Teollisuusmaa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Teollisuusmaa on maa, jonka taloutta hallitsevat teollisuus ja palvelusektori. Jälkiteollisessa nykyajassa teolliset työpaikat kuitenkin siirtyvät länsimaista kehittyviin maihin.

Teollisuusmaihin kuulumattomia maita kutsutaan yleisesti ottaen kehitysmaiksi. Muita yleisesti käytettyjä termejä enemmän ja vähemmän kehittyneiden maiden vastakkainasettelun kuvaamiseen ovat ensimmäinen maailma (teollisuusmaat) ja kolmas maailma (kehitysmaat). Termi toinen maailma viittasi kylmän sodan aikana kommunistisiin maihin.[1] Myös termiä länsimaat käytetään, mutta tämä ei ole kovinkaan tarkka määritelmä.

Jo ennen varsinaisen teollistumisen syntyä 1700-luvun lopussa teollisuusmaat saivat voimakkaan otteen köyhempien maiden talouksista paremman merenkulkutekniikan avulla. Joillekin maille ilmasto on vakava kehittymisen hidaste. Teollisuusmaiden elintarviketuotanto ja energiankäyttö on jo vanhastaan ollut tehokkaampaa kuin kehitysmaiden.[1]

Joidenkin tahojen (Maailmanpankki, IMF, CIA ja YK) mukaan teollisuusmaihin kuuluvat:lähde?


Joidenkin lähteidenlähde? mukaan myös seuraavat maat olisivat teollisuusmaita:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Erling Bjöl: Otavan suuri maailmanhistoria, 20. osa. Historian perintö, s. 119–123, 323–325. Otava, 1987. ISBN 951-1-09753-9.