William Jennings Bryan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William Jennings Bryan
William Jennings Bryan.JPG
Yhdysvaltain ulkoministeri
5. maaliskuuta 19139. kesäkuuta 1915
Edeltäjä Philander C. Knox
Seuraaja Robert Lansing
Tiedot
Syntynyt 19. maaliskuuta 1860
Kuollut 26. heinäkuuta 1925
Puolue Demokraatti
Puoliso Mary Baird Bryan
Ammatti juristi
Uskonto presbyteeri

William Jennings Bryan (19. maaliskuuta 1860 Salem, Illinois26. heinäkuuta 1925 Dayton, Tennessee) oli yhdysvaltalainen lakimies ja poliitikko, joka toimi ulkoministerinä 1912–1915 ja oli kolmesti demokraattipuolueen presidenttiehdokkaana. Bryan oli rauhanaktivisti ja kieltolain kannattaja. Hänet tunnetaan parhaiten vuonna 1925 käydystä John T. Scopesin "apinaoikeudenkäynnistä", jossa hän syytti Scopesia darwinismin opettamisesta.

Bryan valittiin vuonna 1890 demokraattina Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen Nebraskasta. Hän oli ehdolla senaattiin 1894, mutta ei tullut valituksi. Hän oli demokraattien presidenttiehdokas vuoden 1896 vaaleissa. Hän menetti kuitenkin populistipuolueen tuen valittuaan Arthur Sewallin varapresidenttiehdokkaakseen, eikä tullut valituksi.

Ulkoministerinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Woodrow Wilson nimitti Bryanin ulkoministerikseen voitettuaan presidentinvaalit 1912. Bryan erosi tehtävästään syyskuussa 1915. Wilson teki itse kaikki merkittävät päätökset.

Bryanin kampanjoinnin vaikutuksesta kongressi hyväksyi Yhdysvaltain perustuslain kahdeksannentoista lisäyksen, joka saattoi kieltolain voimaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.