Kolera

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tautia. Yhtyeestä kertoo artikkeli Kolera (yhtye).
Koleran aiheuttava Vibrio cholerae -bakteeri elektronimikroskoopissa.

Kolera on tarttuva suolistotauti,[1] jonka aiheuttaa Vibrio cholerae -bakteerin muodostama myrkky.[2] John Snow löysi koleran ja juomaveden välisen yhteyden vuonna 1854. Robert Koch eristi koleraa aiheuttavan vibriobakteerin 1883.

Tartunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolera tarttuu joko suoraan bakteerin saastuttaman ruoan tai veden kautta, tai epäsuorasti bakteeria kantavan oksennuksen kautta. Koleraa esiintyy ainoastaan ihmisillä eikä se tarvitse eläintä tai hyönteistä välittäjänä.

Taudinkuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolera on akuutti voimakkuudeltaan vaihteleva sisäinen sairaus. Suurin osa tartunnoista on oireettomia. Lievissä tapauksissa voi esiintyä ainoastaan ripulia. Vakavammissa tapauksissa esiintyy voimakasta ripulia, oksentelua, pahoinvointia ja nopeasti ilmenevää nestevajausta. Vakavissa, hoitamattomissa tapauksissa muutaman tunnin nestevaje saattaa johtaa kuolemaan verenkierron äkillisen heikentymisen seurauksena.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolera sai alkunsa luultavasti Intiasta, Ganges-joen suistosta, josta se levisi myöhemmin maailmalle.lähde? Koleraa esiintyy nykyään lähinnä köyhissä maissa, joissa sanitaatio on puutteellista ja joissa puhdasta juomavettä ei ole saatavilla. Lisäksi sitä esiintyy sodan tuhoamilla alueilla, joilla infrastruktuuri on epäkunnossa. Kehitysmaista erityisesti Afrikan ja Aasian maat ovat voimakkaasti infektoituneet, joissain määrin myös Väli- ja Etelä-Amerikan maat.

Sisällissodat, tulvat ja trooppiset hirmumyrskyt aiheuttavat usein epäsuoria tuhoja koleraepidemian takia. Zimbabwessa elokuussa 2008 alkanut kolera-aalto oli seuraavan tammikuun loppuun mennessä vaatinut yli 3 000 kuolonuhria. Sairastuneita oli jopa yli 57 000.[3]

Taudin hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoitona on kuivumisen estäminen. Sitä varten on helppo valmistaa sokeri-suolaliuosta, jossa litraan keitettyä vettä sekoitetaan teelusikallinen suolaa ja kahdeksan lusikallista sokeria.

Riskialueille matkustavat tai työnsä puolesta tartunnalle altistuvat voidaan rokottaa suun kautta annettavalla kolerarokotteella.

Varotoimenpiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taudin mahdollisesti saastuttaman ruoan ja veden käyttöä tulee välttää. Ripulin varalta tulee pitää mukana ripulilääkkeitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Huttunen etc.: Suomalainen lääkärikeskus. Espoo: Weilin+Göös, 1990. ISBN 951-353023-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 181. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.
  2. Jussi Huttunen etc.: "Suomalainen lääkärikeskus" osa 1 s.121
  3. Kolera tappanut jo yli 3000 Zimbabwessa 28.1.2009. YLE Uutiset. Viitattu 28.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]