Englannin jalkapallomaajoukkue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Englanti
Englannin jalkapallomaajoukkueen logo.png
Lempinimi The Three Lions
(suom. Kolme leijonaa)
Liitto Englannin jalkapalloliitto
(The Football Association)
Maanosaliitto UEFA (Eurooppa)
Kenttä Wembley Stadium
Valmentaja Roy Hodgson
Eniten otteluita Peter Shilton (125)
Eniten maaleja Wayne Rooney (50)
FIFA maakoodi ENG
FIFA-ranking 9 (5.11.2015) [1]
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Kotipeliasu
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Vieraspeliasu
Ensimmäinen ottelu
 Skotlanti 0–0 Englanti 
(Partick, Skotlanti; 30. marraskuuta 1872)
Suurin voitto
 Irlanti 0–13 Englanti 
(Belfast, Pohjois-Irlanti; 18. helmikuuta 1882)
Suurin tappio
 Unkari 7–1 Englanti 
(Budapest, Unkari; 23. toukokuuta 1954)
MM-kilpailut
Esiintymiset 14 (ensimmäiset 1950)
Paras MM-sijoitus Mestaruus 1966
EM-kilpailut
Esiintymiset 8 (ensimmäiset 1968)
Paras sijoitus Pronssia 1968

Englannin jalkapallomaajoukkue edustaa Englantia kansainvälisissä miesten jalkapallokilpailuissa. Sitä hallinnoi Englannin jalkapalloliitto (the FA). Historiallisista syistä Yhdistyneen kuningaskunnan osat kilpailevat omilla joukkueillaan. Britannian maajoukkueista Englanti on kaikkein menestynein. Sen paras saavutus on maailmanmestaruus 1966 MM-kotikisoista. Se on myös voittanut Britannian maajoukkueiden keskinäisen mestaruuden 34 kertaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin ensimmäinen maaottelu oli Skotlantia vastaan 30. marraskuuta 1872 Hamilton Crescentillä, Partickissa, Skotlannissa. Ottelu päättyi lukemiin 0–0. Seuraavana vuonna joukkueen kohtaamisessa Kensington Ovalilla Englanti voitti maalein 4–2.

Neljänkymmenen vuoden ajan Englanti pelasi maaotteluita vain Skotlantia, Walesia ja Irlantia vastaan. Vuonna 1908 se teki kiertueen manner-Euroopaan, missä se kohtasi Itävallan, Unkarin ja Böömin. Ensimmäisen tappionsa mannereurooppalaista maajoukkuetta vastaan se kärsi vuonna 1929 hävittyään Madridissa Espanjalle maalein 4–3.

FA liittyi FIFAn jäseneksi vuonna 1906, mutta järjestöjen suhde oli viileä ja brittiläiset jalkapalloliitot erosivat FIFAsta vuonna 1928. Tämän johdosta Englanti ei osallistunut kolmeen ensimmäiseen maailmanmestaruuskisoihin. Marraskuussa 1934 Englanti pelasi ottelun samana vuonna maailmanmestaruuden voittanutta Italiaa vastaan ja voitti kamppailun.

Englanti liittyi uudelleen FIFAan toisen maailmansodan jälkeen. Tuolloin joukkueella oli myös ensimmäistä kertaa manageri, Walter Winterbottom. MM-kisoissa Englanti pelasi ensimmäisen kerran 1950, mutta jäi alkulohkoon hävittyään katastrofaalisesti Yhdysvalloille maalein 1–0. 25. marraskuuta 1953 Englanti hävisi Unkarille Wembleyllä käydyn ottelun 3–6[2]. Englanti ei enää ollut entisaikojensa tasoinen joukkue, ja se epäonnistui myös 1954- ja 1958 MM-kisoissa.

1960-luvulla Englannissa alkoi uusi nousu takaisin maailman huipulle. 1962 MM-kisoissa se selviytyi puolivälieriin asti, missä hävisi Brasilialle. Samana vuonna Winterbottom erosi ja uudeksi manageriksi tuli joukkueen entinen kapteeni Alf Ramsey tähtäimenään neljän vuoden kuluttua pelatut kotikisat.

1966 MM-kisoissa Englanti, kapteeninaan Bobby Moore, raivasi tieltään Argentiinan, Portugalin ja loppuottelussa voitti Saksan liittotasavallan. Ottelu päättyi jatkoajan jälkeen lukemiin 4–2. Geoff Hurst teki kolme maalia ja Martin Peters yhden.

Kaksi vuotta myöhemmin, 1968 EM-kisoissa, Englanti saavutti pronssia. Se lähti ennakkosuosikkina myös 1970 MM-kisoihin, missä se kuitenkin putosi puolivälierävaiheessa hävittyään Saksan liittotasavallalle maalein 3–2. Saksa pudotti Englannin puolivälierissä myös kaksi vuotta myöhemmin 1972 EM-kisoissa lukemin 3–1.

1974 MM-kisoihin Englanti ei selviytynyt lainkaan. Tämän johdosta FA antoi potkut Ramseylle, jonka alaisuudessa Englanti oli pelaamastaan 113 ottelusta voittanut 69 ja pelannut 27 tasapeliä. Joe Mercerin toimittua hetken aikaa väliaikaisena managerina palkattiin Ramseyn seuraajaksi Don Revie. Revien alaisuudessa Englannin otteet eivät huomattavasti parantuneet. 1976 EM-kisoissa taival päättyi alkulohkoon.

Revien jälkeen manageriksi tuli Ron Greenwood, mutta 1978 Englanti jäi toistamiseen peräkkäin ulkopuolelle MM-lopputurnauksesta. Samoihin aikoihin alkoi maajoukkuekannattajien keskuudessa voimakas huliganismin nousu. 1980 EM-kisoissa poliisi joutui turvautumaan kyynelkaasuun. 1982 MM-kisoissa Englanti eteni toiseen lohkovaiheeseen, mutta putosi jatkosta vaikkei hävinnyt otteluakaan. Myös näissä kisoissa uutisoitiin kannattajien väkivaltaisesta käyttäytymisestä.

1982 manageriksi tuli Bobby Robson. Englanti ei selvinnyt 1984 EM-lopputurnaukseen, ja kaksi vuotta myöhemmin MM-kisat alkoivat heikosti tappiolla Portugalia vastaan ja tasapelillä Marokkoa vastaan ilman kapteeni Bryan Robsonia, joka oli loukkaantunut. Gary Linekerin kolme maalia Puolaa vastaan takasivat kuitenkin paikan jatkokierroksille. Neljännesvälierissä joukkue voitti Paraguayn maalein 3–0 ja eteni puolivälieriin Argentiinaa vastaan. Ottelussa Diego Maradonan nimiin merkittiin kaksi maalia. Ensimmäinen maali syntyi kädellä, ja toinen syntyi, kun Maradonan 50 metrin nousun jälkeen Englannin puolustaja Terry Fenwick potkaisi pallon maalivahdin jalkojen välistä omaan maaliin. Englanti putosi jatkosta.

1988 Englanti jäi jälleen EM-lopputurnauksessa alkulohkoon, mutta 1990 MM-kisoissa ylsi parhaaseen saavutukseensa sitten vuoden 1966 kotikisojen. Joukkue eteni välieriin saakka, missä kuitenkin maaleihin 1–1 päättyneen varsinaisen peliajan jälkeen putosi Saksan liittotasavaltaa vastaan rangaistuspotkukilpailussa. Turnauksen jälkeen Peter Shilton lopetti maajoukkueuransa ennätyksellisten 125 maaottelun jälkeen.

Robsonia managerina seurasi Graham Taylor. Taylorin alaisuudessa Englanti jäi alkulohkoonsa 1992 EM-kisoissa ja kokonaan 1994 MM-kisoista. Taylor sai potkut vuonna 1993 ja hänen tilalleen tuli Terry Venables. Joukkue pelasi Venablesin alaisuudessa hyvin 1996 EM-kotikisoissa ja eteni välierävaiheeseen saakka. Välierissä Saksaa vastaan ottelu venyi 1–1 päättyneen peliajan jälkeen rangaistuspotkukilpailuun saakka, missä Gareth Southgatetin epäonnistuttua rangaistuspotkussaan Saksa eteni loppuotteluun.

EM-turnauksen jälkeen Venables erosi managerin tehtävistään ja hänen tilalleen tuli Glenn Hoddle. Englanti selviytyi 1998 MM-kisoihin, missä se neljännesvälierässä putosi jatkosta 2–2 päättyneen ottelun rangaistuslaukauskilpailussa. Kisojen jälkeen Hoddle erosi tehtävästään aiheutettuaan kohua lausunnoillaan vammaisista ihmisistä. Hoddlen tilalle tuli entinen maajoukkuekapteeni Kevin Keegan. Joukkue selvisi 2000 EM-kisoihin, missä se ei kuitenkaan edennyt alkulohkovaihetta pitemmälle. Keegan erosi syyskuussa 2000 Englannin hävittyä MM-karsintaottelun Saksaa vastaan Lontoon Wembleyllä.

Vuonna 2001 manageriksi tuli ruotsalainen Sven-Göran Eriksson. Hän johdatti joukkueen 2002 MM-kisoihin, missä se hävisi puolivälierissä Brasilialle 2–1. Englanti voitti oman karsintalohkonsa ja selviytyi 2004 EM-kisoihin, missä se jälleen putosi rangaistuspotkukilpailussa puolivälierävaiheessa, tällä kertaa Portugalia vastaan. Vuonna 2005 Eriksson sai osakseen voimakasta kritiikkiä. Häntä syytettiin kykenemättömyydestä taktisiin muutoksiin, ja joukkueen ailahtelevat otteet, muun muassa MM-karsintaottelussa tappio Pohjois-Irlantia vastaan, kiihdyttivät mielipiteitä häntä vastaan. Englanti kuitenkin selviytyi karsintalohkostaan lopputurnaukseen oman karsintalohkonsa voittajana. Arvostelua ovat lisänneet myös Erikssonin siviilielämän sotkut. Hän ilmoitti eroavansa tehtävästä kesän 2006 MM-lopputurnauksen jälkeen. MM-kisoissa Englannin alkutaival oli hyvä ja se voitti alkulohkonsa. Neljännesvälieräottelussa Englanti kukisti Ecuadorin 1–0 David Beckhamin maalilla. Englannin kisat eivät kuitenkaan enää jatkuneet puolivälieräottelun jälkeen, kun se hävisi Portugalille niin tutulla tyylillä – rangaistuspotkukilpailussa. Ottelun jälkeen Beckham ilmoitti jättävänsä kapteenin tehtävän.

Uudeksi valmentajaksi valittiin Erikssonin apulaisena toiminut Steve McClaren. Vaikka McClarenin debyytti Englannin paidassa alkoi lupaavasti: 4–0 kotivoitto Kreikasta, on luotsi saanut runsaasti kritiikkiä huonosti menneitten EM-karsintaotteluiden takia.

EM-karsinnat lopputurnaukseen 2008 päättyivät Englannin osalta kehnosti. Englanti olisi voinut menettää mahdollisuutensa kisoihin pääsyyn jo viimeistä edellisellä kierroksella 17.11.2007, mutta Venäjän hävittyä Israelille 2–1 ratkaisu siirtyi 21.11. pelattuun viimeiseen otteluun. Wembleyllä Englannille olisi riittänyt tasapeli Kroatiaa vastaan, mutta maajoukkue hävisikin ottelun 2–3 ja jäi ulos kisakoneesta Venäjän vietyä toisen paikan E-lohkosta Kroatian jälkeen.

FA erotti päävalmentaja Steve McClarenin ja apulaisvalmentaja Terry Venablesin 22.11.2007.[3] Joulukuussa 2007 italialainen Fabio Capello nimitettiin maajoukkueen päävalmentajaksi 2010 MM-projektin loppuun saakka. Hänen apuvalmentajikseen tulevat niin ikään italialaiset Franco Baldini ja Italo Galbiati.[4]

Tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Voitto
  Tasapeli
  Häviö
Päivämäärä Pelipaikka Vastustaja Kilpailu Tulos Maalintekijät Yleisö
5. maaliskuuta 2014 Wembley Stadium, Lontoo, Englanti  Tanska Ystävyysottelu 1–0 Daniel Sturridge 68,573
30. toukokuuta 2014 Wembley Stadium, Lontoo, Englanti  Peru Ystävyysottelu 3–0 Daniel Sturridge, Gary Cahill, Phil Jagielka 83,578
4. kesäkuuta 2014 Sun Life Stadium, Miami, Yhdysvallat  Ecuador Ystävyysottelu 2–2 Wayne Rooney, Rickie Lambert 21,534
7. kesäkuuta 2014 Sun Life Stadium, Miami, Yhdysvallat  Honduras Ystävyysottelu 0–0 45,379
14. kesäkuuta 2014 Arena da Amazônia, Manaus, Brasilia  Italia Maailmanmestaruuskilpailut 2014 2–1 Daniel Sturridge 39,800
19. kesäkuuta 2014 Arena Corinthians, São Paulo, Brasilia  Uruguay Maailmanmestaruuskilpailut 2014 2–1 Wayne Rooney 62,575
24. kesäkuuta 2014 Mineirão, Belo Horizonte, Brasilia  Costa Rica Maailmanmestaruuskilpailut 2014 0–0 57,823
3. syyskuuta 2014 Wembley Stadium, Lontoo, Englanti  Norja Ystävyysottelu 1–0 Wayne Rooney 40,181
8. syyskuuta 2014 St. Jakob-Park, Basel, Sveitsi  Sveitsi Euroopan-mestaruuskilpailuiden 2016 karsinnat 0–2 Danny Welbeck (2)
9. lokakuuta 2014 Wembley Stadium, Lontoo, Englanti  San Marino Euroopan-mestaruuskilpailuiden 2016 karsinnat 5–0 Phil Jagielka, Wayne Rooney, Danny Welbeck, Andros Townsend, Della Valle (om) 55,990
12. lokakuuta 2014 A. Le Coq Arena, Tallinna, Viro  Viro Euroopan-mestaruuskilpailuiden 2016 karsinnat 0–1 Wayne Rooney
15. marraskuuta 2014 Wembley Stadium, Lontoo, Englanti  Slovenia Euroopan-mestaruuskilpailuiden 2016 karsinnat 3–1 Wayne Rooney (rp.), Danny Welbeck (2)
18. marraskuuta 2014 Celtic Park, Glasgow, Skotlanti  Skotlanti Ystävyysottelu

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat pelaajat on valittu Euroopan-mestaruuskilpailuiden 2016 karsintoihin Sloveniaa vastaan 15. marraskuuta 2014 ja ystävyysotteluun Skotlantia vastaan 18. marraskuuta 2014.
Ottelut ja maalit on päivitetty 15. marraskuuta 2014 Sloveniaa vastaan pelatun ottelun jälkeen.

# Paikka Pelaaja Syntymäaika Maaottelut Maalit Seura
1 M Joe Hart 19. huhtikuuta 1987 (ikä 29) 48 0 Englanti Manchester City
13 M Ben Foster 3. huhtikuuta 1983 (ikä 33) 8 0 Englanti West Bromwich Albion
22 M Fraser Forster 17. maaliskuuta 1988 (ikä 28) 2 0 Englanti Southampton
2 P Nathaniel Clyne 5. huhtikuuta 1991 (ikä 25) 1 0 Englanti Southampton
3 P Kieran Gibbs 26. syyskuuta 1989 (ikä 26) 5 0 Englanti Arsenal
5 P Gary Cahill 19. joulukuuta 1985 (ikä 30) 32 3 Englanti Chelsea
6 P Phil Jagielka 17. elokuuta 1982 (ikä 33) 33 3 Englanti Everton
12 P Chris Smalling 22. marraskuuta 1989 (ikä 26) 14 0 Englanti Manchester United
14 P Calum Chambers 20. tammikuuta 1995 (ikä 21) 3 0 Englanti Arsenal
23 P Luke Shaw 12. heinäkuuta 1995 (ikä 20) 3 0 Englanti Manchester United
4 KK Jordan Henderson 17. kesäkuuta 1990 (ikä 25) 18 0 Englanti Liverpool
7 KK Jack Wilshere 1. tammikuuta 1992 (ikä 24) 25 0 Englanti Arsenal
8 KK Adam Lallana 10. toukokuuta 1988 (ikä 28) 12 0 Englanti Liverpool
11 KK Raheem Sterling 8. joulukuuta 1994 (ikä 21) 12 0 Englanti Liverpool
15 KK Ross Barkley 5. joulukuuta 1993 (ikä 22) 9 0 Englanti Everton
16 KK James Milner 4. tammikuuta 1986 (ikä 30) 52 1 Englanti Manchester City
17 KK Alex Oxlade-Chamberlain 15. elokuuta 1993 (ikä 22) 19 3 Englanti Arsenal
18 KK Theo Walcott 16. huhtikuuta 1989 (ikä 27) 36 5 Englanti Arsenal
19 KK Stewart Downing 22. heinäkuuta 1984 (ikä 31) 34 0 Englanti West Ham United
9 H Danny Welbeck 26. marraskuuta 1990 (ikä 25) 31 13 Englanti Arsenal
10 H Wayne Rooney (Kapteeni) 24. lokakuuta 1985 (ikä 30) 100 44 Englanti Manchester United
20 H Saido Berahino 1. elokuuta 1993 (ikä 22) 0 0 Englanti West Bromwich Albion
21 H Rickie Lambert 16. helmikuuta 1982 (ikä 34) 10 3 Englanti Liverpool

Kutsutut pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut viimeisten 12 kuukauden aikana pelattuihin maaotteluihin nimetyt maajoukkueuraansa jatkavat pelaajat:

Paikka Pelaaja Syntymäaika Maaottelut Maalit Seura Viimeisin maaottelukutsu
M John Ruddy 24. lokakuuta 1986 (ikä 29) 1 0 Englanti Norwich City Maailmanmestaruuskilpailut 2014 (alustava kokoonpano)
P Phil Jones 21. helmikuuta 1992 (ikä 24) 13 0 Englanti Manchester United  Sveitsi, 9. syyskuuta 2014
P John Stones 28. toukokuuta 1994 (ikä 21) 4 0 Englanti Everton  Sveitsi, 9. syyskuuta 2014
P Danny Rose 2. heinäkuuta 1990 (ikä 25) 0 0 Englanti Tottenham Hotspur  Sveitsi, 9. syyskuuta 2014
P Glen Johnson 23. elokuuta 1984 (ikä 31) 54 1 Englanti Liverpool Maailmanmestaruuskilpailut 2014
P Jon Flanagan 1. tammikuuta 1993 (ikä 23) 1 0 Englanti Liverpool Maailmanmestaruuskilpailut 2014 (alustava kokoonpano)
P Ashley Cole ERO 20. joulukuuta 1980 (ikä 35) 107 0 Italia Roma  Tanska, 5. maaliskuuta 2014
P Kyle Walker 28. toukokuuta 1990 (ikä 25) 10 0 Englanti Tottenham Hotspur  Tanska, 5. maaliskuuta 2014
P Steven Caulker 29. joulukuuta 1991 (ikä 24) 1 1 Englanti Queens Park Rangers  Tanska, 5. maaliskuuta 2014
KK Michael Carrick 28. heinäkuuta 1981 (ikä 34) 31 0 Englanti Manchester United  Slovenia, 15. marraskuuta 2014
KK Andros Townsend 16. heinäkuuta 1991 (ikä 24) 6 2 Englanti Tottenham Hotspur  Slovenia, 15. marraskuuta 2014
KK Fabian Delph 21. marraskuuta 1989 (ikä 26) 3 0 Englanti Aston Villa  Viro, 12. lokakuuta 2014
KK Jonjo Shelvey 27. helmikuuta 1992 (ikä 24) 1 0 Wales Swansea City  Viro, 12. lokakuuta 2014
KK Jack Colback 24. lokakuuta 1989 (ikä 26) 0 0 Englanti Newcastle United  Norja, 3. syyskuuta 2014
KK Steven Gerrard ERO 30. toukokuuta 1980 (ikä 35) 114 21 Englanti Liverpool Maailmanmestaruuskilpailut 2014
KK Frank Lampard ERO 20. kesäkuuta 1978 (ikä 37) 106 29 Englanti Manchester City Maailmanmestaruuskilpailut 2014
KK Tom Cleverley 12. elokuuta 1989 (ikä 26) 13 0 Englanti Aston Villa Maailmanmestaruuskilpailut 2014 (alustava kokoonpano)
H Daniel Sturridge 1. syyskuuta 1989 (ikä 26) 16 5 Englanti Liverpool  Sveitsi, 9. syyskuuta 2014
H Jermain Defoe 7. lokakuuta 1982 (ikä 33) 55 19 Kanada Toronto Maailmanmestaruuskilpailut 2014 (alustava kokoonpano)
H Andy Carroll 6. tammikuuta 1989 (ikä 27) 9 2 Englanti West Ham United Maailmanmestaruuskilpailut 2014 (alustava kokoonpano)
H Jay Rodriguez 29. heinäkuuta 1989 (ikä 26) 1 0 Englanti Southampton  Tanska, 5. maaliskuuta 2014
Huomautukset
  • Loukkaantunut Pelaaja on loukkaantunut
  • (ERO) Pelaaja on erotettu maajoukkueesta

Valmennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päävalmentaja Englanti Roy Hodgson
Apuvalmentaja Englanti Ray Lewington
Apuvalmentaja Englanti Gary Neville
Maalivahtivalmentaja Englanti David Watson
Maalivahtivalmentaja Englanti Ray Clemence

[5][6][7]

Turnaushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kierros Sijoitus O V T* H TM PM
Uruguay 1930 Ei osallistunut kisoihin - - - - - - -
Italia 1934 Ei osallistunut kisoihin - - - - - - -
Ranska 1938 Ei osallistunut kisoihin - - - - - - -
Brasilia 1950 1. kierros 11 3 1 0 2 2 2
Sveitsi 1954 Puolivälierät 6 3 1 1 1 8 8
Ruotsi 1958 1. kierros 11 4 0 3 1 4 5
Chile 1962 Puolivälierät 8 4 1 1 2 5 6
Englanti 1966 Maailmanmestaruus 1 6 5 1 0 11 3
Englanti 1970 Puolivälierät 8 4 2 0 2 4 4
Länsi-Saksa 1974 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - - -
Argentiina 1978 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - - -
Espanja 1982 2. kierros 6 5 3 2 0 6 1
Meksiko1986 Puolivälierät 8 5 2 1 2 7 3
Italia 1990 Välierät 4 7 3 3 1 8 6
Yhdysvallat 1994 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - - -
Ranska 1998 2. kierros 9 4 2 1 1 7 4
Etelä-KoreaJapani 2002 Puolivälierät 6 5 2 2 1 6 3
Saksa 2006 Puolivälierät 7 5 3 2 0 6 2
Etelä-Afrikka 2010 2. kierros   4 1 2 1 3 5
yhteensä 13/19 1 mestaruus 59 26 19 14 77 52

Euroopan-mestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kierros O V T* H TM PM
Ranska 1960 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - -
Espanja 1964 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - -
Italia 1968 Kolmas 2 1 0 1 2 1
Belgia 1972 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - -
Jugoslavia 1976 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - -
Italia 1980 1. kierros 3 1 1 1 3 3
Ranska 1984 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - -
Saksa 1988 1. kierros 3 0 0 3 2 7
Ruotsi 1992 1. kierros 3 0 2 1 1 2
Englanti 1996 Välierät 5 2 3 0 8 3
BelgiaAlankomaat 2000 1. kierros 3 1 0 2 5 6
Portugali 2004 Puolivälierät 4 2 1 1 10 6
ItävaltaSveitsi 2008 Ei selviytynyt kisoihin - - - - - -
PuolaUkraina 2012 Puolivälierät 4 2 1 1 5 3
Yhteensä 14/27 27 9 8 10 36 31

* Rangaistuspotkukilpailulla ratkaistut pudotuspelit mukana.

Kuuluisia entisiä maajoukkuepelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eniten otteluita maajoukkueessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivitetty 5. marraskuuta 2011:

# Nimi Ura Ottelut Maalit
1 Peter Shilton 1970–1990 125 0
2 David Beckham 1996–2009 115 17
3 Steven Gerrard 2000–2014 114 21
4 Bobby Moore 1962–1973 108 2
5 Ashley Cole 2001–2014 107 0
6 Bobby Charlton 1958–1970 106 49
= Frank Lampard 1999–2014 106 29
8 Billy Wright 1946–1959 105 3
= Wayne Rooney 2003- 107 49
10 Bryan Robson 1980–1991 90 26
11 Michael Owen 1998–2008 89 40

Parhaat maalintekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Pelaaja Ura Maalit (Ottelut) Maali/peli
1 Bobby Charlton 1958–1970 49 (106) 0,4622
2 Gary Lineker 1984–1992 48 (80) 0,6000
3 Wayne Rooney 2003- 48 (105) 0,4571
4 Jimmy Greaves 1959–1967 44 (57) 0,7719
5 Michael Owen 1998–2008 40 (89) 0,4494
6 Tom Finney 1946–1958 30 (76) 0,3947
= Nat Lofthouse 1950–1958 30 (33) 0,9091
= Alan Shearer 1992–2000 30 (63) 0,4762
9 Viv Woodward 1903–1911 29 (23) 1,2609
10 Steve Bloomer 1895–1907 28 (23) 1,2174
11 David Platt 1989–1996 27 (62) 0,4355

Englannin kapteenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Pelaaja Ura maajoukkueessa Ott. Kapteenina (Ottelut yhteensä)
1 Billy Wright 1946–1959 90 (105)
= Bobby Moore 1962–1973 90 (108)
3 Bryan Robson 1980–1991 65 (90)
4 David Beckham 1996–2013 58 (97)
5 Alan Shearer 1992–2000 34 (63)
6 Kevin Keegan 1972–1982 31 (63)
7 Emlyn Hughes 1969–1980 23 (62)
8 Bob Crompton 1902–1914 22 (41)
= Johnny Haynes 1954–1962 22 (56)
10 Eddie Hapgood 1933–1939 21 (30)

Englannin valmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmentaja Ura maajoukkueessa Ottelut Voitot Tasapelit Häviöt Tehdyt maalit Päästetyt maalit Voitto %
Walter Winterbottom 1946–1962 139 78 33 28 383 196 56.11%
Alf Ramsey 1963–1974 113 69 27 17 224 98 61.06%
Joe Mercer 1974 7 3 3 1 9 7 42.85%
Don Revie 1974–1977 29 14 8 7 49 25 48.27%
Ron Greenwood 1977–1982 55 33 12 10 93 40 60.00%
Bobby Robson 1982–1990 95 47 30 18 151 60 49.47%
Graham Taylor 1990–1993 38 18 13 7 62 32 47.36%
Terry Venables 1994–1996 23 11 11 1 35 13 47.82%
Glenn Hoddle 1996–1999 28 17 6 5 42 13 60.71%
Howard Wilkinson 1999 1 0 0 1 0 2 0.00%
Kevin Keegan 1999–2000 18 7 7 4 26 15 38.88%
Howard Wilkinson 2000 1 0 1 0 0 0 0.00%
Peter Taylor 2000 1 0 0 1 0 1 0.00%
Sven-Göran Eriksson 2001–2006 67 40 17 10 128 61 59.70%
Steve McClaren 2006–2007 18 9 4 5 32 12 50.00%
Fabio Capello 2008–2012 42 28 8 6 23 7 66.70%
Stuart Pearce 2012 1 0 0 1 2 3 0.00%
Roy Hodgson 2012- 0 0 0 0 0 0 0.00%

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Story So Far Englannin jalkapalloliitto. Viitattu 16.10.2008. (englanniksi)

Tilastolähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FIFA/Coca-Cola World Ranking 5.11.2015. FIFA. Viitattu 25.11.2015. (englanniksi)
  2. Harjulehto, Seppo: Mitä Missä Milloin 1955, s. 19. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1954.
  3. http://www.mtv3.fi/urheilu/futis/uutiset.shtml/arkistot/futis/2007/11/584485
  4. http://www.mtv3.fi/urheilu/futis/uutiset.shtml/arkistot/futis/2007/12/591762
  5. UEFA EURO - England UEFA.com. Viitattu 30.5.2012. (englanniksi)
  6. Team TheFA.com. Viitattu 30.5.2012. (englanniksi)
  7. Roy Hodgson hires Gary Neville as assistant England coach SI.com. Viitattu 30.5.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]