Luettelo maista lukutaidon mukaan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo maista lukutaidon mukaan. YK:n Unescon tilastotieteen instituutti kokosi lähes kokonaan luvut UNESCO: n pyynnöstä vuoden 2015 arvioon, jotka perustuvat 15 vuotta täyttäneisiin henkilöihin, jotka osasivat lukea ja kirjoittaa. Maailmanlaajuinen lukutaito kaikilla 15-vuotiailla ja sitä vanhemmilla on 86,3%. Kaikkien miesten maailmanlaajuinen lukutaito on 90,0% ja kaikkien naisten osuus 82,7%. Koko vaihtelee koko maailmassa teollisuusmaiden kanssa, joiden osuus on 99,2 prosenttia (2013). Oseaniassa 71,3%; Etelä-ja Länsi-Aasiassa 70,2 prosenttia (2015) ja Saharan eteläpuolisen Afrikan osuus 64,0 prosenttia (2015). Yli 75% maailman 781 miljoonasta lukutaitoisesta aikuisesta löytyy Etelä-Aasiasta, Länsi-Aasiasta ja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja naiset edustavat lähes kaksi kolmasosaa kaikista lukutaidottomista aikuisista maailmanlaajuisesti


Valtio UNESCO[1] Muu arvio paitsi UNESCO:n
Lukutaidon osuus Miesten lukutaito Naisten lukutaito Sukupuoli ero
Yhdistyneiden kansakuntien lippu. Yhdistyneet kansakunnat 86,3% 90,0% 82,7% 7,3%
Afganistanin lippu Afganistan 38,2% 52,0% 24,2% 27,8%
Albanian lippu Albania 97,6% 98,4% 96,8% 1,6%
Algerian lippu Algeria 80,2% 87,2% 73,1% 14,0% 87,7%[2]
Andorran lippu Andorra Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Angolan lippu Angola 71,1% 82,0% 60,7% 21,3%
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta 99,0%(2013)[1]
Argentiinan lippu Argentiina 98,1% 98,0% 98,1% -0,1%
Armenian lippu Armenia 99,8% 99,8% 99,7% 0,1%
Australian lippu Australia Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Itävalta Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 99,8% 99,9% 99,7% 0,2%
Bahaman lippu Bahama Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Bahrainin lippu Bahrain 95,7% 96,9% 93,5% 3,5%
Bangladeshin lippu Bangladesh 61,5% 64,6% 58,5% 6,1% 71% (2014)[3]
Barbadoksen lippu Barbados Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 99,7% 99,8% 99,7% 0,1%
Belgian lippu Belgia Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Belizen lippu Belize 82,7% 82,3% 83,0% -0,7%
Beninin lippu Benin 38,4% 49,9% 27,3% 22,6%
Bhutanin lippu Bhutan 64,9% 73,1% 55,0% 18,1%
Bolivian lippu Bolivia 95,7% 97,8% 93,6% 4,2%
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 98,5% 99,5% 97,5% 2,1% 97,2% (2013)[4]
Botswanan lippu Botswana 88,5% 88,0% 88,9% -0,9%
Brasilian lippu Brasilia 92,6% 92,2% 92,9% -0,7%
Brunein lippu Brunei 96,4% 97,7% 95,1% 2,6%
Bulgarian lippu Bulgaria 98,4% 98,7% 98,1% 0,7%
Burkina Fason lippu Burkina Faso 36% 43,0% 29,3% 13,7%
Burundin lippu Burundi 85,6% 88,2% 83,1% 5,1%
Kap Verde 87,6% 92,1% 83,1% 9,0%
Kambodža 77,2% 84,5% 70,5% 13,9%
Kamerun 75% 81,2% 68,9% 12,3%
Kanada Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Keski-Afrikan tasavalta 36,8% 50,7% 24,4% 26,4%
Tšadin lippu Tšad 40,2% 48,5% 31,9% 16,6%
Chilen lippu Chile 97,3% 97,4% 97,2% 0,2%
Kiina 96,4% 98,2% 94,5% 3,7%
Kolumbia 94,7% 94,6% 94,8% -0,2%
Komorit 77,8% 81,8% 73,7% 8,1%
Kongon tasavalta 79,3% 86,4% 72,9% 13,6%
Kongon demokraattinen tasavalta 77,3% 88,9% 66,0% 22,8%
Costa Rican lippu Costa Rica 97,8% 97,7% 97,8% -0,1%
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 43,1% 53,1% 32,5% 20,6%
Kroatia 99,3% 99,7% 98,9% 0,7%
Kuuba 99,7% 99,7% 99,8% -0,1%
Kypros 99,1% 99,5% 98,7% 0,8%
Tšekin lippu Tšekki Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Tanskan lippu Tanska Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Djiboutin lippu Djibouti Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Dominican lippu Dominica Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 91,8% 91,2% 92,3% -1,1%
Ecuadorin lippu Ecuador 94,5% 95,4% 93,5% 1,8%
Egyptin lippu Egypti 75,2% 83,2% 67,3% 16,0%
El Salvadorin lippu El Salvador 88,4% 90,7% 86,4% 4,3%
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea 95,3% 97,4% 93,0% 4,4%
Eritrean lippu Eritrea 73,8% 82,4% 65,5% 16,9%
Viron lippu Viro 99,8% 99,8% 99,8% 0,0%
Etiopia 49,1% 57,2% 41,1% 16,1%
Fidži Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Suomen lippu Suomi Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Ranskan lippu Ranska Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Gabon 83,2% 85,3% 81,0% 4,3%
Gambia 55,5% 63,9% 47,6% 16,3%
Georgia 99,8% 99,8% 99,7% 0,1%
Saksan lippu Saksa Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Ghana 76,6% 82,0% 71,4% 10,7%
Kreikka 97,7% 98,5% 96,9% 1,6%
Grenada Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Guatemala 79,3% 84,7% 74,4% 10,4%
Guinea 30,4% 38,1% 22,8% 15,3%
Guinea-Bissau 59,9% 71,8% 48,3% 23,5%
Guyana 88,5% 87,2% 89,8% -2,6%
Haiti 60,7% 64,3% 57,3% 7,0%
Honduras 88,5% 88,4% 88,6% -0,1%
Unkarin lippu Unkari 99,1% 99,1% 99,0% 0,2%
Islannin lippu Islanti Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Intia 72,1% 80,9% 62,8% 18,1% 74,0% (2011)[5]
Indonesia 93,9% 96,3% 91,5% 4,7%
Iran 86,8% 91,2% 82,5% 8,7%
Irak 79,7% 85,7% 73,7% 11,9%
Irlanti Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Israelin lippu Israel Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta 97,8% (2011)[6]
Italia 99,2% 99,4% 99,0% 0,4%
Jamaika 88,7% 84,0% 93,1% -9,1%
Japani Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Jordania 96,7% 98,1% 95,2% 3,0%
Kazakstan 99,8% 99,8% 99,8% 0,0%
Kenia 78% 81,1% 74,9% 6,2%
Kiribati Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea 100,0% 100,0% 100,0% 0,0%
Etelä-Korea Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Kuwait 96,2% 96,9% 95,0% 1,9%
Kirgisia 99,5% 99,6% 99,4% 0,2%
Laos 79,9% 87,1% 72,8% 14,3%
Latvia 99,9% 99,9% 99,9% 0,0%
Libanon 93,9% 96,0% 91,8% 4,1%
Lesotho 79,4% 70,1% 88,3% -18,2%
Liberia 47,6% 62,4% 32,8% 29,6%
Libya 91% 96,7% 85,6% 11,1%
Liechtenstein Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Liettua 99,8% 99,8% 99,8% 0,0%
Luxemburg Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Makedonian lippu. Makedonia 97,8% 98,8% 96,8% 2,0%
Madagaskarin lippu Madagaskar 64,7% 66,7% 62,6% 4,1%
Malawin lippu Malawi 65,8% 73,0% 58,6% 14,4%
Malesian lippu Malesia 94,6% 96,2% 93,2% 3,0%
Malediivien lippu Malediivit 99,3% 99,8% 98,8% 0,9%
Malin lippu. Mali 38,7% 48,2% 29,2% 19,0%
Maltan lippu Malta 94,1% 92,5% 95,7% -3,2%
Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Mauritanian lippu. Mauritania 52,1% 62,6% 41,6% 21,0%
Mauritiuksen lippu Mauritius 90,6% 92,9% 88,5% 4,4%
Meksikon lippu Meksiko 94,4% 95,6% 93,3% 2,2%
Mikronesian lippu Mikronesia Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Moldovan lippu Moldova 99,4% 99,7% 99,1% 0,7%
Monacon lippu Monaco Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Mongolian lippu Mongolia 98,4% 98,2% 98,6% -0,4%
Montenegron lippu Montenegro 98,7% 99,5% 98,0% 1,4%
Marokon lippu. Marokko 72,4% 82,7% 62,5% 20,2%
Mosambikin lippu Mosambik 58,8% 73,3% 45,4% 27,9%
Myanmarin lippu Myanmar 93,1% 95,2% 91,2% 4,0%
Namibian lippu Namibia 81,9% 79,2% 84,5% -5,3%
Naurun lippu Nauru Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Nepalin lippu Nepal 64,7% 75,6% 55,1% 20,5%
Alankomaiden lippu Alankomaat Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Nicaraguan lippu Nicaragua 82,8% 82,4% 83,2% -0,9%
Nigerin lippu Niger 19,1% 27,3% 11,0% 16,3%
Nigerian lippu Nigeria 59,6% 69,2% 49,7% 19,5% 71,6% (2010)[7]
Norjan lippu Norja Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Omanin lippu Oman 94,8% 96,9% 90,0% 6,9%
Pakistanin lippu Pakistan 56,4% 69,6% 42,7% 26,9%
Palaun lippu Palau 99,5% 99,5% 99,6% -0,1%
Panaman lippu Panama 95% 95,7% 94,4% 1,2%
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 64,2% 65,6% 62,8% 2,8%
Paraguayn lippu Paraguay 95,6% 96,1% 95,0% 1,1%
Perun lippu Peru 94,5% 97,3% 91,7% 5,6%
Filippiinit 96,3% 95,8% 96,8% -1,0%
Puolan lippu Puola 99,8% 99,9% 99,7% 0,2%
Portugalin lippu Portugali 95,4% 96,9% 94,1% 2,8%
Qatarin lippu Qatar 97,8% 97,9% 97,3% 0,6%
Romanian lippu Romania 98,8% 99,1% 98,5% 0,6%
Venäjän lippu Venäjä 99,7% 99,7% 99,7% 0,0%
Ruandan lippu Ruanda 70,5% 73,2% 68,0% 5,2%
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Saint Lucian lippu Saint Lucia Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Samoan lippu Samoa 99% 98,9% 99,1% -0,2%
San Marinon lippu San Marino Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 74,9% 81,8% 68,4% 13,4%
Saudi-Arabia Saudi-Arabia 94,7% 97,0% 91,1% 5,9%
Senegalin lippu Senegal 55,7% 68,5% 43,8% 24,6%
Serbian lippu Serbia 98,1% 99,1% 97,2% 1,9%
Seychellien lippu Seychellit 95,2% 94,7% 95,7% -1,0%
Sierra Leonen lippu Sierra Leone 48,1% 58,7% 37,7% 21,1%
Singaporen lippu Singapore 96,8% 98,7% 95,1% 3,6%
Slovakian lippu Slovakia 99,6% 99,6% 99,6% 0,0%
Slovenian lippu Slovenia 99,7% 99,7% 99,7% 0,0%
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta 84,1% (2015)[6]
Somalian lippu Somalia Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 94,3% 95,5% 93,1% 2,4%
Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 31,9% 38,6% 25,3% 13,3%
Espanjan lippu Espanja 98,1% 98,7% 97,5% 1,3%
Sri Lankan lippu Sri Lanka 92,6% 93,6% 91,7% 1,9%
Sudanin lippu Sudan 75,9% 83,3% 68,6% 14,6%
Surinamen lippu Suriname 95,6% 96,1% 95,0% 1,1%
Swazimaan lippu Swazimaa 87,5% 87,4% 87,5% -0,1%
Ruotsin lippu Ruotsi Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Sveitsin lippu Sveitsi Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Syyrian lippu Syyria 86,4% 91,7% 81,0% 10,7%
Tadžikistanin lippu Tadžikistan 99,8% 99,8% 99,7% 0,1%
Tansanian lippu Tansania 80,3% 84,8% 75,9% 9,0%
Thaimaan lippu Thaimaa 96,7% 96,6% 96,7% -0,1%
Itä-Timor 67,5% 71,5% 63,4% 8,1%
Togon lippu Togo 66,5% 78,3% 55,3% 23,0%
Tongan lippu Tonga 99,4% 99,3% 99,4% -0,1%
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 99% 99,2% 98,7% 0,5%
Tunisian lippu Tunisia 81,8% 89,6% 74,2% 15,4%
Turkin lippu Turkki 95% 98,4% 91,8% 6,6%
Turkmenistanin lippu Turkmenistan 99,7% 99,8% 99,6% 0,1%
Tuvalun lippu Tuvalu Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Ugandan lippu Uganda 73,9% 80,8% 66,9% 14,0%
Ukrainan lippu Ukraina 99,8% 99,8% 99,7% 0,1%
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 93,8% 93,1% 95,8% -2,6%
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Ei ilmoitettu UNESCO:n toimesta 86% (2013)[8]
Uruguayn lippu Uruguay 98,4% 98,1% 98,7% -0,6%
Uzbekistanin lippu Uzbekistan 99,6% 99,7% 99,5% 0,3%
Vanuatun lippu Vanuatu 85,2% 86,6% 83,8% 2,8%
Venezuelan lippu Venezuela 95,4% 95,0% 95,7% -0,7%
Vietnamin lippu Vietnam 94,5% 96,3% 92,8% 3,4%
Jemen 70,1% 85,1% 55,0% 30,1%
Sambian lippu Sambia 63,4% 70,9% 56,0% 14,9%
Zimbabwen lippu Zimbabwe 86,5% 88,5% 84,6% 4,0%

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Adult literacy rate, population 15+ years (both sexes, female, male) UIS Data Centre. August 2015. UNESCO. Viitattu 19 November 2015.
  2. "«Le taux d’analphabétisme a baissé à 12% en Algérie»", 24 January 2017. 
  3. CRI=Center Research and Information (2014). Bangladesh Education for All. CRI Publication, 138. ISBN 0756698596. 
  4. BiH Census 2013 2016. BHAS.
  5. State of Literacy 2011.
  6. a b Country Comparison to the World of Literacy Rate The World Factbook. Central Intelligence Agency. Viitattu 1 November 2015.
  7. National Literacy Survey June 2010. National Bureau of Statistics. Viitattu 5 September 2015.
  8. The U.S. Illiteracy Rate Hasn’t Changed In 10 Years June 2013. U.S. Department of Education and the National Institute of Literacys. Viitattu 5 September 2017.