Project for the New American Century

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Project for the New American Century (PNAC) on uuskonservatiivinen, yhdysvaltalainen ajatushautomo. Vuonna 1997 perustettu kiistanalainen think tank ajaa etenkin Yhdysvaltain maailmanlaajuisen sotilaallisen, taloudellisen, poliittisen ja moraalisen johtajuuden asiaa. PNAC:n jäseninä ovat vaikuttaneet esimerkiksi George W. Bushin veli ja Floridan kuvernööri Jeb Bush, varapresidentti Dick Cheney, entinen puolustusministeri Donald Rumsfeld, USA:n YK-suurlähettiläs John Bolton sekä Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz. Ryhmällä oli siis vahvat siteet presidentti Bushin hallintoon. PNAC kannatti voimakkaasti Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin, ja ryhmän suosio onkin laskenut Irakin sodan kannatuksen mukana.

Ryhmän ydinajatukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Project for the New American Centuryn ajatukset perustuvat kolmeen perusväittämään:

  • "Amerikan johtoasema on hyväksi sekä Amerikalle että maailmalle."
  • "Sellainen johtoasema vaatii sotilaallista voimaa, diplomaattista tarmoa ja sitoutumista moraalisiin periaatteisiin."
  • "Liian harvat poliittiset johtajat puhuvat nykyään globaalin johtoaseman puolesta."

PNAC ajaa "sotilaallisen voiman ja moraalisen kirkkauden politiikkaa", johon sisältyy:

  • Merkittävä lisäys USA:n sotilasmenoihin
  • Läheisemmät suhteet Yhdysvaltain liittolaisiin sekä USA:n arvoille ja eduille vihamielisten hallitusten haastaminen
  • Poliittisen ja taloudellisen vapauden edistäminen Yhdysvaltain ulkopuolella
  • USA:n turvallisuudelle, vauraudelle ja periaatteille ystävällisen kansainvälisen järjestyksen ylläpitäminen ja laajentaminen

PNAC vaati pitkään Yhdysvaltoja sanoutumaan irti vuonna 1972 USA:n ja Neuvostoliiton välillä solmitusta ABM-sopimuksesta. Vuonna 2002 presidentti Bushin hallitus tekikin niin. PNAC kannattaa Yhdysvaltain asevoimien kuudennen puolustushaaran, avaruusvoimien (U.S. Space Forces), perustamista, tavoitteena avaruuden sotilaallinen hallinta.

PNAC:n raportti: Rebuilding America's Defences[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2000 PNAC julkaisi 90-sivuisen raportin nimeltä Rebuilding America's Defenses: Strategies, Forces, and Resources For A New Century, jossa se esitteli ajatuksiaan USA:n globaalista johtajuudesta. Raporttia on analysoitu ja kritisoitu laajalti. Raportti esittää, että mikäli diplomatian ja pakotteiden avulla ei saavuteta tuloksia, Yhdysvaltojen on oltava valmis käyttämään sotilaallista voimaa. USA:n sotavoimat tulee sijoittaa uudelleen, sillä kylmän sodan loputtua tilanne on muuttunut. Uusia pysyviä sotilastukikohtia tulisi perustaa Kaakkois-Eurooppaan ja Kaakkois-Aasiaan, mikä mahdollistaisi lentotukialusten vähentämisen ja säästäisi resursseja.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Project for the New American Century on joutunut huomattavan kritiikin kohteeksi sekä oikeiston että vasemmiston taholta. Arvostelijoiden mukaan USA:n "maailmanjohtajuus" ei ole hyväksi maailmalle, tai edes USA:lle itselleen. Kovimmat arvostelijat katsovat, että PNAC:n tavoitteena on koko maailman imperialistinen alistaminen USA:n valtaan. Yhdysvaltain ulkopolitiikan arvostelijat puolestaan tarttuvat PNAC:n ajatukseen USA:sta maailman ainoana supervaltana.

PNAC:n kannattajien mukaan ryhmän ajatukset eivät poikkea ratkaisevasti aikaisemmista konservatiivisista ulkopoliittisista linjauksista. Yhdysvaltain konservatiivit ovat aina kannattaneet vahvaa armeijaa ja maan etujen aggressiivista puolustamista.

Rebuilding America's Defences -raportissa mainitaan "katastrofaalinen ja katalyyttinen tapahtuma - kuten uusi Pearl Harbor", joka kiihdyttäisi muuten hidasta muutosta USA:n globaalin hallinnan suuntaan. Jotkut pitävät tätä todisteena siitä, että Bushin hallinto oli Syyskuun 11. päivän iskujen takana. Arvostelijat ottavat usein esille myös raportin kohdan, jossa sanotaan: "kehittyneet biologisen sodankäynnin muodot, jotka voidaan suunnata tiettyihin genotyyppeihin, saattavat muuttaa biologisen sodankäynnin kauhun valtakunnasta poliittisesti käyttökelpoiseksi työkaluksi." PNAC:n vastustajat pitävät tätä todisteena ryhmän rajusta rasistisuudesta, sillä kuvatunlaisilla aseilla voitaisiin hyökätä yksittäisiä etnisiä kansanryhmiä vastaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PNAC Web site (englanniksi)

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Project for the New American Century