Luettelo maista lukutaidon mukaan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo maista lukutaidon mukaan. YK:n Unescon tilastotieteen instituutti kokosi lähes kokonaan luvut UNESCO: n pyynnöstä vuoden 2015 arvioon, jotka perustuvat 15 vuotta täyttäneisiin henkilöihin, jotka osasivat lukea ja kirjoittaa. Maailmanlaajuinen lukutaito kaikilla 15-vuotiailla ja sitä vanhemmilla on 86,3 %. Kaikkien miesten maailmanlaajuinen lukutaito on 90,0 % ja kaikkien naisten osuus 82,7 %. Koko vaihtelee koko maailmassa teollisuusmaiden kanssa, joiden osuus on 99,2 prosenttia (2013). Oseaniassa 71,3 %; Etelä-ja Länsi-Aasiassa 70,2 prosenttia (2015) ja Saharan eteläpuolisen Afrikan osuus 64,0 prosenttia (2015). Yli 75 % maailman 781 miljoonasta lukutaidottomasta aikuisesta löytyy Etelä-Aasiasta, Länsi-Aasiasta ja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja naiset edustavat lähes kaksi kolmasosaa kaikista lukutaidottomista aikuisista maailmanlaajuisesti

YK:n jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio UNESCO[1] Muu kuin Unescon arvio
Lukutaidon osuus Miesten lukutaito Naisten lukutaito Sukupuoli ero
Yhdistyneiden kansakuntien lippu. Yhdistyneet kansakunnat 86,3 % 90,0 % 82,7 % 7,3 %
Afganistanin lippu Afganistan 38,2 % 52,0 % 24,2 % 27,8 %
Albanian lippu Albania 97,6 % 98,4 % 96,8 % 1,6 %
Algerian lippu Algeria 80,2 % 87,2 % 73,1 % 14,0 % 87,7 %[2]
Andorran lippu Andorra Unescolla ei tietoa
Angolan lippu Angola 71,1 % 82,0 % 60,7 % 21,3 %
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda Unescolla ei tietoa 99,0 %(2013)[1]
Argentiinan lippu Argentiina 98,1 % 98,0 % 98,1 % -0,1 %
Armenian lippu Armenia 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
Australian lippu Australia Unescolla ei tietoa
Itävalta Unescolla ei tietoa
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 99,8 % 99,9 % 99,7 % 0,2 %
Bahaman lippu Bahama Unescolla ei tietoa
Bahrainin lippu Bahrain 95,7 % 96,9 % 93,5 % 3,5 %
Bangladeshin lippu Bangladesh 61,5 % 64,6 % 58,5 % 6,1 % 71 % (2014)[3]
Barbadoksen lippu Barbados Unescolla ei tietoa
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 99,7 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
Belgian lippu Belgia Unescolla ei tietoa
Belizen lippu Belize 82,7 % 82,3 % 83,0 % -0,7 %
Beninin lippu Benin 38,4 % 49,9 % 27,3 % 22,6 %
Bhutanin lippu Bhutan 64,9 % 73,1 % 55,0 % 18,1 %
Bolivian lippu Bolivia 95,7 % 97,8 % 93,6 % 4,2 %
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 98,5 % 99,5 % 97,5 % 2,1 % 97,2 % (2013)[4]
Botswanan lippu Botswana 88,5 % 88,0 % 88,9 % -0,9 %
Brasilian lippu Brasilia 92,6 % 92,2 % 92,9 % -0,7 %
Brunein lippu Brunei 96,4 % 97,7 % 95,1 % 2,6 %
Bulgarian lippu Bulgaria 98,4 % 98,7 % 98,1 % 0,7 %
Burkina Fason lippu Burkina Faso 36 % 43,0 % 29,3 % 13,7 %
Burundin lippu Burundi 85,6 % 88,2 % 83,1 % 5,1 %
Kap Verde 87,6 % 92,1 % 83,1 % 9,0 %
Kambodža 77,2 % 84,5 % 70,5 % 13,9 %
Kamerun 75 % 81,2 % 68,9 % 12,3 %
Kanada Unescolla ei tietoa
Keski-Afrikan tasavalta 36,8 % 50,7 % 24,4 % 26,4 %
Tšadin lippu Tšad 40,2 % 48,5 % 31,9 % 16,6 %
Chilen lippu Chile 97,3 % 97,4 % 97,2 % 0,2 %
Kiina 96,4 % 98,2 % 94,5 % 3,7 %
Kolumbia 94,7 % 94,6 % 94,8 % -0,2 %
Komorit 77,8 % 81,8 % 73,7 % 8,1 %
Kongon tasavalta 79,3 % 86,4 % 72,9 % 13,6 %
Kongon demokraattinen tasavalta 77,3 % 88,9 % 66,0 % 22,8 %
Costa Rican lippu Costa Rica 97,8 % 97,7 % 97,8 % -0,1 %
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 43,1 % 53,1 % 32,5 % 20,6 %
Kroatia 99,3 % 99,7 % 98,9 % 0,7 %
Kuuba 99,7 % 99,7 % 99,8 % -0,1 %
Kypros 99,1 % 99,5 % 98,7 % 0,8 %
Tšekin lippu Tšekki Unescolla ei tietoa
Tanskan lippu Tanska Unescolla ei tietoa
Djiboutin lippu Djibouti Unescolla ei tietoa
Dominican lippu Dominica Unescolla ei tietoa
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 91,8 % 91,2 % 92,3 % -1,1 %
Ecuadorin lippu Ecuador 94,5 % 95,4 % 93,5 % 1,8 %
Egyptin lippu Egypti 75,2 % 83,2 % 67,3 % 16,0 %
El Salvadorin lippu El Salvador 88,4 % 90,7 % 86,4 % 4,3 %
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea 95,3 % 97,4 % 93,0 % 4,4 %
Eritrean lippu Eritrea 73,8 % 82,4 % 65,5 % 16,9 %
Viron lippu Viro 99,8 % 99,8 % 99,8 % 0,0 %
Etiopia 49,1 % 57,2 % 41,1 % 16,1 %
Fidži Unescolla ei tietoa
Suomen lippu Suomi Unescolla ei tietoa
Ranskan lippu Ranska Unescolla ei tietoa
Gabon 83,2 % 85,3 % 81,0 % 4,3 %
Gambia 55,5 % 63,9 % 47,6 % 16,3 %
Georgia 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
Saksan lippu Saksa Unescolla ei tietoa
Ghana 76,6 % 82,0 % 71,4 % 10,7 %
Kreikka 97,7 % 98,5 % 96,9 % 1,6 %
Grenada Unescolla ei tietoa
Guatemala 79,3 % 84,7 % 74,4 % 10,4 %
Guinea 30,4 % 38,1 % 22,8 % 15,3 %
Guinea-Bissau 59,9 % 71,8 % 48,3 % 23,5 %
Guyana 88,5 % 87,2 % 89,8 % -2,6 %
Haiti 60,7 % 64,3 % 57,3 % 7,0 %
Honduras 88,5 % 88,4 % 88,6 % -0,1 %
Unkarin lippu Unkari 99,1 % 99,1 % 99,0 % 0,2 %
Islannin lippu Islanti Unescolla ei tietoa
Intia 72,1 % 80,9 % 62,8 % 18,1 % 74,0 % (2011)[5]
Indonesia 93,9 % 96,3 % 91,5 % 4,7 %
Iran 86,8 % 91,2 % 82,5 % 8,7 %
Irak 79,7 % 85,7 % 73,7 % 11,9 %
Irlanti Unescolla ei tietoa
Israelin lippu Israel Unescolla ei tietoa 97,8 % (2011)[6]
Italia 99,2 % 99,4 % 99,0 % 0,4 %
Jamaika 88,7 % 84,0 % 93,1 % -9,1 %
Japani Unescolla ei tietoa
Jordania 96,7 % 98,1 % 95,2 % 3,0 %
Kazakstan 99,8 % 99,8 % 99,8 % 0,0 %
Kenia 78 % 81,1 % 74,9 % 6,2 %
Kiribati Unescolla ei tietoa
Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea 100,0 % 100,0 % 100,0 % 0,0 %
Etelä-Korea Unescolla ei tietoa
Kuwait 96,2 % 96,9 % 95,0 % 1,9 %
Kirgisia 99,5 % 99,6 % 99,4 % 0,2 %
Laos 79,9 % 87,1 % 72,8 % 14,3 %
Latvia 99,9 % 99,9 % 99,9 % 0,0 %
Libanon 93,9 % 96,0 % 91,8 % 4,1 %
Lesotho 79,4 % 70,1 % 88,3 % -18,2 %
Liberia 47,6 % 62,4 % 32,8 % 29,6 %
Libya 91 % 96,7 % 85,6 % 11,1 %
Liechtenstein Unescolla ei tietoa
Liettua 99,8 % 99,8 % 99,8 % 0,0 %
Luxemburg Unescolla ei tietoa
Makedonian lippu. Makedonia 97,8 % 98,8 % 96,8 % 2,0 %
Madagaskarin lippu Madagaskar 64,7 % 66,7 % 62,6 % 4,1 %
Malawin lippu Malawi 65,8 % 73,0 % 58,6 % 14,4 %
Malesian lippu Malesia 94,6 % 96,2 % 93,2 % 3,0 %
Malediivien lippu Malediivit 99,3 % 99,8 % 98,8 % 0,9 %
Malin lippu. Mali 38,7 % 48,2 % 29,2 % 19,0 %
Maltan lippu Malta 94,1 % 92,5 % 95,7 % -3,2 %
Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret Unescolla ei tietoa
Mauritanian lippu Mauritania 52,1 % 62,6 % 41,6 % 21,0 %
Mauritiuksen lippu Mauritius 90,6 % 92,9 % 88,5 % 4,4 %
Meksikon lippu Meksiko 94,4 % 95,6 % 93,3 % 2,2 %
Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio Unescolla ei tietoa
Moldovan lippu Moldova 99,4 % 99,7 % 99,1 % 0,7 %
Monacon lippu Monaco Unescolla ei tietoa
Mongolian lippu Mongolia 98,4 % 98,2 % 98,6 % -0,4 %
Montenegron lippu Montenegro 98,7 % 99,5 % 98,0 % 1,4 %
Marokon lippu Marokko 72,4 % 82,7 % 62,5 % 20,2 %
Mosambikin lippu Mosambik 58,8 % 73,3 % 45,4 % 27,9 %
Myanmarin lippu Myanmar 93,1 % 95,2 % 91,2 % 4,0 %
Namibian lippu Namibia 81,9 % 79,2 % 84,5 % -5,3 %
Naurun lippu Nauru Unescolla ei tietoa
Nepalin lippu Nepal 64,7 % 75,6 % 55,1 % 20,5 %
Alankomaiden lippu Alankomaat Unescolla ei tietoa
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Unescolla ei tietoa
Nicaraguan lippu Nicaragua 82,8 % 82,4 % 83,2 % -0,9 %
Nigerin lippu Niger 19,1 % 27,3 % 11,0 % 16,3 %
Nigerian lippu Nigeria 59,6 % 69,2 % 49,7 % 19,5 % 71,6 % (2010)[7]
Norjan lippu Norja Unescolla ei tietoa
Omanin lippu Oman 94,8 % 96,9 % 90,0 % 6,9 %
Pakistanin lippu Pakistan 56,4 % 69,6 % 42,7 % 26,9 %
Palaun lippu Palau 99,5 % 99,5 % 99,6 % -0,1 %
Panaman lippu Panama 95 % 95,7 % 94,4 % 1,2 %
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 64,2 % 65,6 % 62,8 % 2,8 %
Paraguayn lippu Paraguay 95,6 % 96,1 % 95,0 % 1,1 %
Perun lippu Peru 94,5 % 97,3 % 91,7 % 5,6 %
Filippiinit 96,3 % 95,8 % 96,8 % -1,0 %
Puolan lippu Puola 99,8 % 99,9 % 99,7 % 0,2 %
Portugalin lippu Portugali 95,4 % 96,9 % 94,1 % 2,8 %
Qatarin lippu Qatar 97,8 % 97,9 % 97,3 % 0,6 %
Romanian lippu Romania 98,8 % 99,1 % 98,5 % 0,6 %
Venäjän lippu Venäjä 99,7 % 99,7 % 99,7 % 0,0 %
Ruandan lippu Ruanda 70,5 % 73,2 % 68,0 % 5,2 %
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis Unescolla ei tietoa
Saint Lucian lippu Saint Lucia Unescolla ei tietoa
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit Unescolla ei tietoa
Samoan lippu Samoa 99 % 98,9 % 99,1 % -0,2 %
San Marinon lippu San Marino Unescolla ei tietoa
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 74,9 % 81,8 % 68,4 % 13,4 %
Saudi-Arabia Saudi-Arabia 94,7 % 97,0 % 91,1 % 5,9 %
Senegalin lippu Senegal[8] 57,7 % 69,7 % 46,6 % (arvio 2015) 23,1 %
Serbian lippu Serbia 98,1 % 99,1 % 97,2 % 1,9 %
Seychellien lippu Seychellit 95,2 % 94,7 % 95,7 % -1,0 %
Sierra Leonen lippu Sierra Leone 48,1 % 58,7 % 37,7 % 21,1 %
Singaporen lippu Singapore 96,8 % 98,7 % 95,1 % 3,6 %
Slovakian lippu Slovakia 99,6 % 99,6 % 99,6 % 0,0 %
Slovenian lippu Slovenia 99,7 % 99,7 % 99,7 % 0,0 %
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Unescolla ei tietoa 84,1 % (2015)[6]
Somalian lippu Somalia Unescolla ei tietoa
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 94,3 % 95,5 % 93,1 % 2,4 %
Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 31,9 % 38,6 % 25,3 % 13,3 %
Espanjan lippu Espanja 98,1 % 98,7 % 97,5 % 1,3 %
Sri Lankan lippu Sri Lanka 92,6 % 93,6 % 91,7 % 1,9 %
Sudanin lippu Sudan 75,9 % 83,3 % 68,6 % 14,6 %
Surinamen lippu Suriname 95,6 % 96,1 % 95,0 % 1,1 %
Swazimaan lippu Swazimaa 87,5 % 87,4 % 87,5 % -0,1 %
Ruotsin lippu Ruotsi Unescolla ei tietoa
Sveitsin lippu Sveitsi Unescolla ei tietoa
Syyrian lippu Syyria 86,4 % 91,7 % 81,0 % 10,7 %
Tadžikistanin lippu Tadžikistan 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
Tansanian lippu Tansania 80,3 % 84,8 % 75,9 % 9,0 %
Thaimaan lippu Thaimaa 96,7 % 96,6 % 96,7 % -0,1 %
Itä-Timor 67,5 % 71,5 % 63,4 % 8,1 %
Togon lippu Togo 66,5 % 78,3 % 55,3 % 23,0 %
Tongan lippu Tonga 99,4 % 99,3 % 99,4 % -0,1 %
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 99 % 99,2 % 98,7 % 0,5 %
Tunisian lippu Tunisia 81,8 % 89,6 % 74,2 % 15,4 %
Turkin lippu Turkki 95 % 98,4 % 91,8 % 6,6 %
Turkmenistanin lippu Turkmenistan 99,7 % 99,8 % 99,6 % 0,1 %
Tuvalun lippu Tuvalu Unescolla ei tietoa
Ugandan lippu Uganda 73,9 % 80,8 % 66,9 % 14,0 %
Ukrainan lippu Ukraina 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 93,8 % 93,1 % 95,8 % -2,6 %
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Unescolla ei tietoa
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Unescolla ei tietoa 86 % (2013)[9]
Uruguayn lippu Uruguay 98,4 % 98,1 % 98,7 % -0,6 %
Uzbekistanin lippu Uzbekistan 99,6 % 99,7 % 99,5 % 0,3 %
Vanuatun lippu Vanuatu 85,2 % 86,6 % 83,8 % 2,8 %
Venezuelan lippu Venezuela 95,4 % 95,0 % 95,7 % -0,7 %
Vietnamin lippu Vietnam 94,5 % 96,3 % 92,8 % 3,4 %
Jemen 70,1 % 85,1 % 55,0 % 30,1 %
Sambian lippu Sambia 63,4 % 70,9 % 56,0 % 14,9 %
Zimbabwen lippu Zimbabwe 86,5 % 88,5 % 84,6 % 4,0 %

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Adult literacy rate, population 15+ years (both sexes, female, male) UIS Data Centre. August 2015. Unesco. Viitattu 19 November 2015.
  2. "«Le taux d’analphabétisme a baissé à 12 % en Algérie»", 24 January 2017. 
  3. CRI=Center Research and Information (2014). %20Education %20for %20All/#/1/ Bangladesh Education for All. CRI Publication, 138. ISBN 0756698596. 
  4. BiH Census 2013 2016. BHAS.
  5. State of Literacy censusindia.gov.in. 2011.
  6. a b Country Comparison to the World of Literacy Rate The World Factbook. Central Intelligence Agency. Viitattu 1 November 2015.
  7. National Literacy Survey June 2010. National Bureau of Statistics. Viitattu 5 September 2015.
  8. The World Factbook, CIA, 16.5.2018, viitattu 3.5.2018
  9. The U.S. Illiteracy Rate Hasn’t Changed In 10 Years June 2013. U.S. Department of Education and the National Institute of Literacys. Viitattu 5 September 2017.