John Bolton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Bolton
Bolton vuonna 2018
Bolton vuonna 2018
Yhdysvaltain 27. kansallisen turvallisuuden neuvonantaja
Presidentti Donald Trump
Edeltäjä H. R. McMaster
Seuraaja Charles Kupperman (vt.)
Yhdysvaltain Yhdistyneiden kansakuntien suurlähettiläs
Presidentti George W. Bush
Edeltäjä Anne W. Patterson (vt.)
Seuraaja Zalmay Khalilzad
Henkilötiedot
Syntynyt20. marraskuuta 1948 (ikä 75)
Baltimore, Maryland
Puoliso Christine Bolton (1972–1983)
Gretchen Smith
Tiedot
Puolue Republikaanit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

John Robert Bolton (20. marraskuuta 1948) on yhdysvaltalainen diplomaatti, joka toimi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajana huhtikuusta 2018 syyskuuhun 2019. George W. Bushin hallinnossa hän toimi Yhdysvaltain edustajana Yhdistyneissä kansakunnissa elokuusta 2005 joulukuuhun 2006. Hän toimii useissa konservatiivisissa tutkimusinstituuteissa, mukaan lukien American Enterprise Institutessa[1] ja Project for the New American Century -ajatushautomossa.

Ronald Reaganin ja George H. W. Bush hallinnoissa Boltonilla on ollut useita virkoja ulkoministeriössä, oikeusministeriössä ja liitovaltion kehitysapuvirastossa. Presidentti George W. Bushin hallinnossa hän on toiminut kansainvälisestä turvallisuudesta vastaavana apulaisulkoministerinä 2001–2005 ja Yhdysvaltain YK-edustajana. Hänet tunnetaan voimakkaana YK:n kriitikkona. Bolton tunnetaan jyrkkänä "sotahaukkana", joka ajaa kovaa voimatoimiin ja painostuksiin perustuvaa ulkopolitiikkaa. Presidentti Trump erotti Boltonin, koska tämä ei kannattanut neuvotteluja Yhdysvaltain vihollismaiden kanssa[2].

Bolton on opiskellut Yalen yliopistossa, josta hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi vuonna 1970 ja tohtoriksi 1974.

Bushin hallinnossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolton nimitettiin kansainvälisestä turvallisuudesta vastaavaksi apulaisulkoministeriksi presidentti George W. Bushin hallintoon 11. toukokuuta 2001, jossa virassa hänen tehtäviinsä joukkotuhoaseiden leviämisen estäminen.

Trumpin hallinnossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolton toimi yli 1.5 vuotta Donald Trumpin hallinnossa turvallisuusneuvonantajana. Trump erotti Boltonin, koska ei kannattanut kovia otteita ulkopolitiikassa niin kuin Bolton.[3]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.