Demilitarisointi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Demilitarisointi (engl. Demilitarized zone, DMZ), jonka vastakohta on militarisointi tai remilitarisointi (uudelleen aseistaminen), tarkoittaa jonkin maantieteellisen alueen tyhjentämistä sotilaista, ampumatarvikkeista, aseista ja muusta sotilaallisesta aineksesta. Esimerkiksi Ahvenanmaa sekä Etelä- ja Pohjois-Korean välinen raja on demilitarisoitu Kansainliiton tai YK:n päätöksellä.

Demilitarisoidulla alueella on yleensä YK:n sotilaita valvomassa rajan sotilaallista koskemattomuutta, esimerkiksi Kyproksen tasavallan ja Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan välillä tai Koreoiden rajalinjalla. Demilitarisointi on nykyään harvinaista, sillä sodankäynti on muuttunut lähinnä sissisodaksi. 1950–1970-luvuilla demilitarisointi oli vielä yleistä.

Demilitarisointi muodostaa käytännössä niin sanotun demilitarisoidun vyöhykkeen kahden tai useamman ryhmittymän välillä. Demilitarisoinnilla saatetaan tarkoittaa myös sotilaskäytön muuntamista siviilikäyttöön tai puolueetonta aluetta eli neutraalia vyöhykettä. Yleensä alueet demilitarisoidaan jonkin sopimuksen nojalla, esimerkiksi Reininmaan demilitarisointi 1930-luvulla oli Locarnon sopimuksen takaamus.

Demilitarisoituja alueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demilitarisoitu alue Sjainti Vuodesta
Ahvenanmaa Ahvenanmeri 1921
Korean demilitarisoitu vyöhyke Korean niemimaa 1953
Irakin ja Kuwaitin puskurivyöhyke Irakin ja Kuwaitin raja 1991
Kyproksen demilitarisoitu alue Kypros 1974
Prasat Preah Vihearin temppelialue Thaimaan ja Kambodžan raja 2008
Antarktis Antarktiksen sopimus Etelämanner 1959
Huippuvuoret Svalbard-sopimus Jäämeri 1920
UNDOF vyöhyke Golanin ja Syyrian raja 1974
Dnestrjoen ja Moldovan välinen alue Transnistria 1999
Siinain niemimaalla on useita demilitarisoituja vyöhykkeitä Israelin ja Egyptin raja 1979

Entisiä demilitarisoituja alueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahlström, Christer: Demilitariserade och neutraliserade områden i Europa : en forskningsrapport från Ålands fredsinstitut. (virheellinen isbn 952-9735-06-05). Mariehamn: Ålands fredsinstitut : Ålands högskola, 1995. ISBN 952-9735-06-5. (ruotsiksi)
  • Porto, João Gomes, Alden,Chris & Parsons, Imogen: From soldiers to citizens : demilitarization of conflict and society. Aldershot, England ; Burlington (Vermont): Ashgate, 2007. ISBN 978-0-7546-7210-4. (englanniksi)
  • Watts, Arthur: International law and the Antarctic Treaty system. Cambridge: Grotius, 1992. ISBN 1-85701-007-8. (englanniksi)
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.