Koordinaatit: 35.5°N, 77.0°E

Siachenin jäätikkö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Siachenin jäätikön seutu satelliittikuvissa.

Siachenin jäätikkö on Intian, Pakistanin ja Kiinan rajaseudulla melko lähellä Karakorumin solaa oleva vuoristojäätikkö Ladakhin alueen pohjoispuolella.

Jäätikön nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siachenin jäätikön nimi tarkoittaa "Villiruusujen paikkaa" tai "Ruusutarhaa", koska lähilaaksoissa kasvaa monia kukkalajeja. Nimen antoi brittiläinen vuorikiipeilijä Tom George Longstaff, joka tutki aluetta 1900-luvun alkupuolella ja löysi jäätikön.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäätikkö on tyypillinen vuoriston jäävirta, jossa jää virtaa nopeasti oman painonsa ansiosta ja vie mukanaan vuoriston kiviainesta. Siachenin jäävirta yhdistyy pienemmistä vuoristojäätiköistä. Itse Siachenin jäävirran pituus on noin 70 km ja leveys hieman alle 5 km. Siachenin jäätikkösysteemi sivujäätiköineen kattaa noin 700 km². Se virtaa luoteis-kaakkoissuunnassa Indira Golin solasta noin 5730 km korkeudesta Kiinan rajalla olevaan päätekohtaan missä se sulaa. Jäätikön sulamisvedet virtaavat jokeen. Siachenin jäätiköstä lähtee jokisarja Nubra-Shyok-Indus.

Lunta sataa jäätiköllä talvella keskimäärin 10,5 m ja lämpötila putoaa jopa -50 °C:hen, vaikka jäätikkö sijaitsee noin 35° pohjoisella leveysasteella. Koko Siachenin jäätikkö on kutistunut vuodesta 1984 35 tilavuusprosenttia.

Idässä on korkea Karakorum-vuoristo, lännessä Saltoron harjanne jonka korkeus on 5450 - 7720 m. Saltoron harjanteelle pääsee muutamista pienistä jäätiköistä, jotka ovat Sia La korkeudella 5589 m, Bilafond La 5450 m ja Gyong La 5689 m korkeudessa.

Siachenin jäätikkö on Himalajan jatkeen Karakorumin itäosassa. Tätä vahvasti jäätiköitynyttä aluetta sanotaan joskus "kolmanneksi navaksi". Lähellä on monia korkeita vuorenhuippuja, muun muassa kuuluisa maailman toiseksi korkein vuori K2 33 km päässä Siachenin jäätiköstä luoteeseen ja Saltoron harjanteen Saltoro Kangri, joka nousee 7 742 m korkeuteen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakistan piti aluetta omanaan, mutta Intia miehitti sen vuonna 1984, jolloin jäätiköstä tuli maailman korkein miehitetty kohta. Pakistanilaiset eivät ole onnistuneet ajamaan intialaisia monista yrityksistä huolimatta pois Siachenin jäätiköltä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Siachenin jäätikkö.