Ensimmäinen Intian–Pakistanin sota

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen Intian–Pakistanin sota
Osa Kashmirin konfliktia
Intialaissotilaita Kashmirissa
Intialaissotilaita Kashmirissa
Päivämäärä:

21. lokakuuta 1947 – 31. joulukuuta 1948

Paikka:

Kashmir

Lopputulos:

YK:n neuvottelema tulitauko. Jammu ja Kashmirin ruhtinaskunnan liittäminen Intiaan. Pakistan miehtti kolmasosan Kashmiristä (Azad Kashmir ja Gilgit-Baltistan). Intia miehitti Kashmirin laakson ja Jammun sekä Ladakhin.

Aluemuutokset:

Kashmirin alueellinen jako. Jammu ja Kashmir jaettiin Intian ja Pakistanin välille. Intia sai 101 387 km² alueita Kashmiristä ja Pakistan sai 13 297 km² Kashmiristä sekä Gilgit-Baltistanin alueen joka on 72 496 km²

Vaikutukset:

YK:n tulitaukolinja joka muodostui Kashmirin jaon myötä jossa Kashmir jaettiin Intialle kuuluvalle Jammu ja Kashmirin ja Pakistanille kuuluvan Azad Kashmirin ja Gilgit-Baltistanin väliin

Osapuolet

Intia
Flag Jammu Kashmir.png Jammu ja Kashmirin ruhtinaskunta

Pakistanin lippu Pakistan

Komentajat

Intian lippu Kodandera Madappa Cariappa
Intian lippu Satyawant Mallannah Shrinagesh
Intian lippu Kodendera Subayya Thimayya

Pakistanin lippu Muhammed Akbar Khan
Pakistanin lippu Mohammad Ajub Khan
Pakistanin lippu Mukhtar Ahmad Dogar
Pakistanin lippu HMS Choudri

Tappiot

1 500 kaatunutta[1]
3 152 haavoittunutta[2]

1 500[1] to 2,633[3]–2 633 kaatunutta
4  668[3] haavoittunutta

Ensimmäinen Intian–Pakistanin sota (tunnetaan myös nimellä ensimmäinen Kashmirin sota) käytiin 1947–1948, ja oli ensimmäinen neljästä sodasta vastikään itsenäistyneiden Intian ja Pakistanin välillä.

Kashmirissa on kolme osaa: islamilaisenemmistöinen Kashmirin laakso, hinduenemmistöinen Jammu ja buddhalainen Ladakh. Kun itsenäistyvä Intia jaettiin hindulaiseksi Intiaksi ja islamilaiseksi Pakistaniksi, Kashmirin asema jäi epäselväksi, sillä maharadža Hari Singh ei halunnut päättää asiasta hätiköidysti. Muslimit painostivat häntä liittymään Pakistaniin, ja osoittivat mieltään. Maharadžan joukot ampuivat mielenosottajia. Islamilaiset aloittivat sissisodan jota Pakistan tuki. Hari Singh pyysi apua Intiasta.

Tammikuussa 1948 vetosi Intia Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostoon vaatien Pakistania vetämään heimosotilaat Kashmirista. Pakistan vastasi väittämällä, että Kashmir oli liitetty Intiaan väkivalloin. Turvallisuusneuvosto ehdotti 13. elokuuta 1948 välitöntä tulitaukoa, Intian ja Pakistanin armeijoiden vetäytymistä sekä kansanäänestystä Yhdistyneiden kansakuntien valvomana. Intian ja Pakistanin hallitukset hyväksyivät päätöslauselman. Sen jälkeenkin Kashmirissa on ollut äänestyksiä ja uusia taisteluita liki viidenkymmenen vuoden ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.