Ensimmäinen Intian–Pakistanin sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen Intian–Pakistanin sota
Osa Kashmirin konfliktia
Intialaissotilaita Kashmirissa
Intialaissotilaita Kashmirissa
Päivämäärä:

21. lokakuuta 1947 – 31. joulukuuta 1948

Paikka:

Kashmir

Lopputulos:

YK:n neuvottelema tulitauko. Jammu ja Kashmirin ruhtinaskunnan liittäminen Intiaan. Pakistan miehitti kolmasosan Kashmiristä (Azad Kashmir ja Gilgit-Baltistan). Intia miehitti Kashmirin laakson ja Jammun sekä Ladakhin.

Aluemuutokset:

Kashmirin alueellinen jako. Jammu ja Kashmir jaettiin Intian ja Pakistanin välille. Intia sai 101 387 km² alueita Kashmiristä ja Pakistan sai 13 297 km² Kashmiristä sekä Gilgit-Baltistanin alueen joka on 72 496 km²

Vaikutukset:

YK:n tulitaukolinja joka muodostui Kashmirin jaon myötä jossa Kashmir jaettiin Intialle kuuluvalle Jammu ja Kashmirin ja Pakistanille kuuluvan Azad Kashmirin ja Gilgit-Baltistanin väliin

Osapuolet

 Intia
Jammu ja Kashmirin ruhtinaskunta

 Pakistan

Komentajat

Intia Kodandera Madappa Cariappa
Intia Satyawant Mallannah Shrinagesh
Intia Kodendera Subayya Thimayya

Pakistan Muhammed Akbar Khan
Pakistan Mohammad Ajub Khan
Pakistan Mukhtar Ahmad Dogar
Pakistan HMS Choudri

Tappiot

1 500 kaatunutta[1]
3 152 haavoittunutta[2]

1 500[1] to 2,633[3]–2 633 kaatunutta
4  668[3] haavoittunutta

Ensimmäinen Intian–Pakistanin sota (tunnetaan myös nimellä ensimmäinen Kashmirin sota) käytiin 1947–1948, ja oli ensimmäinen neljästä sodasta vastikään itsenäistyneiden Intian ja Pakistanin välillä.

Kashmirissa on kolme osaa: islamilaisenemmistöinen Kashmirin laakso, hinduenemmistöinen Jammu ja buddhalainen Ladakh. Kun itsenäistyvä Intia jaettiin hindulaiseksi Intiaksi ja islamilaiseksi Pakistaniksi, Kashmirin asema jäi epäselväksi, sillä maharadža Hari Singh ei halunnut päättää asiasta hätiköidysti. Muslimit painostivat häntä liittymään Pakistaniin, ja osoittivat mieltään. Maharadžan joukot ampuivat mielenosottajia. Islamilaiset aloittivat sissisodan jota Pakistan tuki. Hari Singh pyysi apua Intiasta.

Tammikuussa 1948 vetosi Intia Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostoon vaatien Pakistania vetämään heimosotilaat Kashmirista. Pakistan vastasi väittämällä, että Kashmir oli liitetty Intiaan väkivalloin. Turvallisuusneuvosto päätti perustaa YK:n Intian ja Pakistanin komission (UNCIP) maiden välisen selkkauksen lopettamiseksi.[4] Turvallisuusneuvosto ehdotti 13. elokuuta 1948 välitöntä tulitaukoa, Intian ja Pakistanin armeijoiden vetäytymistä sekä kansanäänestystä Yhdistyneiden kansakuntien valvomana. Intian ja Pakistanin hallitukset hyväksyivät päätöslauselman. Tammikuussa 1949 UNCIP:in alaisuuteen perustettiin YK:n sotilaallinen valvontaryhmä, jonka tehtävä oli valvoa 1.1.1949 aikaansaatua aselepoa.[4] Sen jälkeenkin Kashmirissa on ollut äänestyksiä ja uusia taisteluita liki viidenkymmenen vuoden ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Library of Congress Country Studies
  2. Official Government of India Statement giving numbers of KIA - Parliament of India Website
  3. a b Battle Casualties of Azad Kashmir Regiment during 1947-1948 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. a b Käki, Matti & Kojo, Pauli & Räty, Ritva: Mitä Missä Milloin 1967. Kansalaisen vuosikirja, s. 104. Otava, 1966.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.