Gustave Le Bon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gustave Le Bon.

Gustave Le Bon (7. toukokuuta 1841 Nogent-le-Rotrou13. joulukuuta 1931 Marnes-la-Coquette) oli ranskalainen sosiaalipsykologi ja sosiologi.

Le Bon esitti teorioita kansallisista piirteistä, rodullisesta ylivertaisuudesta, ihmisten laumakäyttäytymisestä ja joukkopsykologiasta. Le Bonin työ joukkopsykologiassa tuli merkittäväksi 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla, kun mediatutkijat hyödynsivät sitä. Kriittisesti sitä ovat tarkastelleet mm. Sigmund Freud ja Elias Canetti.

Le Bon opiskeli lääketiedettä ja kiersi Eurooppaa, Aasiaa ja Pohjois-Afrikkaa, kirjoitti artikkeleita arkeologiasta ja antropologiasta ja laati kuuluisia tutkielmia psykologiasta. Näistä töistä huomattavimmat ovat ihmisen psykologiaa käsittelevä Les Lois psychologiques de l'évolution des peuples vuodelta 1894 ja ihmisjoukkoja käsittelevä Joukkosielu (La psychologie des foules) vuodelta 1895.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joukkosielu. Helsinki: Otava, 1912.
  • Maailman nykyinen kehitys – harhaluuloja ja tosiasioita. Suomentanut Tauno Nuotio. Pori: Satakunnan kirjateollisuus, 1929.
  • Joukkosielu. Kieliasultaan päivitetty laitos tuntemattoman tekijän vuonna 1912 ilmestyneestä suomennoksesta. Helsinki: Kiuas, 2017. ISBN 978-952-7197-05-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.