Auguste Beernaert

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Auguste Beernaert noin vuonna 1900

Auguste Marie François Beernaert (26. kesäkuuta 1829, Oostende6. lokakuuta 1912, Luzern oli belgialainen, katolinen poliitikko ja valtiomies. Hän toimi Belgian pääministerinä vuosina 18841894 sekä ministerinä useita kertoja. Hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto yhdessä ranskalaisen Constant de Rebecquen paronin, Paul Henri Benjamin Balluet d'Estournelles'in kanssa.[1]

August Beernaert oli belgian flaaminkieliseen väestönosaan lukeutuva katolinen poliitikko ja hänen isänsä oli valtion virkamies. Hän suoritti klassiset lukio-opintonsa äitinsä opastuksella ja valvonnassa. Tämän jälkeen hän suoritti oikeustieteellisen loppututkinnon Leuvenin yliopistossa ja vieraili tämän jälkeen useissa eurooppalaisissa yliopistoissa: Pariisissa, Berliinissä ja Heidelbergissä. Nain hän saattoi verrata erilaisia oikeustieteen opetusmenetelmiä. Nämä kokemuksensa hän toi mukanaan Belgian sisäministeriöön ja laati niistä myös julkaisun.

Auguste Beernaert vuonna 1909

Hän teki myös loistavan uran asianajajana ja kirjoittautui asianajajarekisteriin vuonna 1853. Tällöin hän erikoistui verojuridiikkaan. Vuonna 1873 Belgian katolinen puolue kutsui hänet johtamaan työ- rautatie- ja liikenneministeriötä.

Hänestä tuli Belgian hallituksen pääministeri vuonna 1884 ja tämän tehtävän aikana, joka kesti vuoteen 1894 saakka, hän sai hyväksytyksi ensimmäiset Belgian sosiaalilait. Hänellä oli myös merkittävä rooli entisen Belgian Kongon hankkimisessa ja sen "kehittämisessä".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Peace Prize 1909 Nobelprize.org - The Official Website of the Nobel. Viitattu 15.7.2012. (englanniksi)