John Negroponte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Negroponte

John Dimitri Negroponte (s. 21. heinäkuuta 1939 Lontoo) on yhdysvaltalainen diplomaatti ja entinen tiedustelupalvelun johtaja.

Negroponte syntyi Lontoossa Dimitri John ja Catherine Coumantaros Negropontelle. Hänen isänsä oli kreikkalainen laivanvarustamagnaatti. Negroponte varttui Lontoossa, Sveitsissä ja New Yorkissa ja kävi Phillips Exeter Academya ja valmistui Yalesta 1960.

Hän palveli kahdeksassa ulkoministeriön tehtävässä Aasiassa, Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa sekä piti tehtäviä sisäministeriössä ja valkoisessa talossa. Hän oli diplomaattina Vietnamissa vuosina 1964–1968 ja vuodesta 1972 ulkoministeri Henry Kissingerin avustajana Pariisin rauhanneuvotteluissa. Vuonna 1981 hänet nimitettiin lähettilääksi Hondurasiin, jossa Yhdysvallat tuki tuolloin naapurimaa Nicaraguan hallitusta vastaan taistelevia contra-sissejä ja El Salvadorin hallitusta sen taistelussa FMLN:ta vastaan.

1980-luvulla hän oli ulkoministeri Colin Powellin varamiehenä kansallisessa turvallisuusneuvostossa. Vuosina 1985–1987 hän oli sisäministeriössä vastuussa meristä ja kansainvälisistä ympäristöasioista. Presidentti Reaganin kansallisen turvallisuuden varaneuvonantajana hän oli mukana kampanjassa poistaa Manuel Noriega vallasta Panamassa. Tämän jälkeen hän oli lähettiläänä Meksikossa 1989–1993 ja Filippiineillä 1993–1996. Vuonna 1997 presidentti George W. Bush nimitti hänet lähettilääksi Yhdistyneisiin kansakuntiin. Hän oli oleellisessa asemassa saadessaan turvallisuusneuvoston hyväksymään päätös vaatia Saddam Husseinia myöntymään YK:n vaatimuksiin aseriisunnasta.

YK-mandaattinsa jälkeen Negroponte nimitettiin 2004 lähettilääksi Irakiin Yhdysvaltain johtamien miehitysjoukkojen luovutettua maalle suvereniteetin. 17. helmikuuta 2005 presidentti George W. Bush nimitti Negroponten ensimmäiseksi kansallisen tiedustelun (DNI) johtajaksi, joka on ministeritasoisen asema United States Intelligence Communityn johdossa. Asema seurasi keskustiedustelun (CIA) johtajan asemaa, johon yhdistettiin 16 liittovaltion virastoa ja toimistoa. Sen budjetti on noin 40 miljardia dollaria vuodessa.

Negroponte ilmoitti erostaan 5. tammikuuta 2007 ja siirtyi Bushin hallinnon varaulkoministeriksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]