Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut 2004

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
UEFA Euro 2004
Campeonato da Europa de Futebol 2004
Joukkueet 16
Isäntämaa  Portugali
Ajankohta 12. kesäkuuta
4. heinäkuuta 2004
Mitalistit
Kultaa Kreikka
Hopeaa Portugali
Ottelut 31
Maalit 77 (2 48 ottelua kohti)
Yleisö 1 156 473 (37 306 ottelua kohti)
Maalintekijä Tšekki Milan Baroš (5 maalia)
Paras pelaaja Kreikka Theodoros Zagorakis
← 2000 2008 →

Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut 2004 järjestettiin Portugalissa 12. kesäkuuta4. heinäkuuta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun jalkapallon arvoturnaus järjestettiin Portugalissa. Otteluita pelattiin kaikkiaan kymmenellä eri stadionilla kahdeksassa eri kaupungissa.

Lopputurnaukseen osallistui 16 joukkuetta. Arvokisojen ensikertalaisena Latvia oli selviytynyt ensimmäistä kertaa lopputurnaukseen ja Kreikka oli mukana vasta toista kertaa. Euroopan mestaruus oli eräs EM-historian suurimpia yllätyksiä kautta aikain. EM-turnauksen loppuottelussa kohtasivat yllättäjäjoukkue Kreikka sekä isäntämaa Portugali. Joukkueet olivat kohdanneet toisensa jo turnauksen avausottelussa, jonka Kreikka voitti maalein 2–1. Myös finaalissa Kreikka oli parempi - tällä kertaa tuloksella 1–0. Ottelun ainoan maalin teki kulmapotkun jälkitilanteesta kreikkalaishyökkääjä Angelos Charisteas.

Vuoden 2004 EM-kilpailut muistetaan ennen kaikkea yllättävistä tuloksistaan sekä ennakkosuosikkien pettymyksistä. Ennakkoon kohutut pelaajat eivät yltäneet lopputurnauksessa tasolleen, ja syyksi epäiltiin monessa tapauksessa pitkän pelikauden jälkeistä väsymystä. Sen sijaan monet nuoret ja vähemmän tunnetut pelaajat loistivat kisoissa. Jalkapallon suurmaat Espanja, Italia ja Saksa jäivät turnauksessa alkulohkoon, mutta pienemmät maat menestyivät odotettua paremmin.

EM-turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Kreikan kapteeni keskikenttäpelaaja Theodoros Zagorakis. Maalikuninkuuden voitti viidella maalilla Tšekin Milan Baros. Turnauksen muita näkyviä pelaajia olivat Portugalin Cristiano Ronaldo, Maniche ja Luis Figo, Kreikan Traianos Dellas ja Giourkas Seitaridis, Tšekin Pavel Nedved, Hollannin Ruud van Nistelrooij ja Arjen Robben, Ruotsin Henrik Larsson ja Zlatan Ibrahimovic, Tanskan Jon Dahl Tomasson, Ranskan Zinedine Zidane sekä Englannin Wayne Rooney.

Karsinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EM-karsinnat alkoivat jo syyskuussa 2002, ja ne kestivät marraskuuhun 2003 saakka. Mukana oli kaiken kaikkiaan 50 joukkuetta, jotka jaettiin kymmeneen karsintalohkoon. Jokainen joukkue pelasi lohkon muita joukkueita vastaan kahdesti, kerran koti- ja kerran vieraskentällä. Kunkin lohkon voittaja eteni suoraan lopputurnaukseen, ja lohkojen toiseksi sijoittuneet karsivat kisapaikasta kaksiosaisissa ottelusarjoissa, joista viisi voittajaa pääsivät lopputurnaukseen. Isäntämaa Portugali pääsi suoraan kisoihin, joten se ei osallistunut karsintoihin. Karsintojen suurimpiin yllätyksiin lukeutui vuoden 2002 MM-kisojen pronssijoukkue Turkin putoaminen kisoista. Turkki hävisi jatkokarsinnoissa Latvialle, jonka selviytyminen EM-kisoihin oli yllätys. Myös muun muassa Irlanti, Romania ja Belgia jäivät kisojen ulkopuolelle. Suomi jäi omassa lohkossaan neljänneksi Italian, Walesin ja Serbia ja Montenegron taakse. Suomi keräsi kahdeksasta ottelustaan kymmenen pistettä.

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stadionit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lissabon Lissabon Porto
Estádio da Luz Estádio José Alvalade Estádio do Dragão
Kapasiteetti: 65 647 Kapasiteetti: 50 466 Kapasiteetti: 50 476
Estádio da Luz Estádio do Dragão
Aveiro Coimbra
Estádio Municipal de Aveiro Estádio Cidade de Coimbra
Kapasiteetti:: 30 970 Kapasiteetti: 30 210
Estádio Municipal de Aveiro Estádio Cidade de Coimbra
Braga Guimarães
Estádio Municipal de Braga Estádio D. Afonso Henriques
Kapasiteetti: 30 154 Kapasiteetti: 30 146
Estádio Municipal de Braga Estádio Municipal de Guimarães
Faro-Loulé Porto Leiria
Estádio Algarve Estádio do Bessa Século XXI Estádio Dr. Magalhães Pessoa
Kapasiteetti: 30 002 Kapasiteetti: 28 263 Kapasiteetti: 23 850
Estádio do Algarve

Turnauksen kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkulohkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohko A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue O V T H TM PM ME P
Portugali 3 2 0 1 4 2 +2 6
Kreikka 3 1 1 1 4 4 0 4
Espanja 3 1 1 1 2 2 0 4
Venäjä 3 1 0 2 2 4 -2 3


Lohko A:n ennakkosuosikkeihin kuuluivat Espanja sekä isäntämaa Portugali. Kreikka aiheutti kuitenkin avausottelussaan yllätyksen voittamalla kisaisännät maalein 2-1 Giorgios Karagouniksen ja Angelo Basinasin maaleilla. Kreikan yllätykset jatkuivat myös seuraavassa ottelussa joukkueen yltäessä 1-1 tasapeliin Espanjaa vastaan.

Espanja voitti avausottelussaan heikon Venäjän 1-0, mutta jäi vahvasta avauspuoliajasta huolimatta tasapeliin Kreikkaa vastaan, mikä osoittautui merkitseväksi jatkopaikan kannalta.

Portugalin valmentaja Luis Felipe Scolarin teki seuraavissa otteluissa muutoksia kokoonpanoon, ja joukkue voittikin Venäjän 2-0. Portugali tarvitsi kuitenkin lohkon päätösottelussa voiton Espanjaa vastaan. Nuno Gomesin maali toisella puoliajalla vei isäntämaan jatkoon, ja Espanja karsiutui pudotuspeleistä jäätyään lohkossa Kreikan taakse.

Lohko B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue O V T H TM PM ME P
Ranska 3 2 1 0 7 4 +3 7
Englanti 3 2 0 1 8 4 +4 6
Kroatia 3 0 2 1 4 6 -2 2
 Sveitsi 3 0 1 2 1 6 -5 1

Lohko B:n ennakkosuosikit Ranska ja Englanti selvittivät tiensä varmasti pudotuspeleihin. Sveitsin ja Kroatian mahdollisuudet heikkenivät jo heti alkuun maalittomaan tasapeliin vaisussa ottelussa.

Lohkon kärkikamppailussa Englanti oli pitkään johdossa Frank Lampardin maalilla, mutta Zinedine Zidanen lisäajalla tekemät toivat kaksi erikoistilannemaalia Ranskalle 2-1 voiton. Englanti voitti seuraavissa otteluissa sekä Sveitsin että Kroatian Wayne Rooneyn tehtyä molemmissa otteluissa kaksi maalia.

Ranska ei yltänyt pelillisesti aivan odotetulle tasolle, vaikka joukkue ottikin lohkovoiton.

Lohko C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohko C ennakkosuosikkina oli Italia eräänä turnauksen suurimmista suosikeista. Ruotsin ja Tanskan uskottiin etukäteisarvioiden mukaan taistelevan lohkon toisesta jatkopaikasta. Italia jäi kuitenkin tasapeliin molempia maita vastaan, eikä viimeisen kierroksen 2-1 voitto Bulgariasta riittänyt jatkopaikkaan, koska Ruotsi ja Tanska olivat tehneet otteluissaan enemmän maaleja.

Italia pelasi avausottelussaan maalittoman tasapelin Tanskaa vastaan. Ottelun jälkeen joukkueen suurin tähti Francesco Totti sai kolmen ottelun pelikiellon kameran osoitettua hänen sylkeneen Tanskan Christian Poulsenia ottelun aikana. Ruotsi nousi turnauksen arvioinnissa kukistamalla Bulgarian avausottelussaan 5-0 Henrik Larssonin tehdessä kaksi maalia.

Tanska avasi maalitilinsä voitettuaan Bulgarian 2-0.

Italia aloitti vahvasti ottelunsa Ruotsia vastaan, ja Antonio Cassano vei joukkueensa johtoon 37.minuutilla. Ottelun lopussa Italia kuitenkin vetäytyi puolustukseen, ja Zlatan Ibrahimovic tasoitti kantapääpotkulla 85.minuutilla. Ennen viimeistä kierrosta oli selvää, että Ruotsin ja Tanskan suurimaalinen tasapeli veisi molemmat Pohjoismaat jatkoon. Ottelu päättyikin 2-2, ja Italia karsiutui keskinäisissä otteluissa tehtyjen maalien perusteella.

Joukkue O V T H TM PM ME P
Ruotsi 3 1 2 0 8 3 +5 5
Tanska 3 1 2 0 4 2 +2 5
Italia 3 1 2 0 3 2 +1 5
Bulgaria 3 0 0 3 1 9 -8 0

Lohko D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etukäteen "kuolemanlohkoksi", jossa pelasivat Tšekki, Hollanti, Saksa ja arvokisojen ensikertalainen Latvia. Tšekki voitti kaikki alkulohkon ottelussa ja selvisi turnauksen ainoana joukkueena puhtaalla pelillä jatkoon.

Hollannin ja Tšekin välinen ottelu oli EM-kisojen hienoimpia. Hollanti siirtyi nopeasti 2-0 johtoon, mutta Tšekki nousi tasoihin ja teki voittomaalin aivan ottelun lopussa.

Joukkue O V T H TM PM ME P
Tšekki 3 3 0 0 7 4 +3 9
Alankomaat 3 1 1 1 6 4 +2 4
Saksa 3 0 2 1 2 3 -1 2
Latvia 3 0 1 2 1 5 -4 1

Pudotuspelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivälierät Välierät Loppuottelu
                   
Estádio da Luz, Lissabon        
  Portugali  2 (6)
Estádio Jose Alvalande, Lissabon
  Englanti  2 (5)  
  Portugali  2
Faro-Loulé
    Alankomaat  1  
  Ruotsi  0 (4)
Estádio da Luz, Lissabon
  Alankomaat  0 (5)  
  Portugali  0
Estádio Jose Alvalade, Lissabon
    Kreikka  1
  Ranska  0
Estádio do Dragão, Porto
  Kreikka  1  
  Kreikka  1 ja.
Estádio do Dragão, Porto
    Tšekki  0  
  Tšekki  3
  Tanska  0  

Loppuottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4. heinäkuuta 2004

Parhaat maalintekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5 maalia

4 maalia

3 maalia


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons


Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.