Tensidi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miselli
Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet hakeutuvat öljy/vesi-emulsiossa yhteen niin, että hydrofobiset osat ovat kohti öljyosaa ja hydrofiiliset osat kohti vettä. Muodostumaa kutsutaan miselliksi.

Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet ovat kemiallisia yhdisteitä, joissa on hydrofiilinen (vesihakuinen) ja hydrofobinen (vesipakoinen) pää. Tensidejä kutsutaan myös surfaktanteiksi.

Tensidit tunkeutuvat vesiliuoksessa vesimolekyylien väleihin pienentäen pintajännitystä. Tensidit alentavat pintajännitystä, parantavat veden kostutuskykyä, irrottavat ja pilkkovat kuiduista tehokkaasti likaa, estävät sähköisten ominaisuuksiensa ansiosta lian tarttumisen takaisin puhdistettavalle pinnalle, minkä vuoksi niitä käytetään pesuaineissa.

Anioniset tensidit

Saippuat ovat vanhimpia anionisia tensidejä. Yleisimmin anionisista tensideistä käytetään karboksylaatteja, sulfaatteja ja sulfonaatteja. Ne poistavat hyvin hiukkaslikaa ja useimmat niistä vaahtoavat runsaasti. Käytetään yleisesti astianpesuaineissa ja yleispuhdistusaineissa.

Ionittomat tensidit

Nämä eivät saa sähköistä varausta puhdistusaineliuoksessa. Useimmat niistä sietävät veden kovuutta paremmin, emulgoivat rasvaa tehokkaammin ja vaahtoavat vähemmän, siksi niitä suositaan pesuaineissa jotka käyvät konemenetelmiin. Näitä käytetään toiseksi eniten anionisten jälkeen.

Kationiset tensidit

Saa positiivisen sähkövarauksen pesuaineliuoksessa. Useimmat ovat ammoniakin johdannaisia eli kvatteja, joilla on lievä desinfioiva vaikutus. Yksinään käytettynä pesuteho heikko. Käytetään ionittomien tensidien kanssa koska anionisten kanssa saostavat toisensa. Käytetään happamissa, kuivapuhdistuksessa, desinfiointiin, sähköisyyden poistoon, emulgaattoreina ja korroosionestoaineina.

Amfoteeriset tensidit

pH vaikuttaa seuraaviin ominaisuuksiin: kostutuskykyyn, puhdistustehoon, vaahtoamiseen ja liukenemiseen. Emäksisessä liuoksessa nämä ovat anionisia ja happamissa kationisia. Jalostetaan kationisista tensideistä. Lievä desinfioiva vaikutus. Käytetään erikoispuhdistusaineissa sekä henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetuissa tuotteissa ihoystävällisyytensä ja myrkyttömyytensä ansiosta.

Saippua on eräs tensidi, mutta synteettiset tensidit ovat syrjäyttäneet lähes kokonaan sen. Useimmat tensidit ovat sellaisenaan myrkyllisiä vesieliöille. Ympäristövaikutusten merkityksen lisäännyttyä niitä on alettu valmistaa myös uusiutuvista luonnonvaroista (kasvi- ja eläinrasvoista). Tensidien hajoavuuteen jätevesissä vaikuttaa niiden kemiallinen rakenne.

Markkinoille saatettavien pesuaineiden tensidien on Tukesin mukaan oltava pesuaineasetuksen (EY) N:o 648/2004 nojalla biologisesti hajoavia.[1]

Joutsenmerkki rajoittaa ympäristölle vaarallisten tensidien käyttöä lainsäädäntöä pidemmälle. lähde? Joutsenmerkityissä tuotteissa käytettävien tensidien ominaisuudet, muun muassa hajoavuus, on tutkittu laboratoriotestien avulla.

  1. Pesuaineet. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). 3.1.2011. Arkistoitu 19.1.2011. Viitattu 20.4.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.