Pedra Branca

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pedra Brancan sijainti
Pedra Brancan sijainti

Pedra Branca on saari, joka sijaitsee Singaporensalmen Etelä-Kiinan meren puoleisessa päässä. Pedra Branca on kivistä muodostunut saari ja se on alhaisimman vuoroveden aikaan pisimmillään 137 metriä pitkä. Sen pinta-ala on 2 000 m². Pedra Branca tarkoittaa valkoista kiveä portugalin kielellä; saari tunnetaan myös malaijin kielisellä nimellä Pulau Batu Putih.

Pedra Brancasta tehtiin muistiinpanoja jo 1583 kun hollantilainen matkailija Johann van Linschoten kirjoitti sen olevan "missä Kiinaan menevät ja sieltä tulevat laivat joutuvat suureen vaaraan, ja jotkut jäävät sen päälle". Kivet ovat saaneet nimensä lintujen ulosteista, jotka ovat kovettuneet niiden päälle vuosikausien aikana.

Vuosien 1824 ja 1851 välillä ainakin 25 suurta alusta joutui onnettomuuteen kivillä. Vuonna 1851 paikalle rakennettiin Horsburghin majakka. Majakka nimettiin skottilaisen merikartoittaja James Horsburghin mukaan, joka kartoitti seutua East India Company -yritykselle. Ongelmia on ollut jopa viime vuosina, vuodesta 2000 vuoteen 2004 raportoitiin kaksi törmäystä.

Alueellinen erimielisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren omistuksesta kiistellään Singaporen ja Malesian välillä. Ennen vuotta 1979 Malesia ei ollut koskaan esittänyt alueellisia vaateita saaren suhteen. Vuonna 1979 Malesia alkoi sijoittaa Pedra Brancan sen virallisiin karttoihin. Singapore on kumminkin 1840-luvulta asti ylläpitänyt Horsburghin majakkaa ja muita laitteita saarella tehdäkseen merenkulun turvallisemmaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pedra Branca.
Tämä Aasian liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.