Lesitiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fosfatidyylikoliinimolekyyli

Lesitiini (1,2-diasyyli-sn-glysero-3-fosfatidyylikoliini) on fosfatidyylikoliini eli koliinia sisältävä fosfolipidi.[1] Nimitys lesitiini tulee kreikan kielen sanasta lekithos, jolla tarkoitettiin kananmunan keltuaista.[2] Se on tavallinen elintarviketeollisuuden lisäaine, ja sitä myydään myös luontaistuotekaupoissa ravintolisänä[3].

Lesitiini on muun muassa elimistön solujen ainesosa. Ihmisen elimistössä lesitiini säätelee rasvojen kulkua elimistössä ja toimii välttämättömien prostaglandiinien lähtöaineena. Se on myös veren rasvoja kuljettavien lipoproteiinien ja jokaisen solun solukalvon tärkeä rakennusosa. Ihmisen elimistö saa tarvitsemansa lesitiinin ravinnosta mutta tuottaa sitä myös itse.

Lisäaine ja ravintolisä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisesti soijasta valmistettuna lesitiiniä käytetään elintarviketeollisuudessa muun muassa emulgointiaineena, ja sillä voidaan korvata kalliimpia aineksia. Suurin osa elintarvikkeissa käytetyistä lesitiineistä on soijalesitiinejä, mutta sitä on myös kananmunassa, josta sitä valmistettiin ennen kuin sitä alettiin saada soijapavun teollisen käsittelyn sivutuotteena[4]. EU:ssa se on hyväksytty elintarvikkeiden lisäaineeksi. Lesitiinin E-koodi on E322.

Lisäkäsittelyn jälkeen lesitiiniä myydään myös luontaistuotteena erilaisin terveysväittämin. Sen kolesterolia alentavaa vaikutusta on tutkittu 1920-luvulta alkaen, mutta tulokset ovat ristiriitaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.