Lääkärit ilman rajoja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lääkärit ilman rajoja, Médecins sans frontières
Lääkärien ilman rajoja logo.svg
Perustettu 1971
Tyyppi Lääketieteellinen humanitaarinen järjestö
Päämaja Sveitsin lippu Geneva, Sveitsi
Jäsenet 30 000
Sivusto www.msf.org www.doctorswithoutborders.org/


Järjestön lääkäri Dolo Adon pakolaisleirissä, Etiopiassa

Lääkärit ilman rajoja on kansalaisjärjestö, joka antaa lääketieteellistä apua kriisialueilla. Järjestö on ensisijaisesti tunnettu ranskankielisellä nimellä Médecins sans frontières, MSF, toisinaan käytetään myös englanninkielistä nimeä Doctors Without Borders.

Järjestön perusti vuonna 1971 Bernard Kouchnerin johtama ryhmä ranskalaisia lääkäreitä. Järjestö perustettiin siinä uskossa, että kaikki ihmiset ovat oikeutettuja lääketieteelliseen hoitoon ja että heidän tarpeensa ovat tärkeämmät kuin kansalliset rajat. Claude Malhuret'n tultua järjestön puheenjohtajaksi 1977 Kouchner ajautui konfliktiin järjestön perusperiaatteista ja erityisen kiistan kohteena oli témoignage - julkisuusperiaate. Kouchner jätti MSF:n lopullisesti 1979 ja perusti uuden humanitäärisen apujärjestön, Médecins du Monde (MdM).[1] Kouchnerin ja MSF:n välit ovat pysyneet kireinä.[2]

Järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1999. Järjestöllä ei ole toimintaa Suomessa, vaikka suomalaisia vapaaehtoisia onkin ollut MSF:n työssä mukana. Lähin MSF:n toimisto on Tukholmassa.

MSF:ssä toimii sekä vapaaehtoisia että palkattuja ammattilaisia, ja se saa rahoituksensa vapaaehtoisilta lahjoittajilta, järjestöiltä, yrityksiltä ja hallituksilta. Monet jäsenet ovat lääkäreitä tai muita hoitoalan ammattilaisia.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Association Médecins du Monde: Histoire Viitattu 19.1.2009.
  2. Kerstin Gehmlich: Kouchner should stop overusing our name, MSF says Wed May 23, 2007 11:45am EDT. Thomson Reuters. Viitattu 19.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lääkärit ilman rajoja.