]