Luettelo maista lukutaidon mukaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo maista lukutaidon mukaan. YK:n Unescon tilastotieteen instituutti kokosi lähes kokonaan luvut UNESCO: n pyynnöstä vuoden 2015 arvioon, jotka perustuvat 15 vuotta täyttäneisiin henkilöihin, jotka osasivat lukea ja kirjoittaa. Maailmanlaajuinen lukutaito kaikilla 15-vuotiailla ja sitä vanhemmilla on 86,3 %. Kaikkien miesten maailmanlaajuinen lukutaito on 90,0 % ja kaikkien naisten osuus 82,7 %. Koko vaihtelee koko maailmassa teollisuusmaiden kanssa, joiden osuus on 99,2 prosenttia (2013). Oseaniassa 71,3 %; Etelä-ja Länsi-Aasiassa 70,2 prosenttia (2015) ja Saharan eteläpuolisen Afrikan osuus 64,0 prosenttia (2015). Yli 75 % maailman 781 miljoonasta lukutaidottomasta aikuisesta löytyy Etelä-Aasiasta, Länsi-Aasiasta ja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja naiset edustavat lähes kaksi kolmasosaa kaikista lukutaidottomista aikuisista maailmanlaajuisesti.

YK:n jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio UNESCO[1] Muu kuin Unescon arvio
Lukutaidon osuus Miesten lukutaito Naisten lukutaito Sukupuoliero
 Yhdistyneet kansakunnat 86,3 % 90,0 % 82,7 % 7,3 %
 Afganistan 38,2 % 52,0 % 24,2 % 27,8 %
 Albania 97,6 % 98,4 % 96,8 % 1,6 %
 Algeria 80,2 % 87,2 % 73,1 % 14,0 % 87,7 %[2]
 Andorra Unescolla ei tietoa
 Angola 71,1 % 82,0 % 60,7 % 21,3 %
 Antigua ja Barbuda Unescolla ei tietoa 99,0 %(2013)[1]
 Argentiina 98,1 % 98,0 % 98,1 % -0,1 %
 Armenia 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
 Australia Unescolla ei tietoa
 Itävalta Unescolla ei tietoa
 Azerbaidžan 99,8 % 99,9 % 99,7 % 0,2 %
 Bahama Unescolla ei tietoa
 Bahrain 95,7 % 96,9 % 93,5 % 3,5 %
 Bangladesh 61,5 % 64,6 % 58,5 % 6,1 % 71 % (2014)[3]
 Barbados Unescolla ei tietoa
 Valko-Venäjä 99,7 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
 Belgia Unescolla ei tietoa
 Belize 82,7 % 82,3 % 83,0 % -0,7 %
 Benin 38,4 % 49,9 % 27,3 % 22,6 %
 Bhutan 64,9 % 73,1 % 55,0 % 18,1 %
 Bolivia 95,7 % 97,8 % 93,6 % 4,2 %
 Bosnia ja Hertsegovina 98,5 % 99,5 % 97,5 % 2,1 % 97,2 % (2013)[4]
 Botswana 88,5 % 88,0 % 88,9 % -0,9 %
 Brasilia 92,6 % 92,2 % 92,9 % -0,7 %
 Brunei 96,4 % 97,7 % 95,1 % 2,6 %
 Bulgaria 98,4 % 98,7 % 98,1 % 0,7 %
 Burkina Faso 36 % 43,0 % 29,3 % 13,7 %
 Burundi 85,6 % 88,2 % 83,1 % 5,1 %
 Kap Verde 87,6 % 92,1 % 83,1 % 9,0 %
 Kambodža 77,2 % 84,5 % 70,5 % 13,9 %
 Kamerun 75 % 81,2 % 68,9 % 12,3 %
 Kanada Unescolla ei tietoa
 Keski-Afrikan tasavalta 36,8 % 50,7 % 24,4 % 26,4 %
 Tšad 40,2 % 48,5 % 31,9 % 16,6 %
 Chile 97,3 % 97,4 % 97,2 % 0,2 %
 Kiina 96,4 % 98,2 % 94,5 % 3,7 %
 Kolumbia 94,7 % 94,6 % 94,8 % -0,2 %
 Komorit 77,8 % 81,8 % 73,7 % 8,1 %
 Kongon tasavalta 79,3 % 86,4 % 72,9 % 13,6 %
 Kongon demokraattinen tasavalta 77,3 % 88,9 % 66,0 % 22,8 %
 Costa Rica 97,8 % 97,7 % 97,8 % -0,1 %
 Norsunluurannikko 43,1 % 53,1 % 32,5 % 20,6 %
 Kroatia 99,3 % 99,7 % 98,9 % 0,7 %
 Kuuba 99,7 % 99,7 % 99,8 % -0,1 %
 Kypros 99,1 % 99,5 % 98,7 % 0,8 %
 Tšekki Unescolla ei tietoa
 Tanska Unescolla ei tietoa
 Djibouti Unescolla ei tietoa
 Dominica Unescolla ei tietoa
 Dominikaaninen tasavalta 91,8 % 91,2 % 92,3 % -1,1 %
 Ecuador 94,5 % 95,4 % 93,5 % 1,8 %
 Egypti 75,2 % 83,2 % 67,3 % 16,0 %
 El Salvador 88,4 % 90,7 % 86,4 % 4,3 %
 Päiväntasaajan Guinea 95,3 % 97,4 % 93,0 % 4,4 %
 Eritrea 73,8 % 82,4 % 65,5 % 16,9 %
 Viro 99,8 % 99,8 % 99,8 % 0,0 %
 Etiopia 49,1 % 57,2 % 41,1 % 16,1 %
 Fidži Unescolla ei tietoa
 Suomi Unescolla ei tietoa
 Ranska Unescolla ei tietoa
 Gabon 83,2 % 85,3 % 81,0 % 4,3 %
 Gambia 55,5 % 63,9 % 47,6 % 16,3 %
 Georgia 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
 Saksa Unescolla ei tietoa
 Ghana 76,6 % 82,0 % 71,4 % 10,7 %
 Kreikka 97,7 % 98,5 % 96,9 % 1,6 %
 Grenada Unescolla ei tietoa
 Guatemala 79,3 % 84,7 % 74,4 % 10,4 %
 Guinea 30,4 % 38,1 % 22,8 % 15,3 %
 Guinea-Bissau 59,9 % 71,8 % 48,3 % 23,5 %
 Guyana 88,5 % 87,2 % 89,8 % -2,6 %
 Haiti 60,7 % 64,3 % 57,3 % 7,0 %
 Honduras 88,5 % 88,4 % 88,6 % -0,1 %
 Unkari 99,1 % 99,1 % 99,0 % 0,2 %
 Islanti Unescolla ei tietoa
 Intia 72,1 % 80,9 % 62,8 % 18,1 % 74,0 % (2011)[5]
 Indonesia 93,9 % 96,3 % 91,5 % 4,7 %
 Iran 86,8 % 91,2 % 82,5 % 8,7 %
 Irak 79,7 % 85,7 % 73,7 % 11,9 %
 Irlanti Unescolla ei tietoa
 Israel Unescolla ei tietoa 97,8 % (2011)[6]
 Italia 99,2 % 99,4 % 99,0 % 0,4 %
 Jamaika 88,7 % 84,0 % 93,1 % -9,1 %
 Japani Unescolla ei tietoa
 Jordania 96,7 % 98,1 % 95,2 % 3,0 %
 Kazakstan 99,8 % 99,8 % 99,8 % 0,0 %
 Kenia 78 % 81,1 % 74,9 % 6,2 %
 Kiribati Unescolla ei tietoa
 Pohjois-Korea 100,0 % 100,0 % 100,0 % 0,0 %
 Etelä-Korea Unescolla ei tietoa
 Kuwait 96,2 % 96,9 % 95,0 % 1,9 %
 Kirgisia 99,5 % 99,6 % 99,4 % 0,2 %
 Laos 79,9 % 87,1 % 72,8 % 14,3 %
 Latvia 99,9 % 99,9 % 99,9 % 0,0 %
 Libanon 93,9 % 96,0 % 91,8 % 4,1 %
 Lesotho 79,4 % 70,1 % 88,3 % -18,2 %
 Liberia 47,6 % 62,4 % 32,8 % 29,6 %
 Libya 91 % 96,7 % 85,6 % 11,1 %
 Liechtenstein Unescolla ei tietoa
 Liettua 99,8 % 99,8 % 99,8 % 0,0 %
 Luxemburg Unescolla ei tietoa
 Pohjois-Makedonia 97,8 % 98,8 % 96,8 % 2,0 %
 Madagaskar 64,7 % 66,7 % 62,6 % 4,1 %
 Malawi 65,8 % 73,0 % 58,6 % 14,4 %
 Malesia 94,6 % 96,2 % 93,2 % 3,0 %
 Malediivit 99,3 % 99,8 % 98,8 % 0,9 %
 Mali 38,7 % 48,2 % 29,2 % 19,0 %
 Malta 94,1 % 92,5 % 95,7 % -3,2 %
 Marshallinsaaret Unescolla ei tietoa
 Mauritania 52,1 % 62,6 % 41,6 % 21,0 %
 Mauritius 90,6 % 92,9 % 88,5 % 4,4 %
 Meksiko 94,4 % 95,6 % 93,3 % 2,2 %
 Mikronesia Unescolla ei tietoa
 Moldova 99,4 % 99,7 % 99,1 % 0,7 %
 Monaco Unescolla ei tietoa
 Mongolia 98,4 % 98,2 % 98,6 % -0,4 %
 Montenegro 98,7 % 99,5 % 98,0 % 1,4 %
 Marokko 72,4 % 82,7 % 62,5 % 20,2 %
 Mosambik 58,8 % 73,3 % 45,4 % 27,9 %
 Myanmar 93,1 % 95,2 % 91,2 % 4,0 %
 Namibia 81,9 % 79,2 % 84,5 % -5,3 %
 Nauru Unescolla ei tietoa
   Nepal 64,7 % 75,6 % 55,1 % 20,5 %
 Alankomaat Unescolla ei tietoa
 Uusi-Seelanti Unescolla ei tietoa
 Nicaragua 82,8 % 82,4 % 83,2 % -0,9 %
 Niger 19,1 % 27,3 % 11,0 % 16,3 %
 Nigeria 59,6 % 69,2 % 49,7 % 19,5 % 71,6 % (2010)[7]
 Norja Unescolla ei tietoa
 Oman 94,8 % 96,9 % 90,0 % 6,9 %
 Pakistan 56,4 % 69,6 % 42,7 % 26,9 %
 Palau 99,5 % 99,5 % 99,6 % -0,1 %
 Panama 95 % 95,7 % 94,4 % 1,2 %
 Papua-Uusi-Guinea 64,2 % 65,6 % 62,8 % 2,8 %
 Paraguay 95,6 % 96,1 % 95,0 % 1,1 %
 Peru 94,5 % 97,3 % 91,7 % 5,6 %
 Filippiinit 96,3 % 95,8 % 96,8 % -1,0 %
 Puola 99,8 % 99,9 % 99,7 % 0,2 %
 Portugali 95,4 % 96,9 % 94,1 % 2,8 %
 Qatar 97,8 % 97,9 % 97,3 % 0,6 %
 Romania 98,8 % 99,1 % 98,5 % 0,6 %
 Venäjä 99,7 % 99,7 % 99,7 % 0,0 %
 Ruanda 70,5 % 73,2 % 68,0 % 5,2 %
 Saint Kitts ja Nevis Unescolla ei tietoa
 Saint Lucia Unescolla ei tietoa
 Saint Vincent ja Grenadiinit Unescolla ei tietoa
 Samoa 99 % 98,9 % 99,1 % -0,2 %
 San Marino Unescolla ei tietoa
 São Tomé ja Príncipe 74,9 % 81,8 % 68,4 % 13,4 %
 Saudi-Arabia 94,7 % 97,0 % 91,1 % 5,9 %
 Senegal[8] 57,7 % 69,7 % 46,6 % (arvio 2015) 23,1 %
 Serbia 98,1 % 99,1 % 97,2 % 1,9 %
 Seychellit 95,2 % 94,7 % 95,7 % -1,0 %
 Sierra Leone 48,1 % 58,7 % 37,7 % 21,1 %
 Singapore 96,8 % 98,7 % 95,1 % 3,6 %
 Slovakia 99,6 % 99,6 % 99,6 % 0,0 %
 Slovenia 99,7 % 99,7 % 99,7 % 0,0 %
 Salomonsaaret Unescolla ei tietoa 84,1 % (2015)[6]
 Somalia Unescolla ei tietoa
 Etelä-Afrikka 94,3 % 95,5 % 93,1 % 2,4 %
 Etelä-Sudan 31,9 % 38,6 % 25,3 % 13,3 %
 Espanja 98,1 % 98,7 % 97,5 % 1,3 %
 Sri Lanka 92,6 % 93,6 % 91,7 % 1,9 %
 Sudan 75,9 % 83,3 % 68,6 % 14,6 %
 Suriname 95,6 % 96,1 % 95,0 % 1,1 %
 Swazimaa 87,5 % 87,4 % 87,5 % -0,1 %
 Ruotsi Unescolla ei tietoa
 Sveitsi Unescolla ei tietoa
 Syyria 86,4 % 91,7 % 81,0 % 10,7 %
 Tadžikistan 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
 Tansania 80,3 % 84,8 % 75,9 % 9,0 %
 Thaimaa 96,7 % 96,6 % 96,7 % -0,1 %
 Itä-Timor 67,5 % 71,5 % 63,4 % 8,1 %
 Togo 66,5 % 78,3 % 55,3 % 23,0 %
 Tonga 99,4 % 99,3 % 99,4 % -0,1 %
 Trinidad ja Tobago 99 % 99,2 % 98,7 % 0,5 %
 Tunisia 81,8 % 89,6 % 74,2 % 15,4 %
 Turkki 95 % 98,4 % 91,8 % 6,6 %
 Turkmenistan 99,7 % 99,8 % 99,6 % 0,1 %
 Tuvalu Unescolla ei tietoa
 Uganda 73,9 % 80,8 % 66,9 % 14,0 %
 Ukraina 99,8 % 99,8 % 99,7 % 0,1 %
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat 93,8 % 93,1 % 95,8 % -2,6 %
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Unescolla ei tietoa
 Yhdysvallat Unescolla ei tietoa 86 % (2013)[9]
 Uruguay 98,4 % 98,1 % 98,7 % -0,6 %
 Uzbekistan 99,6 % 99,7 % 99,5 % 0,3 %
 Vanuatu 85,2 % 86,6 % 83,8 % 2,8 %
 Venezuela 95,4 % 95,0 % 95,7 % -0,7 %
 Vietnam 94,5 % 96,3 % 92,8 % 3,4 %
 Jemen 70,1 % 85,1 % 55,0 % 30,1 %
 Sambia 63,4 % 70,9 % 56,0 % 14,9 %
 Zimbabwe 86,5 % 88,5 % 84,6 % 4,0 %

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Adult literacy rate, population 15+ years (both sexes, female, male) UIS Data Centre. August 2015. Unesco. Viitattu 19 November 2015.
  2. "«Le taux d’analphabétisme a baissé à 12 % en Algérie»", 24 January 2017. 
  3. CRI=Center Research and Information (2014). %20Education %20for %20All/#/1/ Bangladesh Education for All. CRI Publication, 138. ISBN 0756698596. 
  4. BiH Census 2013 2016. BHAS.
  5. State of Literacy censusindia.gov.in. 2011.
  6. a b Country Comparison to the World of Literacy Rate The World Factbook. Central Intelligence Agency. Viitattu 1 November 2015.
  7. National Literacy Survey June 2010. National Bureau of Statistics. Viitattu 5 September 2015.
  8. The World Factbook, CIA, 16.5.2018, viitattu 3.5.2018
  9. The U.S. Illiteracy Rate Hasn’t Changed In 10 Years June 2013. U.S. Department of Education and the National Institute of Literacys. Viitattu 5 September 2017.