Uuskonservatismi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uuskonservatismi (engl. Neoconservativism, kannattajasta käytetään puhekielistä nimitystä neocon) on yhdysvaltalainen konservatismin suuntaus. Termin otti käyttöön demokraattinen sosialistiajattelija Michael Harrington, ja hän halusi sillä leimata demokraattien oikeistosiiven[1].

Uuskonservatismi on yhdistetty Ronald Reaganin talouspolitiikkaan ja George W. Bushin talous- ja ulkopolitiikkaan.[2]

Uuskonservatistisesta aatemaailmasta itse 2000-luvulla irtisanoutunut Francis Fukuyama nimeää teoksessaan America at Crossroads (2006) uuskonservatiiveja kylmän sodan aikana yhdistäneiksi tekijöiksi seuraavia: 1) huoli demokratiasta ja laajemmin ymmärrys hallintomuotojen vaikutuksista inhimillisen elämän muotoihin 2) käsitys Yhdysvaltain voimankäyttämisestä moraalisesti oikeiden päämäärien saavuttamiseksi 3) skeptisismi kansainvälisen lainsäädännön ja toimielimien mahdollisuuksista ratkaista vaikeita turvallisuusongelmia ja 4) käsitys yhteiskunnan sosiaalipoliittisen muokkaamisen rajoituksista.[3]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuskonservatismin isänä voidaan pitää Leo Straussia (1899–1973)[4]. Straussin mukaan liberaali demokratia sisälsi tuhon siemenet: nihilismin ja individiualismin. Individualismin ja nihilismin ajatukset johtivat rikkomaan yhteisiä sääntöjä ja heikentämään yhteiskuntaa. Straussin mukaan tämä uhka voitaisiin torjua, jos ihmiset saataisiin uskomaan myytteihin, kuten kansakunnan yhteiseen kohtaloon taistelussa hyvyyden puolesta pahaa vastaan. Strauss esitti ajatuksensa 1950-luvulla ja hänen seuraajiaan kutsuttiin uuskonservatiiveksi.[5]

Uuskonservatismi George W. Bushin presidenttikaudella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia uudempien yhdysvaltalaisten uuskonservatiivien joukkoon kuuluvia yhdistää Bushin hallinnon toimien, erityisesti Irakin sodan aloittamisen, voimakas tukeminen. Näiden uudempien näkemysten esittäjät eivät enää olleet osa sitä vasemmistotaustaisten liberalistista traditiota, johon uuskonservatismin aatteellinen historia usein palautetaan. 1980- ja 1990-luvuilla opiskelleet nuoremman sukupolven uuskonservatiiviajattelijat olivat integroituneet osaksi laajempaa konservatiivitraditiota, amerikkalaista oikeistoa ja kapitalistista yhteiskuntaa. He olivat omaksuneet osia uuskonservatismiin aikaisemmin liitetyistä periaatteista, mutta eivät voineet välttyä ajallisen viitekehyksen vaikutuksilta omia mielipiteitään luodessaan; rajoittamattoman markkinatalousvapauden yhteisövaikutusten arviointi oli siirtynyt taka-alalle ja merkittävimmiksi kysymyksiksi olivat nousseet maailmanhistoriallista kehitystä, nykyisyyttä ja tulevaa pohtivat teoriat, jotka sisälsivät näkemyksiä konkreettisista ulkopolitiikan harjoittamisen tavoista. Varsinkin Robert Kagan ja William Kristol profiloituivat jo 1990-luvun puolella voimakkaina amerikkalaisen hegemonian säilyttämisen ja demokratian vientituotteistamisen puolestapuhujina.

Monet uuskonservatiivit ovat lähtöisin Yhdysvaltojen 1960-luvun liberaaleista demokraateista, ja he siirtyneet rebublikaanien leiriin.[2] Osan tausta on kommunistinen, trotskilainen tai ammattiyhdistysliikkeessä. Loikkarit ovat pettyneet 1960-luvun sosialistisiin unelmiin ja sosiaalisiin parannusyrityksiin.

Yhdysvaltojen vanhemman polven konservatiivit eli niin sanotut paleokonservatiivit[6] tuntevat uuden polven neokonservatiivit ja heidän aatepohjansa osin vieraiksi. Yhdysvaltalaiset konservatiivit katsovat vastuun kuuluvan yksilölle niin, että kaikilla on sama lähtökohta, mutta yksilön itsensä aikuisena täytyy pitää huolta siitä, että menestyy.

Uuskonservatiivit kannattavat avoimia rajoja ja vapaakauppa toisin kuin kuin vanhat paleokonservatiivit, jotka taas ovat tahtoneet yleensä pystyttää tullimuureja etenkin teräs-, paperi- ja lentokoneteollisuuden suojaksi.[7]

Yhdysvaltojen uuskonservatiivit pettyivät 1960-luvun "sosialismin" aikoina lakeihin ja säädöksiin sekä keskushallintoon köyhyyden ja epäkohtien poistajana ja alkoivat 1980- ja 1990-luvuilla korostaa sisäisen uudistumisen merkitystä ja individualismia, joskus jopa uskoontulon kautta. Keskusvaltapettymyksensä he edelleen saattaavat peilata valtion ja koko maailman tasolle. He voivat katsoa, etteivät YK:n ja muiden kansainvälisten elimien säädökset ja päätökset, kuten Kioton ilmastosopimus, auta, vaan valtioiden on vapaaehtoisesti uudistuttava.

Sen sijaan uuskonservatiivit eivät vastusta sitä, että autetaan diktatuureissa tapahtuvia sisäisiä vallankumouksia tai jopa "tuodaan demokratia" ulkoapäin sotilaallisesti "roistovaltioihin". Irakin miehitystä on pidetty uuskonservatismin ulkopoliittisena huippusaavutuksena. Laajemmin pyrkimys on hahmotettu Project for the New American Century -hankkeessa.[8]

Uuskonservatiiveja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Strange Path of "Neoconservatism" The Globalist. 20.6.2003. Viitattu 4.11.2017. (englanniksi)
  2. a b Neocon 101: What do Neoconservatives Believe? globalresearch.ca. Viitattu 4.11.2017. (englanniksi)
  3. Francis Fukuyama, America at the Crossroads: Democracy, Power, and the Neoconservative Legacy (Yale University Press, 2006) (englanniksi)
  4. a b c d e f g h Rodrigue Tremblay: Humanism vs. Imperialism (Internet Archivessa)
  5. Adam Curtis - The Power of Nightmares. Part 1. Baby It's Cold Outside. BBC. Viitattu 27.6.2011 (englanniksi)
  6. Paleoconservatism, the movement that explains Donald Trump, explained, Vox 6.5.2016. Viitattu 4.11.2017
  7. Media: For Buchanan, A New Pulpit And Target. New York Times 9.9.2002. Viitattu 4.11.2017 (englanniksi)
  8. The Neocons’ Project for the New American Century: “American World Leadership globalresearch.ca. Viitattu 4.11.2017. (englanniksi)
  9. https://www.politico.com/story/2015/04/lindsey-graham-rand-paul-2016-116837
  10. Joe Holley: Jeane J. Kirkpatrick; U.N. Ambassador Upheld Reagan Doctrine washingtonpost.com. 9 December 2006. ”Kirkpatrick became a neoconservative in the 1970s and then a Republican Party stalwart.”