The World Factbook

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The World Factbook
Kirjailija CIA ja muut liittovaltion virastot
Kieli englanti
Genre maantieteellinen vuosikirja
Kustantaja CIA
Julkaistu Verkkosivua päivitetään kahden viikon välein
Ulkoasu sidottu kirja ja verkkosivusto
ISBN 0-16-076547-1
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

The World Factbook on Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n julkaisema maantieteellinen vuosikirja, jossa on lyhyt esittely kaikista maailman maista. Koska teos on Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisten kustantama julkinen asiakirja, on sen aineisto julkista omaisuutta, public domainia. Kirjan toimituskunta ei ole julkinen, vaan tiedon kirjan sisällöstä sille välittää julkista kontaktipintaa edustavat yhteyshenkilöt. Näin ollen kirjan sisällöstä muutoin kuin suoranaisten asiavirheiden osalta ei ole mahdollista keskustella. Kirjan luokittelut noudattavat Yhdysvaltain ulkopoliittisia linjauksia, mikä näkyy mm. Jugoslaviaa koskevien sivujen osalta ja Myanmarin nimittämisessä Burmaksi (Kts. vastaava englanninkielinen artikkeli). Kirjan aineisto kootaan lukuisista Yhdysvaltain liittovaltion virastoista ja lähteistä. Vuoden 2008 jälkeen kirjasta ei enää julkaista kirjaa, vaan toimitus on siirtynyt päivittämään verkkoversiota.

Kirja- ja verkkosivusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan verkkoversiossa olevia karttoja on käytetty runsaasti uudelleen, niin yksityisten henkilöiden kuin myös julkishallinnollisten organisaatioiden julkaisemassa aineistossa myös Yhdysvaltain ulkopuolella. Kirjan verkkoversiota päivitetään useita kertoja vuodessa.

Suomi The World Factbookissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen osalta kirjassa muutoksinamilloin? on ollut se, ettei Vasemmistoliittoa katsota enää kommunistiseksi puolueeksi kuten SKP ja SKDL sekä se, että kirjaan on tullut maininta alueellisista kiistoista (Karjala-kysymys), josta mainitaan, ettei Suomen hallituksella ole asiassa vaatimuksia. Verkkoversiossa voi olla ajoittain kirjoitusvirheitä suomenkielisten sukunimien osalta ja ajoittain päivitys tulee verrattain myöhään. Kun Jyrki Katainen ehti Yhdysvaltoihin ystävyyspuoluevierailulle republikaanisen puolueen luokse puheenjohtajana, oli verkkoversiossa maininta siitä, että Kokoomuksen puoluejohtaja on Ville Itälä. Kirjalla on palautekanava mahdollisista virheistä tai muusta palautteesta CIAn verkkosivuilla.

Merkittävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska The World Factbook on julkaisijaansa liittyen julkista tiedustelutietoa, on sitä pidettävä jonkinlaisena Yhdysvaltojen virallisia kantoja heijastelevana julkaisuna, vaikkei sen kustantaja ole politiikkaa muotoileva (policy making) liittovaltion virasto. Helposti verkosta saatavana ja kaikkien maiden osalta samankaltaisesti jäsenneltynä kirjan verkkosivusto on helppo referenssi. Näin ollen sen sisältämät kartat ovat levinneet laajalti Internetissä. Julkaisija CIA kuitenkin toivoo, että kun kirjan aineistoa käytetään, viitattaisiin siihen lähteenä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]