Koordinaatit: 35°58′N, 5°29′W

Gibraltarinsalmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gibraltarinsalmi
Gibraltarinsalmi - Espanja pohjoisessa, Marokko etelässä
Gibraltarinsalmi - Espanja pohjoisessa, Marokko etelässä
Maantiede
Muut nimet مضيق جبل طارق (arab.)
Estrecho de Gibraltar (esp.)
Strait of Gibraltar (engl.)
Sijainti Etelä-Espanja ja Pohjois-Marokko
Merialue Välimeri
Atlantin valtameri
Vesialue Alboráninmeri
Cádizinlahti
Kapein kohta 14,3 km
Korkein kohta Gibraltarinvuori 426 m
Valtio
Valtio  Gibraltar
 Espanja
 Marokko
Suurin kaupunki Gibraltar
Ceuta
Asutuskeskukset Gibraltar
Algeciras

Gibraltarinsalmi (esp. Estrecho de Gibraltar, arab. جبل طارق‎, engl. Strait of Gibraltar) on Välimeren ja Atlantin yhdistävä salmi. Salmen pohjoisrannalla sijaitsevat Espanja ja Gibraltar, etelärannalla Marokko ja Espanjalle kuuluva Ceutan kaupunki. Gibraltarinniemellä olevaa vuorta ja Marokon pohjoisrannikolla olevaa Jebel Musan vuorta kutsuttiin antiikin ajalla nimellä Herakleen pylväät (lat. Fretum Herculeum). Ceutassa sijaitseva Monte Hachon vuori kuuluu joidenkin mielestä näihin pylväisiin.

Gibraltarinsalmi avaruudesta kuvattuna

Gibraltarinsalmi on kapeimmillaan 13 kilometriä leveä. Salmen syvyys on noin 300 metriä.[1] Salmessa on voimakkaita merivirtauksia. Pinnassa virtaama on yli miljoona kuutiometriä sekunnissa Välimeren suuntaan ja pohjassa hieman vähemmän Atlantin suuntaan.lähde? Syy tähän on se, että pääasiassa Bosporinsalmen kautta Välimereen tuleva sadevesi ei riitä korvaamaan haihtumista. Näin ollen Atlantista virtaa korvaavaa, suolaista merivettä. Myös tästä osa siis haihtuu. Jos takaisinvirtausta Atlanttiin ei olisi, Välimeren suolapitoisuus kasvaisi jatkuvasti. Nyt kuitenkin Atlantin vettä suolaisempi ja siis raskaampi vesi valuu Atlanttiin ja sieltä tulee pintavirtauksena korvaavaa, vähemmän suolapitoista vettä tilalle. Näin tasapaino säilyy niin kauan, kunnes salmi ehkä taas sulkeutuu.

Salmen sijainti on strategisesti tärkeä, koska meriliikenne Atlantilta Välimerelle ja takaisin kulkee salmen kautta. Toisessa maailmansodassa Britannia hallitsi salmea Gibraltarilla sijaitsevasta tukikohdastaan käsin ja pystyi tehokkaasti rajoittamaan saksalaisten sukellusveneiden kulkua Välimerelle ja sieltä takaisin. Yhdenkään Atlantilta Gibraltarin kautta Välimerelle päässeen saksalaisen sukellusveneen ei tiedetä päässeen takaisin Atlantille.

  1. Strait of Gibraltar Britannica. Viitattu 24.7.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]