Luettelo aluekiistoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aluekiistoja on esiintynyt kautta historian, maista ympäri maailmaa. Lihavoitu osoittaa yhden maan täyden hallinnan; kursivoitu osoittaa yhden tai useamman maan osittaisen hallinnan.

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Kiinanmeren aluekiistat
Intian aluekiistat
Vuoristo-Karabahin rajat vuoden 1994 tulitaukosopimuksen jälkeen
Israel ja Israelin hallinnoimat alueet (Golanin kukkulat, Länsiranta ja Itä-Jerusalem.
Alue Osapuolet Huomautuksia
Ashmore- ja Cartiersaaret  Australia
 Indonesia
Indonesian mukaan saaret, jotka tunnetaan indonesiankielellä Kepulauan Pasir, löysivät ja asuttivat paikalliset kalastajat Pieniltä Sundasaarilta, jotka tuolloin kuuluivat Hollannin Itä-Intiaan.[1]
Arsal, Deir El Aachayer, Kfar Qouq, Mazraat Deir al-Ashayer, Qaa, Qasr ja Tuffah  Libanon
 Syyria
Libanonin hallinnassa
Shatt al-Arab  Iran
 Irak
Shatt al-Arab -kiista oli aluekiista, joka käytiin Shatt al-Arab -alueella vuodesta 1936 vuoteen 1975. Vuonna 1937 Iran ja Irak allekirjoittivat sopimuksen riidan ratkaisemiseksi. Algerin sopimuksessa vuonna 1975 Irak teki alueellisia myönnytyksiä Iranille, mukaan lukien Shatt al-Arab -vesiväylän vaihtamiseksi joka oli vastine suhteiden normaalisoimiselle.
Abu Musa  Iran
 Yhdistyneet arabiemiraatit
Vuonna 1971 Iranin laivasto otti Abu Musan hallintaansa jolloin saari kuului Sharjahin emiraatille. Kun Sharjahin emiraatti liittyi Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, joka jatkoi aluevaatimuksia Abu Musasta.
Suur- ja Pienet Tunbit  Iran
 Yhdistyneet arabiemiraatit
Vuonna 1971 Iranin laivasto otti Abu Musan hallintaansa jolloin saari kuului Rash al Khaimahin emiraatille. Kun Rash al Khaimahin emiraatti liittyi Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, joka jatkoi aluevaatimuksia Abu Musasta.
Bukit Jeli  Thaimaa
 Malesia
Azad Kashmir ja Gilgit-Baltistan Pakistan Pakistan
Intia India
Pakistanin hallinnoima ja Intian vaatima.
Jammu ja Kashmir ja Ladakh  Intia
 Pakistan
Sekä Intia että Pakistan vaativat entisen itsenäinen ruhtinasvaltio Jammun ja Kashmirin aluetta (mukaan lukien Ladakh, jonka Intia irrotti hallussaan olevasta osasta vuonna 2019) itselleen, mikä johti Intian ja Pakistanin väliseen sotaan vuonna 1947. YK:n välittämä tulitauko lopetti konfliktiin tammikuussa 1949. YK:n päätöslauselma vaati molempia maita demilitarisoimaan alueen, minkä jälkeen siellä pidettäisiin kansanäänestys kumpaan maahan Jammu ja Kashmir kuuluisi. Mitään demilitarisointisuunnitelmaa ei ole kuitenkaan voitu sopia. Maat taistelivat vielä kaksi sotaa vuosina 1965 ja 1971. Jälkimmäisen sodan jälkeen maat pääsivät Simla-sopimukseen, jossa sovittiin alueidensa välisestä valvontalinjasta ja sitoutuivat riidan rauhanomaiseen ratkaisemiseen kahdenvälisten neuvottelujen kautta. Intian hallitsemassa Kashmirin osassa puhkesi vuonna 1989 aseellinen kapina, joka vaati "itsenäisyyttä"
Junagadh  Intia
 Pakistan
Intia liitti Junagadhin (Gujaratissa) vuonna 1947 osaksi Intiaa aivan Intian niemimaan jaon jälkeen. Junagadh oli yksi monista ruhtinasvaltioista, joka oli Intian ja Pakistanin välillä. Kiista jäi epäselväksi muutaman seuraavan vuoden aikana Kashmirin konfliktin priorisoinnin vuoksi. Kiista on luonteeltaan suurelta osin symbolinen ja liittyy poliittisesti kiistaan Kashmirista, joka on Pakistanille paljon tärkeämpi.[2]
David Garejan luotkari  Georgia
 Azerbaidžan
Koska luostarikompleksi sijaitsee Georgian ja Azerbaidžanin rajalla, molemmat osapuolet ovat aloittaneet kiistan siitä, mihin valtioon se kuuluu.
Doi Pha Hom Pok  Myanmar
 Thaimaa
Fasht Dibal ja Qit'at Jaradah  Bahrain
 Qatar
Nämä ovat saarialueita, jotka ovat Qatarin ja Bahrainin välissä. Bahrainin hallitsemia saaria Qatar väittä ettei alueita voida pitää "saarina" eivätkä ne näin ollen kuulu Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksen (2001–2003) piiriin, jolla ne luovutettiin Bahrainille.
Ferganan laakso  Kirgisia
 Tadžikistan
 Uzbekistan
Barak on pieni kirgisian kylä Ferganan laakson alueella (jossa Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan kohtaavat). Elokuussa 1999 Uzbekistan miehitti Barakia ympäröivän alueen. Barakista tuli de facto erillisalue vain 1,5 kilometrin päässä siirtyneestä päärajasta.[3][4] Elokuussa 2018 Kirgisian ja Uzbekistanin viranomaiset sopivat maanvaihdosta, joka poistaisi eksklaavin, väittäen, että vaihtoprosessi voi kestää jopa kaksi vuotta.[5] Helmikuussa 2022 julkaistun raportin mukaan vain 85 prosenttia maasta käytiin kauppaa, ja sitten työ keskeytettiin, jolloin vain 15 perhettä jäi säilyttämään Barakin.

Tadžikistanissa on kolme eksklaavia, kaikki Ferganan laaksossa. Yksi niistä, Sarvanin kylä, on Uzbekistanin alueen ympäröimä, kun taas loput kaksi, Vorukhin kylä ja pieni asutuskeskus lähellä Kirgisian rautatieasemaa Kairagachia, ovat kumpikin Kirgisian alueen ympäröimiä.

Uzbekistanissa on neljä eksklaavia, jotka kaikki sijaitsevat Kirgisian alueella Ferganan laaksossa. Kaksi niistä ovat Sokhin ja Shakhimardanin kaupungit ja kaksi muuta Chon-Qoran ja Jani-Ayilin pieniä alueita. Kirgisiassa saattaa olla viides Uzbekistanin eksklaavi. Suurin osa alueen rajasta ei ole vieläkään merkitty.

Isfara  Kirgisia
 Tadžikistan
Huhtikuussa 2021 Isfaran laaksossa syttyi väkivaltainen yhteenotto, jonka oletetaan alkaneen kun tadžikit asensivat valvontakameroita läheiselle vedenottoasemalle. Tämä teko kärjistyi aseelliseksi konfliktiksi, joka vaati satoja siviiliuhreja. Alueen kiista johtuu pääasiassa virheellisestä resurssien allokoinnista Neuvostoliiton ja sen tasavaltojen hajoamisen aikana ja sen jälkeen, mikä johti kireisiin kansojen välisiin suhteisiin.[6]
Ambalat  Indonesia
 Malesia
Golaninkukkulat  Israel
 Syyria
Syyrian alue, jonka Israel valtasi vuonna 1967 (kuuden päivän sota) ja liitti Israelin yksipuolisesti omakseen vuonna 1981. Vuonna 2008 Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen täysistunto äänesti äänin 161–1 "miehitettyä Syyriaa" koskevan esityksen puolesta joka vahvisti tukensa YK:n päätöslauselmalle 497; Yhdistyneet Kansakunnat, 5. joulukuuta 2008. Syyrian sisällissodan aikana Syyrian arabitasavalta oli menettänyt suoran hallinnan Itä-Golanin alueilla ja vetäytynyt tulitaukolinjalta Israelin kanssa (eri kapinallis- ja jihadistiryhmien hyväksi), vaikka se sai alueen takaisin vuonna 2018.
Hatay  Turkki
 Syyria
Turkki liitti alueen vuonna 1939 osaksi Turkkia. Syyria vaatii aluetta Turkilta[7]
Shebaa  Israel
 Libanon
Vihreälinja  Israel
 Palestiina
Länsiranta ja Itä-Jerusalem  Israel

 Palestiina

Gazan kaista  Palestiina
 Israel
Kalapani , Susta ja Antudanda  Intia
   Nepal
Intia hallinnoi Kalapania kun taas Sustaa hallinnoi Nepal. Muutamat jäljellä olevat rajakiistat Nepalin kanssa sovittiin 98% vuonna 2019.
Artsvašen Gegharkunikin maakunta, "de jure" osa Armeniaa; Kərkii Nahitševan, Yuxarı Əskipara ja Barxudarlı, molemmat Qazaxin piirikunnan eksklaavit oikeudellisesti osa Azerbaidžania; "Yaradullu" on Azerbaidžanin hallitsema, ja se miehittää sitä ympäröivän paljon suuremman "de jure" Armenian alueen.  Armenia
 Azerbaidžan
Kuria Muria -saaret  Oman
 Jemen
Korean niemimaa  Pohjois-Korea
 Etelä-Korea
Korean demokraattinen kansantasavalta hallinnoi Pohjois-Koreaa, mutta Pohjois-Korean perustuslain 1 artiklassa lukee: "Korean demokraattinen kansantasavalta on itsenäinen sosialistinen valtio, joka edustaa koko Korean kansan etuja". Korean tasavalta hallinnoi Etelä-Koreaa, mutta Etelä-Korean perustuslain 3 §:ssä sanotaan: "Korean tasavallan alue koostuu Korean niemimaasta ja sen viereisistä saarista."
Kuriilit (Pohjoiset alueet), Kuriilit, ja Etelä-Sahalin [8]  Venäjä
 Japani
Toisen maailmansodan päätyttyä Japanin hallitus luopui San Franciscon sopimuksessa vaatimuksistaan Suvereniteetista Kuriilisaarille (lukuun ottamatta muutamia etelässä olevia saaria) ja Etelä-Sahalinia.[9] Koska Neuvostoliitto ei kuitenkaan allekirjoittanut sopimusta eikä sopimuksessa nimenomaisesti hyväksytty Venäjän suvereniteettia näillä alueilla, Japanin hallitus on todennut, että näiden alueiden jakamista ei ole vielä päätetty. Siksi Japani ei tunnusta Neuvostoliiton /Venäjän suvereeniteettiä näillä alueilla.[10]

Katso: Kuriilien kiista

Liancourtinluodot  Etelä-Korea
 Pohjois-Korea
 Japani
Muodollisesti liitettiin Japaniin vuonna 1905, ja se julistettiin myös Japanin alueeksi vuonna 1952 voimaan tulleen San Franciscon rauhansopimuksen nojalla. Vuodesta 1952 lähtien Koreat on kuitenkin hallinneet saaria.
Saaria Mekongjoen rannalla  Laos
 Thaimaa
Tietyt saaret Naf-joessa, St. Martinin saari[11]  Bangladesh
 Myanmar
Noktundo  Venäjä
 Etelä-Korea
Vuonna 1990 Neuvostoliitto ja Korean demokraattinen kansantasavalta (Pohjois-Korea) allekirjoittivat rajasopimuksen, joka sai rajan kulkemaan Tumen-joen läpi jättäen Noktundon Venäjälle. Etelä-Korea kieltäytyi tunnustamasta sopimusta.
Pedra Branca ;useita luotoja itäisellä Singaporensalmessa  Singapore
 Malesia
Kansainvälinen tuomioistuin antoi 23. toukokuuta 2008 päätöksensä, jonka mukaan Pedra Brancan suvereniteetti kuuluu Singaporelle; Middle Rocksin suvereniteetti kuuluu Malesialle.Etelä-Ledgen suvereniteetti pysyy kiistanalaisena, kunnes osapuolet voivat päättää aluevesien omistajuudesta.[12]
"Piste 20"; pieni maa-alue, jonka Singapore valtasi takaisin mereltä  Singapore
 Malesia
Malesia väittää, että maa otettiin takaisin sen aluevesillä.
O'Tangav  Laos
 Kambodža
[13]
Prasat Preah Vihear  Thaimaa
 Kambodža
Temppelikompleksi, joka myönnettiin Kambodžalle Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksellä vuonna 1962; "niemeke", joka on kooltaan 0,3 km², välittömästi temppelin vieressä, ja joka myönnettiin Kambodžalle Kansainvälisen tuomioistuin päätöksellä vuonna 2013; Molemmat maat tunnustavat jatkuvan kiistan 4,3 km²:n lisäpinta-alasta välittömästi vuoden 2013 päätöksen alueen luoteeseen.
Qaruh ja Umm al Maradim  Kuwait
 Saudi-Arabia
osia Sabahia (Pohjois-Borneo)  Malesia
 Filippiinit
Filippiinit säilyttävät oikeutensa Sabahin itäosaan (Pohjois-Borneo) sillä perusteella, että Filippiinien hallitus väittää, että entinen Sulun sulttaanikunta on vain vuokrannut alueen Brittiläseltä Borneolta mistä Filippiinit väittivät. että sen pitäisi olla kaikkien Sulun menneiden alueiden seuraajavaltio.
Al-Buraimi  Yhdistyneet arabiemiraatit
 Saudi-Arabia
Siachenin jäätikkö ja Saltorovuoret  Intia
 Pakistan
Intian hallinnassa vuodesta 1984.
Ban Ganga Kiista siitä, missä päin suistossa raja kulkee; vain pienet suoalueet ovat kiistanalaisia, mutta kyseessä on merkittävä merialue. Se on jaettu puron puoliväliin.
osia Kolmen pagodin solasta  Myanmar
 Thaimaa
Ukatni, Zhestki ja Malyy saaret[14]  Venäjä
 Kazakstan
Ungar-Too-vuoristo[15]  Uzbekistan
 Kirgisia
Ostrov Vozroždenija  Kazakstan
 Uzbekistan




Depsang, Aksai Chin  Kiina
 Intia
Arunachal Pradesh  Intia
 Kiina
Intian määräysvallassa, mutta Kiina ei tunnusta maiden välistä McMahon-linjaa.
Beyul Khenpajong, Menchuman laakso, ja Chagdzom[16]  Bhutan
 Kiina
Bhutanin enklaavit Länsi-Tiibetissä, Cherkip Gompa, Dho, Dungmar, Gesur, Gezon, Itse Gompa, Khochar, Nyanri, Ringung, Sanmar, Darchen, Doklam ja Zuthulphuk  Kiina

 Bhutan
Dadivank  Azerbaidžan
 Armenia
Demchok  Intia
 Kiina
Chumar, Gue, Kaurik, Shipki La, Tashigang, Barahoti, Lapthal, Jadhang, Nelang, Pulam Sumda ja Sang  Intia
 Kiina
Intian hallinnassa.Aksai Chinin ja Nepalin välissä sijaitsevat kiistanalaiset alueet.
pienialue Gilgit-Baltistanista  Pakistan
 Intia
James Shoal  Malesia
 Kiina
 Taiwan
Macclesfieldinrana  Kiina
 Taiwan
 Filippiinit
Manner-Kiina ja Hainan  Kiina
 Taiwan
Kula Kangri  Bhutan
 Kiina
Laçınin käytävä
 Azerbaidžan
 Armenia
Nagorno-Karabah  Armenia
 Azerbaidžan
[17]
Paracelsaaret  Kiina
 Taiwan
 Vietnam
[18]
Parangcho[19]  Etelä-Korea
 Kiina
 Taiwan
Scarboroughin matalikko  Kiina
 Taiwan
 Filippiinit
Saktengin kansallispuisto[20]  Bhutan
 Kiina
Senkakusaaret  Japani
 Kiina
 Taiwan
Japanin määräysvallassa[21]
Shaksgaminlaakso  Kiina

 Intia
Pakistan oli alun perin riidan osapuoli, mutta luopui sealue vaatimuksista ja hyväksyi Kiinan suvereniteettiin alueella vuonna 1963.
Spratlysaaret  Kiina
 Taiwan
 Vietnam
 Filippiinit
 Malesia
 Brunei
Jokainen osapuoli,Bruneita lukuun ottamatta, hallitsee yhtä tai useampaa yksittäistä saarta.
Taiwan, Penghu, Kinmen, Matsu , Pratas ja Verekerinranta  Taiwan[22]
 Kiina[23]
Kiinan kansantasavallan hallitus vaatii itselleen koko Taiwanin saarta sekä joukon pieniä saaria, kuten Penghua, Kinmeniä ja Matsua jotka ovat Taiwanin hallituksen hallinnassa.
Trans-Karakoram  Kiina

 Intia
Taiwan ja Penghu  Taiwan
 Kiina
Vuonna 1945, Japanin antautumisen jälkeen, Kiinan tasavalta liitti yksipuolisesti Taiwanin ja Penghun saaret osaksi Taiwania, mitä sen liittolaiset eivät tunnustaneet. Vähän ennen Kiinan sisällissodan loppumista kun Kiinan tasavallan hallitus vetäytyi Taiwanin saarelle. Japani luopui virallisesti vaatimuksistaan koskien Taiwania ja Penghua vuonna 1952 San Franciscon sopimuksessa. Taiwanin suvereniteetti on ollut kyseenalaisina tähän päivään asti.

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue Osapuolet Huom.
Abyei, Heglig, Jodha, Kafia Kingi ja Kaka  Sudan
 Etelä-Sudan
Sekä Sudan että Etelä-Sudan ovat vaatineet aluetta Etelä-Sudanin itsenäisyyteen johtaneen sisällissodan jälkeen. Heglig oli Etelä-Sudanin määräysvallassa huhtikuun puolivälissä 2012, mutta Sudan otti sen haltuunsa. Abyei valloitettiin toukokuussa 2012.
Banc du Geyser  Madagaskar
 Komorit
 Ranska
Intian valtameren erillissaaret
Bassas da India, Europa ja Juan de Nova  Ranska
 Madagaskar[24]
De facto osa Ranskan eteläisten alueiden Ranskan merentakaista aluetta.
Ceuta, Melilla ja muut Espanjan alueet Pohjois-Afrikassa  Espanja
 Marokko
Ceuta ja Melilla ovat Espanjan hallinnassa autonomisina kaupungeina.

Isla Perejil-saarella vuonna 2002 tapahtuneen välikohtauksen jälkeen molemmat maat suostuivat palaamaan status quoon.

Chagossaaret  Yhdistynyt kuningaskunta
 Mauritius
 Malediivit Seychellit [25]
Britannia hallinnoi saaristoa osana Brittiläistä Intian valtameren aluetta. Kansainvälisen tuomioistuimen neuvoa-antava lausunto on todennut Britannian hallinnon laittomaksi ja kehottanut Britanniaa saattamaan päätökseen siirtomaavallan purkamisprosessin Mauritiuksen osalta.
Doumeiran vuoristo, Ras Doumeira ja Doumeiran saari  Eritrea
 Djibouti
Vuoden 2008 Djiboutin ja Eritrean välisen rajakonfliktin perusta. Eritrea miehitti alueen qatarilaisten rauhanturvaajien vetäytymisen jälkeen kesäkuussa 2017.[26] .
Gloriososaaret  Ranska
 Madagaskar
 Komorit
De facto osa Ranskan eteläisten alueiden Ranskan merentakaista aluetta.
Hala’ibin kolmio  Egypti
 Sudan
Aiemmin yhteishallinnon alainen; Egypti hallitsee Hala'ibin kolmiota. Egyptin ja Sudanin vaatimiin rajoihin kuuluu Hala'ibin kolmio. Kumpikaan maa ei ole päässyt sopuun Bir Tawilin alueesta joka on lähellä kolmiota.
Ilemi  Kenia
 Etelä-Sudan
De facto Kenian hallinnassa. Etiopian heimot ovat käyttäneet ja tehneet ryöstöjä alueella, mutta Etiopian hallitus ei ole koskaan vaatinut sitä itselelen vaan se on tunnustanut että se oli osa Sudania vuosien 1902, 1907 ja 1972 sopimuksien mukaisesti.[27][28]
KaNgwane ja Ingwavuma  Etelä-Afrikka
 Swazimaa
Swazimaan vaatii alueita, jotka sen mukaan takavarikoitiin siirtomaa-aikoina. Swazimaan vaatima alue on entinen KaNgwanen bantustan, joka muodostaa nykyään Jozinin ja uMhlabuyalinganan paikalliskuntien pohjoisosat KwaZulu-Natalissa sekä Nkomazin eteläosan, Umjindin kaakkoisosan ja Albert Luthulin kunnan osia Mpumalangassa.
Koalou  Burkina Faso
 Benin
Burkina Faso ja Benin jatkavat rajakiistaa tällä 7,75 km²:n kolmiomaisella maa-alueella lähellä Togon rajaa. Vuoden 2008 järjestetyssä huippukokouksessa julistettiin, että alue oli neutraali vyöhyke, eikä osa Beniniä joten se oli teknisesti ei kenenkään maataa. YK:n pakolaisjärjestön mukaan vuonna 2015 alueella oli ongelmia kansalaisuudettomien lasten syntymisestä, mutta Benin väestörekisteritoimisto on ottanut haltuunsa syntymän rekisteröinnin alueella.[29]
Kpéaba  Norsunluurannikko
 Guinea
Guinean armeija miehitti tätä kylää yhden kuukauden ajan tammikuusta helmikuuhun 2013, ennen kuin vetäytyi valmistautuessaan neuvotteluihin. Joulukuussa 2016 guinealaiset sotilaat ja siviilit hyökkäsivät kylään tappaen yhden ja haavoittaen useita muita ennen kuin palasivat omalle puolelleen rajaa. Guinean puolustusministerin mukaan Guinean armeijaa oli pyydetty olemaan lähettämättä sotilaita tälle alueelle, eikä sillä ollut osallisuutta tähän tapaukseen.[30][31][32]
Logoba/Moyon piirikunta  Etelä-Sudan
 Uganda
Vuonna 1914 Britannian siirtomaajärjestys määritti kansainvälisen rajan Kajokejin Kukun (Etelä-Sudan) ja Moyon (Uganda) Ma'din välisen heimorajan perusteella. Rajaa ei kuitenkaan koskaan merkitty virallisesti. Vuonna 2014 konfliktin laukaisi kun Uganda järjesti alueella kansallisen väestönlaskennan jolloin Etelä-Sudanin viranomaiset pidättivät ugandalaiset viranomaiset.[33][34]
Chiengi, Luapulan maakunta  Sambia
 Kongon demokraattinen tasavalta
Sambialla ja Kongolla on erilainen tulkinta rajoista, jotka vahvistettiin vuonna 1894 brittiläisten uudisasukkaiden ja Belgian kuninkaan Leopold II:n välisellä sopimuksella. Molempien maiden armeijoiden välillä on ollut välikohtauksia vuosina 1996, 2006 ja 2016. Maaliskuussa 2020 Sambia sijoitti joukkoja Kongon puolelle rajaa.[35]
Lunkindajoen oikeanpuoleinen ranta  Kongon demokraattinen tasavalta
 Sambia
Mayotte  Ranska
 Komorit[24]
Vuoden 2009 kansanäänestyksessä väestö kannatti että saari olisi osa Ranskan merentakaista departementti.Mayotesta tuli ,merentakainen departamentti 31. maaliskuuta 2011.
Mbambanlahden saaret Njassajärvellä  Tansania
 Malawi
Lundon ja Mbambonsaaria väitetään osaksi Malawijärveä, koska Malawilla on vaatimuksia Malawijärven rantaviivaan vuoden 1890 anglo-saksalaisen sopimuksen perusteella.
Mbañiensaari, Cocotiers ja Congasinsaari[36]  Gabon
 Päiväntasaajan Guinea
Migingonsaari, Lolwensaari, Oyasi, Remba, Ringiti ja Kisiwa cha Sigulu, kaikki erioikeuskiistat Victoriajärvellä.  Kenia
 Uganda
Vuonna 2009 Migingon saaresta tuli kiistanalainen alue, kun Uganda nosti kansallisen lippunsa saarille. Kiista liittyy kalastusoikeuksiin Victoriajärvellä. Ennen vuotta 2004 saari oli asumaton, mutta nyt se on kenialaisten ja ugandalaisten kalastajien asuttama.[37]
Kongojoen saaret  Kongon tasavalta
 Kongon demokraattinen tasavalta
Suurin osa Kongo-joen rajasta on edelleen määrittelemätön.[38]
Ntemjoen saaret  Kamerun
 Päiväntasaajan Guinea
Okparajoen kylät  Benin
 Nigeria
Rufunzonlaakso ja Sabanerwa  Ruanda
 Burundi
Vuonna 1965 Akanyaru-joki muutti kurssia rankkasateiden vuoksi. Burundilaiset huomauttavat ruandalaisista viljelijöistä, jotka ovat myötävaikuttaneet kurssin muutokseen riisinviljelyllä.[39]
Rukwanzinsaari ja Semliki  Kongon demokraattinen tasavalta
 Uganda
Kiista liittyy kalastusoikeuksiin Edward- ja Albertjärvellä.[40]
Sindabezisaari  Sambia
 Zimbabwe[41]
Turistisaari Sambesi-joella, Victorian putousten länsipuolella
Socotransaaristo  Jemen
 Somalia
Vaikka Somalia ei muodollisesti vaadi saaristoa itselleen, se pyysi Yhdistyneitä Kansakuntia tarkastelemaan Sokotran saariston "statusta" kuuluuko saaristo osaksi Jemeniä vai Somaliaa.[42]
Tromelin  Ranska
 Mauritius
De facto osa Ranskan eteläisten alueiden Ranskan merentakaista aluetta.
Wadi Halfa  Egypti
 Sudan
Suurin osa kiistanalaisesta alueesta koostui kylistä, jotka jäi Nasserjärven tulvien alle kun Assuanin pato valmistui.[43]
Länsi-Sahara  Marokko
 Länsi-Sahara
Marokon (80 %) hallinnassa vuodesta 1975 lähtien Kansainvälisen oikeuden ulkopuolella oleva alue, jonka YK on luokitellut ei-itsehallintoalueeksi.
Oued Tourndo  Algeria
 Libya
Libya vaatii 32 000 neliökilometriä Kaakkois-Algeriaa, Libyan Ghatin kaupungin eteläpuolella.[44]

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän presidentti Vladimir Putin asetti tammikuussa 2023 Venäjän itsemääräämisoikeuden tunnustamisen liitetyillä alueilla (kuvassa) ehdoksi rauhanneuvotteluille Ukrainan kanssa..[45]
Alue Osapuolet Huomautuksia
Krim (mukaan lukien Sevastopol)  Venäjä
 Ukraina
Vuonna 2014 Venäjä liitti Krimin niemimaan kiistanalaisessa kansanäänestyksessä. Vähemmistö maailman maista on tunnustanut Krimin osaksi Venäjää. Yleiskokouksen päätöslauselmassa 68/262 äänin 100 puolesta, 11 vastaan, 58 tyhjää ja 24 tyhjää todettiin Krimin olevan osa Ukrainaa. Siitä huolimatta Krim on käytännössä Venäjän osa-alue, koska suurin osa hallinnasta on Venäjän käsissä[46][47]
Donetskin alue  Ukraina
 Venäjä
Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022–
Hersonin alue
Luhanskin alue
Zaporižžjan alue
Kinburnin niemimaa (Mykolajivin alue
Snihurivka [48]( Mykolajivin alue
Imia/Kardak  Kreikka
 Turkki
Suuri määrä rajakiistoja mm. kansallinen ilmatila, aluevedet ja talousvyöhykkeet.
Mont Blanc  Ranska
 Italia
Ranska väittää, että Mont Blanc -vuoren tärkeimmät huiput - Dôme du Goûter ja Punta Helbronner sijaitsevat Ranskan alueella, kun taas Italia väittää että huiput ovat yhteisiä.[49]
Gibraltarinsalmi  Yhdistynyt kuningaskunta
 Espanja[24]
Kiista Utrechtin sopimuksen tulkinnasta ja rajan sijainnista.
Rockall  Irlanti
 Yhdistynyt kuningaskunta
 Tanska
 Islanti
Kiistanalainen asumaton luoto Pohjois-Atlantin valtamerellä.[50]
Olivenza ja Vila Real (Táligan kunta)  Espanja
 Portugali
Vuonna 1801, Appelsiinin sodan aikana, Espanja miehitti Ranskan sotilaallisella tuella Olivenzan (portugaliksi Olivença) alueen. Wienin sopimuksen aikana allekirjoittajavallat (mukaan lukien Espanja) hyväksyivät Portugalin väitteet sen Olivençaa koskevasta vaatimuksesta, mutta Espanja ei koskaan täyttänyt velvollisuuttaan palauttaa Olivençan kaupunki ja sen aluetta Portugalille.
Kroatian ja Serbian rajakiista  Kroatia
 Serbia
Rajoitetut alueet Tonavan varrella

Osijek-Baranjan ja Vukovar-Syrmian maakuntien osat sekä Länsi- ja Etelä-Backan piirit

Šarengrad
Vukovar
Sveta Gera  Slovenia
 Kroatia
Sijaitsee Žumberak/Gorjancin alueella
Drinajoki[51]  Bosnia ja Hertsegovina
 Serbia
Kiistanalaiset osat Drinan varrella.
Prevlaka  Kroatia
 Montenegro
Sastavci  Serbia
 Bosnia ja Hertsegovina
 Kroatia
 Bosnia ja Hertsegovina
Dragonjajoki  Slovenia
 Kroatia
Novaja Zemlja  Ukraina
 Romania

Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue Osapuolet Huomaa
Guayana Esequiba (Guyana, Essequibojoen läntinen puoli) ja Ankokonsaari  Guyana
 Venezuela
Venezuelalla ja Guyanalla on myös päällekkäisiä merialuevaatimuksia. Barbados ja Guyana ovat sittemmin allekirjoittaneet yhteisen yhteistyösopimuksen tällä alueella.
Masoller ja Vila Thomaz Albornoz  Brasilia
 Uruguay
Kiista 237 km²:n Invernada-joen alueella lähellä Masolleria, jonka sivujoesta on Quaraí-/Cuareim-joen laillinen lähde. YK ei tunnusta väitettä virallisesti.
Falklandinsaaret ja Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret  Yhdistynyt kuningaskunta
 Argentiina
Ranskan Guiana Marouinijoen läntinen puoli  Ranska
 Suriname
Tigri yläjoen itäpuolella Courantynenjoki  Guyana
 Suriname
Tigri-alue (hollanniksi: Tigri-gebied) on metsäinen alue, josta Suriname ja Guyana ovat kiistäneet noin vuodesta 1840 lähtien. Se kattaa alueen Ylä-Corentyne-joen (kutsutaan myös New Riveriksi), Coeroeni-joen ja Kutari-joen välillä. Tämä kolmion muotoinen alue Guyanassa tunnetaan nimellä New Riverin kolmio. Vuonna 1969 konflikti kiihtyi, ja siitä lähtien Tigrin alue on ollut Guyanan hallinnassa jota Suriname ei ole tunnustanut. Vuonna 1971 osapuolet sopivat Trinidadissa että ne jatkavat neuvotteluja rajakysymyksestä ja vetävänsä armeijansa kiistanalaisesta alueelta. Guyana ei ole koskaan noudattanut tätä sopimusta.
Isla Brasilera  Brasilia
 Uruguay
Uruguayn viranomaiset väittävät, että saari kuuluu osaksi Artigasin departementtiä.YK ei tunnusta väitettä virallisesti
Isla Suárez  Bolivia
 Brasilia
Rio Mamoré -joen saari, joka toimii rajana Bolivian ja Brasilian välillä muiden 80 saaren rinnalla ei ole osoitettu kuuluvansa millekään maalle. Isla Suárez on maantieteellisesti lähempänä Boliviaa, mutta taloudellisesti riippuvainen brasilialaisesta Guajará-Mirimin kaupungista. Molemmat maat allekirjoittivat vuonna 1958 sopimuksen, joka pitää saaren status quossa
Eteläinen Patagonian jäätikkö  Argentiina
 Chile
Mount Fitz Roysta Cerro Murallóniin raja on edelleen määrittelemätön, kun taas Murallónin ja Cerro Daudetin vyöhykkeellä molemmat maat määrittelivät rajan jo vuonna 1998, mutta niiden kartografiat eroavat toisistaan.

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue Osapuolet Huomaa
Bajo Nuevo  Kolumbia
 Jamaika
 Nicaragua
 Yhdysvallat
Honduras on tunnustanut Kolumbian itsemääräämisoikeuden Bajo Nuevolle; muut osapuoluet eivät ole. Kansainvälinen tuomioistuin päätti 19. marraskuuta 2012, että Kolumbia hallitsee Bajo Nuevoa.
Conejonsaari  Honduras
 Slovenia
Navassa[24]  Yhdysvallat
 Haiti
Yhdysvallat on ottanut saaren omistukseensa vuodesta 1857. Haitin vaatimus Navassasta juontaa juurensa vuonna 1697 tehtyyn Ryswickin sopimukseen, jolla perustettiin Ranskan omistukset Manner-Hispaniolaan, jotka siirrettiin Espanjalta sopimuksella sekä muita erityisesti nimettyjä läheisiä saaria.[52]
Sapodilla Cayes  Belize
 Guatemala
 Honduras
Serranilla  Kolumbia
 Honduras
 Nicaragua
 Yhdysvallat
Jamaika on tunnustanut Kolumbian itsemääräämisoikeuden Serranillalle; muut osapuoluet eivät ole. Kansainvälinen tuomioistuin päätti 19. marraskuuta 2012, että Kolumbia hallitsee Serranillaa.
Belizen eteläpuoli  Belize
 Guatemala
Machias Seal saari— North Rock  Kanada
 Yhdysvallat
Saaret sijaitsee niin sanotulla "harmaalla vyöhykkeellä" (kooltaan noin 717 km², jossa sijaitsee kanadalainen majakka, mutta Yhdysvallat on vaatinut aluetta itselleen, ja siellä käy yhdysvaltalaiset kiertoajeluveneet. Aluetta partioivat Kanadan ja Yhdysvaltain rannikkovartiosto, mutta majakalla on vain Kanadan rannikkovartiosto. Ratkaisematon meriraja jakautuu kahteen osaan: saaren suvereniteettiin ja merirajan sijaintiin ottaen huomioon, kuka on saaren laillinen omistaja.
Juan de Fucan salmi  Kanada
 Yhdysvallat
Salmen suulla molemmat maat julistivat kalastusvyöhykkeiksi vuonna 1977. Kukin maa käytti lievästi erilaista menetelmää määrittääkseen yhtä kaukana olevan vesirajan. Kiistanalaiset kaksi erillistä vesialuetta ovat kooltaan noin 51,5 km²
Beaufortinmeri  Kanada
 Yhdysvallat
Kanada tukee Yukonin ja Alaskan välisen maarajan laajentamista mereen. Yhdysvallat ei, vaan tukee linjaa, joka olisi kauemnopana rannikosta. Tällainen rajaus tarkoittaa, että Kanadan luoteisalueiden yksinomaiseksi talousvyöhykkeeksi ilmoittama pieni osa kuuluu myös Yhdysvalloille, koska Luoteisalueiden ja Yukonin välinen talousvyöhykkeen raja seuraa suoraa pohjois-eteläsuuntaista linjaa mereen. Yhdysvaltain väitteet loisi kolmion muotoisen talousvyöhykkeen Yukonille. Kiistanalainen alue on kooltaan noin 21 440 km² [53]. Vuoden 1825 anglo-venäläisen yleissopimuksen lauseen tarkka käännös, joka kirjoitettiin ranskaksi, on osa kysymystä. Yleissopimuksessa viitataan 141. meridiaaniin "sen jatkuessa jäätyneeseen valtamereen asti". Aito teksti on ranskaksi: "dans son prolongation jusqu’à la Mer Glaciale." Tarkka kysymys on tulkinta, joka pitäisi antaa prepositiolle "jusqu'à". Tarkemmin sanottuna, sisältääkö se objektin, johon prepositio liittyy, vai poissulkeeko se.
Luoteisväylä  Kanada
 Yhdysvallat
Kanada väittää väylän osaksi sen "sisäisiä vesiä", jotka kuuluvat Kanadalle, kun taas Yhdysvallat pitää sitä "kansainvälisenä salmena" (salmi, jossa on avoin kansainvälinen liikenne). Kanadan rannikkovartiosto ja Kanadan kuninkaallinen laivasto ovat ottaneet käyttöön uuden jäänmurtajan sekä useita offshore-partioaluksia vartioimaan ja partioimaan vesiä.
Dixon Entrance  Kanada
 Yhdysvallat
sisältää kaksi vesialuetta, jotka Kanada ja Yhdysvallat vaativat toisiaan. "A-B"-linjana tunnettu linja määritettiin vuonna 1903 tehdyssä välimiespäätöksessä Alaskan ja Brittiläisen Kolumbian rajasta. Tuomioistuin määritti alkuperäisen rajapisteen (piste "A") Dixonin sisäänkäynnin pohjoispäässä ja nimesi pisteen "B" 72 NM itään. Kanada luottaa A-B-linjaan, joka tekee lähes koko Dixon Entrancen sisävesiksi. Yhdysvallat ei tunnusta "A-B" -linjaa virallisena rajana, vaan pitää sen suvereniteetin jakavana maamassoja Dixonin sisäänkäynnin sisällä Kanadan maan kanssa linjan eteläpuolella. Yhdysvallat pitää vesiä kansainvälisen merilain alaisina, ja vuonna 1977 se määritteli yhtä kaukana sijaitsevan aluelinjan koko Dixon Entrancen alueelle, pääasiassa A-B-linjan eteläpuolelle. Leikkaavat viivat muodostavat neljä erillistä vesialuetta, joilla on erilaiset vaatimukset. Molemmat maat omistavat kaksi A-B-linjan eteläpuolista aluetta (noin 2 789 km² ja 51,5 km² . Kaksi muuta vesialuetta ovat linjan "A-B" pohjoispuolella, eikä kumpikaan maa ole vaatinut niitä. Kaksi lunastamatonta aluetta ovat kooltaan noin 72 km² ja 1,4 km² . Lisäksi Nunez Rocks on laskuveden korkeus ("paljas puolivuorovesi"), joka sijaitsee A-B-linjan eteläpuolella ja jota ympäröi Yhdysvaltojen vaatima merialue. Yhdysvallat ei ole ratifioinut lakia merisopimuksen, vaikka se noudattaa useimpia sen periaatteita kansainvälisenä tapaoikeudena. Sopimuksen mukaan laskuveden korkeus voidaan käyttää aluemeren tukipisteinä, ja Yhdysvallat käyttää Nunez Rocksia tukipisteenä. Koska se ei ole allekirjoittanut, mikään ei estä Yhdysvaltoja vaatimasta alueita, jotka eivät kuulu merioikeussopimuksen soveltamisalaan. Tosiasia on, että noin puolet jokaisesta päivästä veden yläpuolella olevaa aluetta, jota Kanada pitää kanadalaisena, ympäröi merialue, jonka Yhdysvallat on julistanut amerikkalaiseksi.

Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue Osapuolet Huomautuksia
île Matthew ja île  Ranska (Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia)
 Vanuatu
Minerva-riutta  Tonga
 Fidži
Fidži väittää, että koko riutta on veden alla nousuveden aikaan, mikä tekee tyhjäksi Minervan käytön perustana Tongan suvereniteetille tai meritalousvyöhykkeelle YK:n merioikeusyleissopimuksen sääntöjen mukaisesti.
Swains Island  Yhdysvallat
 Tokelau
Uusi-Seelanti, josta Tokelau on riippuvainen ei tue Tokelaun väitettä saareen. Uusi-Seelanti tunnustaa virallisesti Yhdysvaltain suvereniteetin Swainsin saarella.
Wakensaari  Yhdysvallat
 Marshallinsaaret

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A New Maritime Boundary Dispute: Is Ashmore Reef Part of Australia? The Maritime Executive. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  2. Krzysztof Iwanek: Why Did Pakistan Lay Claim to the Indian Territory of Junagadh? thediplomat.com. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  3. Kyrgyz In Exclave In Uzbekistan Want To Relocate To Kyrgyzstan Eurasianet. Viitattu 12.6.2023.
  4. Uzbekistan, Kyrgyzstan intensify work on delimitation and demarcation of state border Trend.Az. 18.2.2014. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  5. "Kyrgyzstan, Uzbekistan Agree To Work On Land Swap Near Border". (en) 
  6. What drove the worst Kyrgyz-Tajik conflict in years? The Third Pole. 28.5.2021. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  7. Syria’s “Lost Province”: The Hatay Question Returns The Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center. Viitattu 12.6.2023.
  8. 北方領土問題の経緯(領土問題の発生まで) Ministry of Foreign Affairs of Japan. Viitattu 12.6.2023. (japaniksi)
  9. 衆議院議員鈴木宗男君提出南樺太、千島列島の国際法的地位などに関する質問に対する答弁書 www.shugiin.go.jp. Viitattu 12.6.2023.
  10. 樺太略史 - 一般社団法人 全国樺太連盟 kabaren.org. Viitattu 12.6.2023.
  11. Myanmar's Claim to St. Martin's Island Irks Bangladesh The Wire. Viitattu 12.6.2023.
  12. Court awards islet to Singapore news.bbc.co.uk. 23.5.2008. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  13. Mech Dara: Hun Sen set to visit Laos, discuss border issues phnompenhpost.com. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  14. КАСПИЙСКИЙ САММИТ НЕ СОСТОЯЛСЯ | Экологическая Вахта по Северному Кавказу www.ewnc.org. Arkistoitu 6.10.2014. Viitattu 12.6.2023.
  15. Pete Baumgartner: Uzbekistan, Kyrgyzstan Deploy Troops In Dispute Over Border Mountain Radio Free Europe/Radio Liberty. 23.3.2016. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  16. Robert Barnett: China Is Building Entire Villages in Another Country’s Territory Foreign Policy. 7.5.2021. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  17. GENERAL ASSEMBLY ADOPTS RESOLUTION REAFFIRMING TERRITORIAL INTEGRITY OF AZERBAIJAN, DEMANDING WITHDRAWAL OF ALL ARMENIAN FORCES | UN Press press.un.org. Viitattu 12.6.2023.
  18. What does disputed Paracel island look like? BBC News. 17.2.2016. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  19. Underwater Reef Named 'Parangcho' world.kbs.co.kr. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  20. Beijing now bullies Bhutan www.telegraphindia.com. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  21. Nation protests Japan's Diaoyutai move Taipei Times. 23.6.2020.
  22. Additional Articles of the Constitution of the Republic of China, Article 9, Section 2
  23. Constitution of the People's Republic of China, Preamble
  24. a b c d Field Listing - Disputes - international The World Factbook. Arkistoitu 23 huhtikuu 2020. Viitattu 12 kesäkuu 2023.
  25. Maldives defends UN vote on Chagos Islands dispute maldivesindependent.com. 23.5.2019. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  26. Djibouti, Eritrea in territorial dispute after Qatar peacekeepers leave Reuters. 16.6.2017. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  27. Robert O. Collins: The Ilemi Triangle. Annales d'Éthiopie, 2004, 20. vsk, nro 1, s. 5–12. doi:10.3406/ethio.2004.1065. Artikkelin verkkoversio.
  28. Brownlie, Ian (1979). African Boundaries: A Legal and Diplomatic Encyclopedia. Institute for International Affairs, Hurst and Co., 867–884; 917–921. 
  29. Différend frontalier Burkina-Bénin : Kourou/Koalou déclarée zone neutre - leFaso.net lefaso.net. Viitattu 12.6.2023.
  30. Différend frontalier Burkina-Bénin : Kourou/Koalou déclarée zone neutre - leFaso.net lefaso.net. Viitattu 12.6.2023.
  31. Clash on Ivory Coast, Guinea border-sources - Guinea | ReliefWeb reliefweb.int. 8.4.2005. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  32. Côte d'Ivoire/Guinée: un ancien litige frontalier ressurgit à Kpéaba RFI. 23.12.2016. Viitattu 12.6.2023. (ranskaksi)
  33. South Sudan – Uganda Relations ACCORD. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  34. Patchwork States: The Localization of State Territoriality on the South Sudan–Uganda Border, 1914–2014* academic.oup.com. Viitattu 12.6.2023.
  35. Zambia & DRC’s disputed territory in Tanganyika since colonial era The Africa Report.com. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  36. Golfe de Guinée : les nouvelles attentes Sénat. 3.4.2023. Viitattu 12.6.2023. (ranskaksi)
  37. Kenya, Uganda to demarcate entire border The East African. 6.7.2020. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  38. Disputes - international - The World Factbook www.cia.gov. Viitattu 12.6.2023.
  39. Tension increases in ongoing land dispute The New Humanitarian. 31.1.2006. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  40. The Great Lakes, Africa's contested waters – DW – 08/27/2018 dw.com. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  41. Johannes Muntschick: The Southern African Development Community (SADC) and the European Union (EU): Regionalism and External Influence. Springer, 2017-10-09. ISBN 978-3-319-45330-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 12.6.2023). en
  42. For First Time in History, Somalia Claims Socotra as Its Own www.hiiraan.com. Viitattu 12.6.2023.
  43. 396 - "You take it - No, you take it": the Bir Tawil Trapezoid Big Think. 23.7.2010. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  44. Algeria–Libya Land Boundary Sovereign Limits. Viitattu 12.6.2023.
  45. AFP: Putin Signals Readiness for Peace Talks if Kyiv Cedes Occupied Regions The Moscow Times. 5.1.2023. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  46. Backing Ukraine’s territorial integrity, UN Assembly declares Crimea referendum invalid | UN News news.un.org. 27.3.2014. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  47. Maria Raquel Freire, "Ukraine and the Restructuring of East-West Relations" in The Russian Challenge to the European Security Environment (ed. Roger E. Kanet), p. 201.
  48. Reuters: Russian-held parts of Ukraine's Mykolaiv region to be incorporated in Russian-held Kherson Reuters. 21.9.2022. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  49. France and Italy are squabbling over who owns Europe's highest mountain The Independent. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  50. Who owns Rockall? A history of disputes over a tiny Atlantic island The Irish Times. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  51. Field Listing :: Disputes - international — the World Factbook - Central Intelligence Agency cia.gov. Arkistoitu 23 huhtikuu 2020. Viitattu 12 kesäkuu 2023.
  52. Navassa Island: The U.S.’s 160-year Forgotten Tragedy | History News Network historynewsnetwork.org. Viitattu 12.6.2023.
  53. US-Canada Arctic border dispute key to maritime riches BBC News. 2.8.2010. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)