Glysiini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Glysiini
Glycin - Glycine.svg
Koodit Gly, G
Molekyylimassa 75,07
Sivuketjun tyyppi molekyyli on hydrofiilinen
Karboksyyliryhmän happovakio 2,35
Aminoryhmän happovakio 9,78
Sivuketjun happovakio -
Isoelektroninen piste 6,06
Yleisyys proteiineissa 7,2%
Kodonit GGU, GGC, GGA, GGG
Glycine-3D-sticks-2.png
3D-malli glysiinimolekyylistä

Glysiini (C2H5NO2) eli 2-aminoetaanihappo tai 2-aminoetikkahappo on yksi geneettisen koodin 20 aminohaposta. Sen sivuketju koostuu vain vetyatomista, joten se on pienin ja yksinkertaisin aminohappo. Glysiini ei ole myöskään optisesti aktiivinen. Glysiinin suhteellinen tiheys on 1,595 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3) ja CAS-numero 56-40-6. Glysiinin liukoisuus veteen 25°C:n lämpötilassa on 25 g/100 ml.

Glysiinin pienuus lisää proteiiniketjun taipuisuutta. Glysiini on pooliton, varaukseton ja neutraali sekä heikosti vesihakuinen. Glysiini on proteiiniketjuissa yleinen ja sen geneettinen koodi on 'GGU, GGC, GGA ja GGG.

Fysiologinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glysiini on keskushermoston rajoittava eli inhibitorinen hermovälittäjäaine erityisesti selkäytimessä. Kun glysiinireseptorit aktivoituvat, kloori-ionit virtaavat hermosoluun, jolloin solu hyperpolarisoituu ja aktiopotentiaalin synty vaikeutuu. Lihaskouristuksia aiheuttava strykniini toimii estämällä näiden glysiinireseptorien toiminnan. Glysiini on myös glutamiinihapon ko-agonisti NMDA-reseptoreiden aktivoinnissa.

Glysiini ei ole välttämätön aminohappo eli elimistö pystyy valmistamaan sitä muista molekyyleistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]