Antti Kukkonen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Antti Kukkonen Kivelän sairaalassa.

Antti Kukkonen (3. lokakuuta 1889 Kontiolahti14. helmikuuta 1978 Joensuu) oli suomalainen keskustapoliitikko.

Hän oli Maalaisliiton kansanedustajana vuosina 19191945 ja uudelleen vuosina 19541962. Kukkonen istui kaikkiaan 38 valtiopäivät ja on yksi Suomen pitkäaikaisimmista kansanedustajista.

Hän toimi toisena opetusministerinä vuonna 1924. Opetusministerinä hän työskenteli Sunilan ensimmäisessä ja toisessa hallituksessa, Kallion kolmannessa ja neljännessä hallituksessa sekä toisen maailmansodan aikana Rytin toisessa hallituksessa ja Rangellin hallituksessa.

Kukkonen tuomittiin muun sodanaikaisen poliittisen johdon mukana sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Hänet vapautettiin vuonna 1947 hänen kärsittyään vankeusrangaistuksen lähes kokonaisuudessaan vankilassa.

Opetusministerinä toimineen Kukkosen päätyminen sotasyyllisten listalle hämmensi Kukkosen itsensä lisäksi oikeusistuinta ja oikeudenkäyntiä valmistellutta tutkijakuntaa. Kukkosen sotasyyllisyys olikin epäsuora tulos Neuvostoliiton tavoitteesta saada Väinö Tanner tuomituksi oikeudenkäynnissä. Tannerin syyllisyydelle oli hankalaa löytää selkeitä perusteita, jolloin muodolliseksi syyksi otettiin Tannerin jäsenyys ulkoasianvaliokunnassa sekä Rangellin että Linkomiehen hallituksissa. Ulkoasiainvaliokuntaan kuuluivat myös Antti Kukkonen ja Tyko Reinikka, jotka oli siten asetettava syytteeseen samalla perusteella.[1]

Ammatiltaan Kukkonen oli rovasti. Kukkonen oli Nykysuomen sanakirjan syntyyn johtaneen eduskunta-aloitteen johtohahmoja.

Joensuussa sijaitseva Kukkolan tila, jota Kukkonen viljeli, toimii nyt kotimuseona sekä matkailu-, opetus-, ja virkistyspaikkana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niku, Risto. Kahdeksan tuomittua miestä. Sotasyyllisten vankilavuodet. Edita, Helsinki 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Julius Ailio
Lauri Ingman
Paavo Virkkunen
Oskari Mantere
Uuno Hannula
Suomen opetusministeri
19271928
19291930
19311932
19361937
19401943
Seuraaja:
Lauri Ingman
Paavo Virkkunen
Oskari Mantere
Uuno Hannula
Kalle Kauppi
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.