Erotuomari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jääkiekkoerotuomari Dean Morton

Erotuomari on aikoinaan kehitetty joukkuelajeihin ratkomaan kahden joukkueen välisiä erimielisyyksiä joukkueiden kilpaillessa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erotuomarin toimivalta kattaa myös ennen ottelua ja sen jälkeenkin tapahtuvat rikkomukset, järjestyshäiriöt jne. Erotuomari on mukana useimmissa, mutta ei kaikissa joukkueurheilu- sekä yksilölajeissa. Erotuomari ohjaa ja valvoo, että pelin sääntöjä noudatetaan lajin sääntökirjan, ohjeiden ja tulkintojen mukaisesti. Mikäli pelaaja rikkoo sääntöjä, on erotuomarin puututtava siihen sääntöjen, ohjeiden ja tulkintojen määräämissä puitteissa.

Erotuomarina toimiminen vaatii tietynlaista luonnetta ja on yksi mielenkiintoisimmista harrastuksista. Erotuomaritoiminta on myös muutakin kuin kentällä pelaajien perässä "juoksemista". Eri lajien erotuomarit käyvät vuosittain erilaisia kursseja, luentoja jne. sekä pitävät kuntoaan yllä erilaisin kuntoharjoittein, jotka sitten testataan yleensä ennen kauden alkua erilaisin kuntotestein. Yksi erotuomarin tärkeimmistä ominaisuuksista on sääntökirjan osaaminen. Joka urheilulajista, jossa erotuomari on, löytyy jonkinlainen "opus" sääntöjä varten. Eri lajien erotuomarit suorittavat erilaisia sääntökokeita ja testejä ennen ko. kauden alkua. Samoin lajien parissa on tiivistä kanssakäymistä ja yhteistyötä niiden osalta.

Erotuomarit kuuluvat lähes poikkeuksetta alansa ja alueensa erotuomarikerhoon. Erotuomarikerhot pitävät huolta jäsenistään järjestämällä heille erilaisia tilaisuuksia kuten kerhoiltoja, opastusmatkoja yms. Erotuomarikerhojen kattojärjestö on heidän aikanaan perustama SEL ry eli Suomen Erotuomarien liitto ry. SEL tekee valvoo ja järjestää mm. erilaisia koulutus- ja kurssitilaisuuksia jäsenistölleen vuosittain. SEL:n piiriin kuuluu arviolta noin 16 000 jäsentä eri kerhojen kautta. SEL ry. on Opetusministeriön alainen voittoa tuottamaton järjestö.

Jääkiekkoerotuomarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erotuomaritoiminta jääkiekossa toimii eri tavalla tasosta riippuen. Käytössä on seuraavanlaisia järjestelmiä:

  • Neljän tuomarin järjestelmä, jossa on kaksi päätuomaria ja kaksi linjatuomaria.

Päätuomareilla on yhteinen päätäntävalta rangaistuksista. Linjatuomarit hoitavat paitsioiden ja pitkien kiekkojen viheltämisen. Tuomarit voivat kuitenkin yhdessä tulkita jonkin tietyn tilanteen ja päätyä ratkaisuun joukkueena. Kyseinen järjestelmä oli kaudella 2007-08 testikäytössä SM-Liigassa, Mestiksessä ja A-SM sarjassa. Järjestelmä on nykyään virallisessa käytössä SM-liigassa, Mestiksessä ja muissa ylimmissä sarjoissa. Neljän tuomarin järjestelmä on nykyään korvannut kolmen tuomarin järjestelmän lähes kokonaan. Kyseinen järjestelmä on käytössä myös NHL:ssä ja vuodesta 2008 lähtien kaikissa IIHF:n järjestämissä otteluissa ja turnauksissa.

  • Kolmen tuomarin järjestelmä, jossa on yksi päätuomari ja kaksi linjatuomaria tai kaksi päätuomaria sekä yksi linjatuomari

Päätuomarilla on päätäntävalta koskien rangaistuksia. Linjatuomarit hoitavat paitsioiden ja pitkien kiekkojen viheltämisen. Tuomarit voivat kuitenkin yhdessä tulkita jonkin tietyn tilanteen ja päätyä ratkaisuun joukkueena. Järjestelmä on Suomessa käytössä Suomisarjassa, Nuorten mestiksessä, B-nuorten SM-sarjassa sekä naisten SM-sarjassa. Muissa, alemmissa sarjoissa käytetään kahden erotuomarin järjestelmää.

  • Kahden erotuomarin järjestelmä, jossa on kaksi tuomaria.

Heillä on yhteinen päätäntävalta koskien rangaistuksia, paitsioita ja pitkiä kiekkoja. Kyseinen järjestelmä on käytössä nuorten junioreiden peleissä sekä aikuisten alasarjoissa. Heidän tehtäviin kuuluu myös ilmoittaa toimitsijoille maalintekijät ja syöttäjät.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomitessaan erotuomarit tarvitsevat muun muassa seuraavia varusteita:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.