Kapteeni (urheilu)
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Kapteeni on joukkueurheilussa yhdelle joukkueen jäsenistä annettava tehtävä. Se voi olla pelkästään kunnianosoitus, mutta usein kapteeni toimii myös joukkueen henkisenä ja pelillisenä johtajana sekä joissakin lajeissa puheyhteytenä joukkueensa ja ottelun erotuomarin välillä. Erotuomari voi ilmoittaa joukkueen yleiseen käyttäytymiseen liittyvät havaintonsa joukkueen kapteenille. Kapteenilla ei ole kuitenkaan sääntöihin perustuvia oikeuksia valittaa erotuomarin ratkaisuista.
Jalkapallossa ja salibandyssä kapteeni voidaan tunnistaa hänen vasemmassa käsivarressaan kantamastaan nauhasta. Jääkiekossa kapteenilla on rintamuksessaan vasemmalla C-kirjain, joka tulee englannin kielen sanasta captain. Joukkueella on usein myös yksi tai useampi varakapteeni, joka ottaa tehtävän hoitaakseen varsinaisen kapteenin ollessa estynyt. Jääkiekossa varakapteenilla on rintamuksessaan vasemmalla A-kirjain, joka tulee englannin kielen sanoista alternate captain. Joskus varakapteenista käytetään myös virallisesta poikkeavaa englanninkielistä nimitystä assistant captain. Jääkiekossa maalivahti ei voi toimia joukkueen kapteenina tai varakapteenina, mutta jalkapallossa ja salibandyssä voi.
Jääkiekossa[1] ja salibandyssa kapteeni on joukkueen ainoa pelaaja, jolla on oikeus keskustella sääntötulkinnoista erotuomarin kanssa.
Kapteeniksi nimitetään usein joku joukkueen vanhimmista, kokeneimmista tai parhaista pelaajista.
Kapteenin tehtäviä eri urheilulajeissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Jalkapallossa kapteenin virallisina tehtävinä on ottaa osaa alkupotkua ja rangaistuspotkukilpailua edeltäviin kolikonheittoihin.
- Joukkueen voittaessa on tavallista, että kapteeni käy kunniatehtävänään hakemassa pokaalin tai vastaavan palkinnon ja nostaa sen ensimmäisenä ilmaan.
- Jalkapallossa kapteeni esittelee joukkueensa ennen ottelua, jos ottelua on tullut katsomaan joku arvovaltainen henkilö. Esimerkiksi Englannissa ennen FA Cupin finaalia käy usein joku kuninkaallisista kättelemässä joukkueet.
- Jalkapallossa, salibandyssa ja jääkiekossa joukkueet menevät ottelun jälkeen kättelyyn kapteenien johdolla.
- Pesäpallossa kapteenit suorittavat hutunkeiton.[2]
- Korisliigassa mestarijoukkueen kapteeni leikkaa korisukan mestaruuden ratkettua. Tämä tapa on ollut käytössä vuodesta 1978 alkaen[3].
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2018-2022, s. 29
- ↑ PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS (Arkistoitu – Internet Archive), s. 16
- ↑ Milloin korisukka leikattiin ensimmäisen kerran?