Hydrofiilinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hydrofiilinen tarkoittaa molekyylin ominaisuutta, jonka johdosta se liukenee veteen tai muuhun pooliseen liuottimeen.[1][2] Tämä ominaisuus on tärkeä tietyissä solubiologisissa järjestelmissä. Hydrofiiliset yhdisteet ovat usein poolisia.

Kiinteän aineen pinnan ominaisuuksista puhuttaessa hydrofiilinen pinta tarkoittaa pintaa, jolle veden kontaktikulma on pienempi (tai sama) kuin 90 ° ympäröivän kaasufaasin ollessa ilma.[3]

Toisin kuin hydrofobisilla yhdisteillä, hydrofiilinen molekyyli saa ympärilleen monimutkaisen järjestelmän vesimolekyyleistä koostuvia kuoria. Tämä tarkoittaa kasvua entropiassa, koska vesimolekyylien hapen ja hydrofiilisen molekyylin välille syntyy sidos (kuten vetysidos, tosin voi olla kovalenttisempikin).

Mitä suurempi varaustiheys, sitä eksotermisempi liukeneminen on. Myös liukenevan yhdisteen hydrofiilisen atomin orbitaalienergioilla on väliä; mitä paremmin valenssiorbitaalien energia vastaa happiatomin valenssiorbitaalienergioita, sitä kovalenttisempi sidos on, ja täten vahvempi. Esimerkiksi Ni2+ liukenee paremmin veteen kuin Ba2+.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hydrophilic IUPAC GoldBook. IUPAC. Viitattu 25.7.2014. (englanniksi)
  2. Hydrophilicity IUPAC GoldBook. IUPAC. Viitattu 25.7.2014. (englanniksi)
  3. Fernando, H. J. S.: Handbook of environmental fluid dynamics, s. 431. Boca Raton, FL: Taylor & Francis, 2013. 839303232. ISBN 9781439816707. Teoksen verkkoversio.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.