Senkakusaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saarten sijainti
Saarten sijainti on merkitty punaisella suorakulmiolla, joka on luonnossa 120x30 kilometriä.

Senkakusaaret (jap. 尖閣諸島, Senkaku-shotō) tai Diàoyútáisaaret (kiin. 釣魚台群島, Diàoyútái qúndǎo) on Japanin hallitsema ja Kiinan kansantasavallan sekä Kiinan tasavallan (Taiwanin) vaatima asumattomien saarien ryhmä Itä-Kiinan merellä. Saaret sijaitsevat Taiwanista koilliseen ja Okinawasta länteen viimeisten Ryūkyūsaarten pohjoispuolella. Saariryhmä on lännessä tunnettu myös Pinnaclesaarina. Kiista saarista on tärkeä kysymys Kiinan kansantasavallan ja Japanin välisissä suhteissa, ja tilannetta ovat monimutkaistaneet Kiinan tasavallan ja kansantasavallan väliset ongelmat.

Saaria on yhteensä kahdeksan ja niiden yhteispinta-ala on 6,3 neliökilometriä. Suurin osa saarista sijaitsee pääsaaren, Uotsuri-jiman (jap. 魚釣島) tai Diàoyútáin (kiin. 釣魚台) ympärillä. Saarten korkein kohta, 383 metriä, sijaitsee Uotsurilla.[1] Hallinnollisesti saaret kuuluvat Japanin Ishigakin kaupunkiin Okinawan prefektuurissa.

Japanin mielestä saaret ovat kuuluneet sille vuodesta 1895, jolloin saarilla tehdyissä tutkimuksissa ei löydetty jälkiä aikaisemmasta Kiinan hallinnosta ja saaret julistettiin kuuluvaksi Japanille. Toisen maailmansodan jälkeen saaret siirtyivät Ryūkyūsaarten mukana Yhdysvaltain hallintoon ja luovutettiin takaisin Japanille 1970-luvun alussa. Kiinan mukaan ensimmäiset kiinalaiset tutkimukset saarista tehtiin vuonna 1403, ja saaria on hallittu vuosisatoja Taiwanin osana. Kun Kiina luovutti Taiwanin Japanille vuonna 1895, Senkakusaaret olivat Kiinan mukaan osa Taiwanin sen aikaista aluetta, joka palautettiin Kiinalle toisen maailmansodan jälkeen. Nykyinen poliittinen kiista alkoi, kun saarten lähistöltä löydettiin mahdollinen öljykenttä 1970-luvun vaihteessa.[1][2] Luonnonvaroiltaan saari on rikas.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b GlobalSecurity.org, ”Senkaku/Diaoyutai Islands”. Luettu 10.10.2011.
  2. Hämäläinen, Tuomas: JJapani kehittää ohjusta jännitteiden kasvettua saarikiistassa Kiinan kanssa Helsingin Sanomat. 14.8.2016. Viitattu 2.3.2023.
  3. Kiviranta, Varpu: Japanilaiset pistäytyivät kiistellyillä saarilla - kiinalaiset alukset matkalla Yle. 18.9.2012. Viitattu 2.3.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Senkakusaaret.