Rasvamaksa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruoansulatuselinten sairautta. Rasvamaksa voi tarkoittaa myös Veikko Huovisen novellikokoelmaa.
Maksavaurion eri vaiheet.

Rasvamaksalla (laajentunut maksa) tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksaan, jolloin maksa laajenee. Yleisin rasvamaksan aiheuttaja on vyötärölihavuus, toiseksi yleisin runsas alkoholin käyttö. Myös erilaiset virvoitus- ja energiajuomat aiheuttavat rasvamaksaa.[1][2] Ilman elämäntapamuutoksia maksan vaurioituminen voi jatkua, mikä voi lopulta johtaa maksakirroosiin, sen vakaviin komplikaatioihin ja kuolemaan.

Yleensä rasvamaksa on oireeton[3]. Hepatomegalia eli maksan laajeneminen aiheuttaa harvoilla potilailla epämiellyttävää tunnetta ylävatsalla. Tila on ehkäistävissä, mutta myös korjattavissa. Ellei rasvamaksaan liity tulehdusreaktiota, se ei itsessään ole vaarallinen.

Länsimaissa rasvamaksa on yleinen terveysongelma. Siitä kärsii yksi kymmenestä,[4] mutta esiintyvyyden on sanottu olevan tätäkin korkeampi, jopa 20–25 % aikuisväestöstä.[5] Lihavilla ihmisillä, varsinkin vyötärölihavilla, vaiva on vielä huomattavasti tätä yleisempi, jopa 70–80 prosentilla.[3]

Alkoholin aiheuttama rasvamaksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rasvamaksa on alkoholimaksasairauden ensimmäinen aste. Tilanne voi edetä alkoholihepatiittiin ja alkoholimaksakirroosiin. Myös alkoholin käytöstä riippumattomaan rasvamaksaan (engl. Non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) saattaa kuulua tulehdusreaktiota. Tällöin puhutaan "alkoholin käytöstä riippumattomasta steatohepatiitista" (engl. non-alcoholic steatohepatitis, NASH). Alkoholimaksasairauden lisäksi myös alkoholin käytöstä riippumaton maksan rasvoittuminen saattaa edetä jopa kirroosiasteelle[6].

Alkoholin suurkuluttajat saavat lähes aina rasvamaksan, mutta toipuvat siitä alkoholinkäytön lopetettuaan.[7]

Muut syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehittyminen ei aina liity elintapoihin. Esimerkiksi mulibrey-nanismi-niminen harvinainen sairaus aiheuttaa rasvamaksan[8].

Muusta kuin alkoholista johtuva rasvamaksa ei British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan lisää kuolleisuutta.[3]

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laihduttaminen, liikunta, alkoholin käytön lopettaminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.