Soluelin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eläinsolun kaavakuva. Keskellä näkyy suuri tuma, punaiset soluelimet ovat mitokondrioita ja turkoosi solulimakalvosto rönsyilee.

Soluelimet eli soluorganellit ovat solun "elimiä" eli solunsisäisiä rakenteita, joilla on jokin erikoistunut tehtävä. Näitä ovat tuman lisäksi esimerkiksi mitokondriot ja muun muassa kasvisoluilla esiintyvät viherhiukkaset sekä solulimakalvosto ja siihen liittyvät Golgin laite ja lysosomit.

Soluelimet ovat joko lipidikalvon ympäröimiä tai kalvottomia (ribosomit ja solun tukiranka). Lipidikalvon sisällä ovat mitokondriot, solulimakalvosto, Golgin laite, lysosomit ja tuma.

Soluelinten luokittelusta on olemassa useita erilaisia näkemyksiä. Laajan ja yleisimmän määritelmän mukaan kaikki solun sisäiset erikoistuneet rakenteet (engl. cell compartment) ovat soluelimiä, kun taas kaikkein tiukimman määritelmän mukaan vain endosymbioosin tuloksena bakteereista syntyneet, kalvopäällysteiset DNA:ta sisältävät rakenteet, kuten mitokondriot ja viherhiukkaset, ovat soluelimiä.[1]

Solun aineenvaihdunta ja muu sisäinen toiminta, kuten DNA:n kahdentuminen, RNA:n lähettämä viestintä sekä proteiinisynteesi tapahtuvat soluelimissä ja solulimassa. Lisäksi soluelimillä on erilaisia tehtäviä mikrobien torjunnassa sekä immuunijärjestelmän ylläpidossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sand,Olav, Sjaastad Øystein V, Haug, Egil ja Bjålie Jan G sekä kuvitus Toverud Kari C. 2011: Ihminen, fysiologia ja anatomia. WSOYpro Oy. Helsinki.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tirri R., Lehtonen J., Lemmetyinen R., Pihakaski S., & Portin P. (1993): Biologian sanakirja. Otava.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.