Condoleezza Rice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Condoleezza Rice
Condoleezza Rice cropped.jpg
Yhdysvaltain 66. ulkoministeri
26. tammikuuta 2005 – 20. tammikuuta 2009
Presidentti George W. Bush
Edeltäjä Colin Powell
Seuraaja Hillary Clinton
Yhdysvaltain 20. kansallisen turvallisuuden neuvonantaja
20. tammikuuta 2001 – 26. tammikuuta 2005
Presidentti George W. Bush
Edeltäjä Sandy Berger
Seuraaja Stephen Hadley
Stanfordin yliopiston rehtori
1993–1999
Edeltäjä Gerald J. Lieberman
Seuraaja John L. Hennessy
Henkilötiedot
Syntynyt 14. marraskuuta 1954 (ikä 66)
Birmingham, Alabama, Yhdysvallat
Ammatti professori
rehtori
diplomaatti
poliitikko
Tiedot
Puolue Republikaanit
Uskonto presbyteeri
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
profiles.stanford.edu/condoleezza-rice

Condoleezza Rice (s. 14. marraskuuta 1954 Birmingham, Alabama) on Yhdysvaltain republikaanisen puolueen poliitikko, jonka George W. Bush nimitti Yhdysvaltain kansalliseksi turvallisuusneuvonantajaksi 22. tammikuuta 2001 ja ulkoministeriksi 16. marraskuuta 2004, Colin Powellin eron jälkeen. Rice oli Yhdysvaltain ensimmäinen afroamerikkalainen naisulkoministeri.[1] Ulkoministerikauden jälkeen Rice palasi akateemisen uransa pariin Stanfordin yliopistoon, jossa hän toimii valtiotieteiden professorina.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rice syntyi Birminghamissa, Alabamassa rotuerottelun ollessa vielä voimassa perheensä ainoaksi lapseksi. Hänen isänsä oli presbyteerikirkon pappi ja äitinsä musiikinopettaja. Nimi Condoleezza tulee italiankielisestä musiikkitermistä con dolcezza (suom. suloisesti). Nimestä käytetään usein lyhennettä Condi. Perhe muutti Denveriin Coloradoon vuonna 1967, kun Ricen isä sai Denverin yliopistosta opettajan viran.

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rice alkoi 15-vuotiaana ottaa pianotunteja Aspenin musiikkiopistossa tavoitteenaan tulla konserttipianistiksi, mutta muutti suunnitelmiaan huomattuaan, ettei soittanut riittävän hyvin. Hän oli myös kansallisen tason taitoluistelulahjakkuus. Vuonna 1974, 19-vuotiaana, hän sai Denverin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatin arvon. Seuraavana vuonna hänestä tuli poliittisten tieteiden maisteri. Hän on erikoistunut Venäjään. Vuonna 1981 hän sai filosofian tohtorin arvon. Rice puhuu englannin lisäksi venäjää, ranskaa, saksaa ja espanjaa.

Rice työskenteli myös öljybisneksessä. Hän oli vuosina 1991–2001 johtajana Chevronilla, ja hänen mukaansa nimettiin öljytankkeri, joka myöhemmin Ricen poliittisen uran alun jälkeen sai nimen Altair Voyager.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rice oli aiemmin demokraatti, mutta rekisteröityi vuonna 1982 republikaaniksi. Hän sai paikan Reaganin hallinnossa osana Council of Foreign Relations harjoitteluohjelmaa. Rice toimi vuosina 1989–1991 George H. W. Bushin neuvonantajana Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan asioissa. Clintonin kauden ajan hän oli professorina Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Vuonna 2000 hän auttoi Bush-nuoremman, George W. Bushin, vaalikampanjassa ja nousi vaalien jälkeen kansalliseksi turvallisuusneuvonantajaksi. Rice oli myös yksi Irakin sodan näkyvimpiä tukijahahmoja.

Rice osallistui myös Bushin toiseen vaalikampanjaan vuonna 2004. Hänet nimitettiin ulkoministeriksi 16. marraskuuta 2004. Hän lanseerasi tammikuussa 2005 käyttöön termin "tyrannian etuvartioasemat". Näihin hän laski mukaan kuusi maata: Iranin, Pohjois-Korean, Myanmarin, Valko-Venäjän, Kuuban ja Zimbabwen. Valinta on nähtävissä jatkumona Bushin aiemmin nimeämälle "pahan akseli" (Iran, Irak ja Pohjois-Korea) -linjanvedolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Condoleezza Rice Biography Biography.com. Viitattu 7.12.2018.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Condoleezza Rice.