Ihmisen suolisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo ruuansulatuselimistöstä. Suolisto on myös kylä Ulvilassa.
Suolisto.

Suolisto (lat. intestinum) on osa ruoansulatuselimistöä. Suoliston lasketaan alkavan mahalaukusta ja päättyvän peräaukkoon. Suolistoon kuuluvat ohutsuoli, paksusuoli ja peräsuoli. Suoliston tehtävänä on irrottaa ja imeä ihmisen syömästä ja juomasta materiaalista kaikki hyödyllinen ravinto ja hivenaineet. Suolisto toimii autonomisesti eli ihmisen tahdosta riippumatta.

Suoliston osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohutsuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ohutsuoli

Ohutsuoli on noin seitsemän metriä pitkä. Käytännössä se on lihasjännityksen vuoksi huomattavasti lyhyempi. Se on erittäin mutkitteleva ja onteloinen. Ohutsuolen pinnalla on nukkalisäkkeitä, joiden pinnalla on hermoja, imusuonia ja verisuonia. Tasaiseksi levitettynä ohutsuoli peittäisi useiden satojen neliömetrien alueen.

Mahalaukusta ohutsuoleen tuleva materiaali on jo melko pitkälle käsiteltyä. Ohutsuoli kuitenkin jatkaa käsittelyä niin mekaanisesti kuin kemiallisestikin.

Paksusuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Paksusuoli

Paksusuoli on noin metrin mittainen ja viiden sentin paksuinen pätkä suolistoa. Paksusuolessa asustavat mikrobit, jotka myös huolehtivat suoleen tulevan materiaalin käsittelystä yhdessä suolen mekaanisten toimien kanssa. Mikrobien epätasapainotila aiheuttaa ruuansulatusvaivoja. Paksusuolessa jylläävät muun muassa kolibakteerit, listeria, salmonella ja maitohappobakteeri.

Peräsuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Peräsuoli

Peräsuoli on oikeastaan paksusuolen parikymmensenttinen jatke. Peräsuoli toimii ulosteen varastointipaikkana. Peräaukossa on kahdet sulkijalihakset - autonomiset ja tahdonalaiset. Autonomisten sisempien sulkijalihasten (musculus sphincter ani internus) täytyy rentoutua keskushermosto-tasolta käsin ennen kuin ihminen voi aloittaa ulostamisen ja rentouttaa ulommat tahdonalaiset sulkijalihakset (musculus sphincter ani externus).

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suolisto on kunnossa, kun ei ole vaivoja, kuten ripulia tai ummetusta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Korhonen, Taro & Nousiainen, Miika: Paskakirja. Helsinki: Like, 2007. ISBN 978-952-471-941-4.
  • Heinonen, Paula: Vihdoinkin hyvä olo. Suolisto kuntoon ruokavalion avulla. Helsinki: Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-6978-1.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.