Ceuta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ciudad Autónoma de Ceuta
Ceutan lippu Ceutan vaakuna
Ceutan sijainti
Virallinen kieli espanja
Pinta-ala 18,5 km²
Väkiluku
– Yhteensä (2015)
Väestötiheys
 
84 263
4 500/km²
Itsehallinto 14. maaliskuuta 1995
Aluetunnus ES-CE
Edustus parlamentissa
Edustajainhuone
Senaatti

1
2
Pormestari-puheenjohtaja Juan Jesús Vivas (PP)
Ciudad Autónoma de Ceuta

Ceuta  [ˈθeuta] on Espanjalle kuuluva kaupunki Pohjois-Afrikassa Gibraltarinsalmen etelärannalla. Se on yksi viidestä Espanjan erillisalueesta Pohjois-Afrikassa, ja sen etelänaapuri Marokko vaatii sitä itselleen. Ceutan pinta-ala on 18,5 neliökilometriä ja asukasluku 84 263 (2015).[1] Ceutan maisemaa hallitsee kukkula nimeltä Monte Hacho (204 metriä[2]), jossa sijaitsee Espanjan asevoimien tukikohta.[3]

Ceutasta on tullut eräs Eurooppaan pyrkivien pakolaisten ja siirtolaisten kauttakulkupaikoista, ja Marokon rajalle on pystytetty kolme metriä korkea aita estämään laittomia rajanylityksiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ceuta kartalla.

Ceuta on ollut historiansa aikana karthagolaisten, roomalaisten, visigoottien ja arabien hallussa. Portugalilaiset valtasivat kaupungin prinssi Henrik Purjehtijan johdolla vuonna 1415.

Lissabonin sopimuksessa 1. tammikuuta 1668 Portugalin Alfons VI luovutti Ceutan Espanjan Kaarle II:lle ja kaupungista tuli osa Espanjaa. Kaupungin lippu ja vaakuna pysyivät kuitenkin muuttumattomina ja vaakunan kilpi muistuttaa tänäkin päivänä läheisesti Portugalin vaakunaa.

Espanjan tunnustaessa Marokon itsenäisyyden vuonna 1956, se ei kuitenkaan luopunut Ceutasta ja muista rannikon alueistaan.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuriltaan Ceuta katsotaan osaksi Espanjan Andalusiaa. Enemmistö asukkaista on espanjalaisia, mutta kaupungissa on myös kasvavat berberi- ja juutalaisvähemmistöt.

Hallinto ja talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ceutalla on itsehallinnollisen kaupungin asema, jollaisena se sijoittuu tavallisen kaupungin ja itsehallintoalueen välimaastoon. Ennen 14. maaliskuuta 1995 vahvistettua itsehallintoa Ceuta kuului Cádizin maakuntaan.

Ceuta kuuluu Euroopan unioniin ja sen valuutta on euro. Ennen Espanjan liittymistä EU:hun vuonna 1986 Ceuta oli vapaasatama.

Ceutasta käsin valvotaan myös viisi kilometriä länteen sijaitsevaa, ei-kenenkään maaksi luokiteltua Isla Perejiliä.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instituto Nacional de Estadística
  2. Monte Hacho, Spain Peakbagger.com. Viitattu 7.4.2009. (englanniksi)
  3. Ham, Anthony; Bing, Alison; Hardy, Paula: Morocco, s. 180. Lonely Planet, 2007. ISBN 1-74059-974-8. Teoksen verkkoversio (viitattu 7.4.2009). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ceuta.


Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.