Koliini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koliiniyhdisteen yleinen rakenne. X on määrittelemätön anioni.

Koliini on kasvi- ja eläinsoluissa esiintyvä ravintoaine. Se on rakenteeltaan kvaternaarinen ammoniumioni. Koliini esiintyy muun muassa asetyylikoliinin ja solukalvojen fosfolipidiyhdisteiden rakenneosana.

Koliinista käytetään myös nimeä 2-hydroksietyyli-N,N,N-trimetyyliammonium. Koliinin kemiallinen kaava on C5H14NO+, rakennekaava (CH3)3N+CH2CH2OH, moolimassa 104,17 g/mol ja CAS-numero 62-49-7.

Koliinin päivittäinen saantisuositus on Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan aikuisilla 400 mg, raskaana olevilla 480 mg ja imettävillä 520 mg.[1] Hyviä koliinin lähteitä ovat munankeltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot. Kaikki luonnon rasvat sisältävät koliinia jonkin verran fosfatidyylikoliinin muodossa.

Elimistössä koliinin tehtävät liittyvät muun muassa rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Koliinilla on verenpainetta alentava vaikutus.[2] Sen fosforihappojohdannaisia, fosfatideja esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.[2]

Mätänemisessä koliinista lohkeaa vettä, ja tällöin syntyy erittäin myrkyllistä neuriinia.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dietary reference values: EFSA publishes advice on choline. Luettu 18.8.2016.
  2. a b c Pentti Mälkönen: Orgaaninen kemia, s. 195. Otava, 1979. ISBN 951-951-1-05378-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]