Francis Fukuyama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Francis Fukuyama
Francis Fukuyama vuonna 2015.
Francis Fukuyama vuonna 2015.
Henkilötiedot
Syntynyt27. lokakuuta 1952 (ikä 71)
Chicago
Kansalaisuus Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkimusalue filosofi, poliittinen taloustiede
Aiheesta muualla
fukuyama.stanford.edu

Yoshihiro Francis Fukuyama (s. 27. lokakuuta 1952 Chicago) on yhdysvaltalainen filosofi, poliittisen taloustieteen tutkija ja kirjailija. Hän toimii vanhempana tutkijana Stanfordin yliopiston Center on Democracy, Development and the Rule of Law:ssa.

Fukuyama tunnetaan parhaiten ajatuksestaan ”historian lopusta”, jonka hän esitti teoksessaan Historian loppu ja viimeinen ihminen (1992). Hänen mukaansa kaikki inhimillisen historian kannalta merkittävä on jo tehty ja ihmiskunnan historian kehitys ideologioiden välisenä taisteluna on suurelta osin päättynyt liberaalin demokratian voittoon. Hänen ajatuksiinsa vaikuttivat erityisesti kylmän sodan päättyminen ja Berliinin muurin kaatuminen vuonna 1989.

Vuonna 2011 ilmestyneessä teoksessaan The Origins of Political Order: From Pre-Human Times to the French Revolution (Profile, 2011) Fukuyama käsittelee ihmisen poliittista järjestäytymistä esihistoriallisilta ajoilta aina Ranskan vallankumoukseen saakka ja tutkii, miksi eri yhteisöt päätyvät demokraattisen tai autoritaarisen järjestelmään. Erityiskohteena hänellä on Kiina. Teos on aiheesta ensimmäinen osa, ja tekeillä olevassa toisessa osassa Fukuyama käsittelee kysymystä nykypäivään saakka.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historian loppu ja historian alku, Sivuääniä, Helsingin Sanomat 22.5.2011 sivu C 2

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fukuyama, Francis: Historian loppu ja viimeinen ihminen. (The end of history and the last man, 1992.) Suomentanut Heikki Eskelinen. Helsinki: WSOY, 1992. ISBN 951-0-17864-0.
  • Fukuyama, Francis: Identiteetti. Arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka. (Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment, 2018.) Suomentanut Antti Immonen. Jyväskylä: Docendo, 2020. ISBN 978-952-291-724-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.