Venäjän jalkapallomaajoukkue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjä
Lempinimi Sbornaja
Liitto Venäjän jalkapalloliitto
Maanosaliitto UEFA
Valmentaja Stanislav Tšertšesov
Eniten otteluita Sergei Ignaševitš (115)
Eniten maaleja Aleksandr Keržakov (30)
FIFAn maakoodi RUS
FIFA-ranking 39 (26.10.2023) [1]
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu
Ensimmäinen ottelu

 Venäjä 2–0 Meksiko 
(Moskova, Venäjä; 16. elokuuta 1992)

Suurin voitto

 Venäjä 9–0 San Marino 
(Saransk, Venäjä, 8. kesäkuuta 2019

Suurin tappio

 Portugali 7–1 Venäjä 
(Lissabon, Portugali; 13. elokuuta 2004)

MM-kilpailut
Esiintymiset 4 (ensimmäiset 1994)
Paras MM-sijoitus puolivälierät 2018
EM-kilpailut
Esiintymiset 4 (ensimmäiset 1996)
Paras sijoitus välierät 2008

Venäjän jalkapallomaajoukkue edustaa Venäjää kansainvälisissä jalkapallon maajoukkuekilpailuissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarikunnan jalkapallomaajoukkue pelasi ensimmäiset epäviralliset maaottelunsa vuonna 1910. Venäjän jalkapalloliitto perustettiin tammikuussa 1912 ja vielä samana vuonna siitä tuli myös Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n jäsen. Venäjän keisarikunnan maajoukkueen seuraajaksi perustettiin Neuvostoliiton jalkapallomaajoukkue, joka pelasi ensimmäisen ottelunsa 1923. Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeen perustettiin Itsenäisten valtioiden yhteisön jalkapallomaajoukkue tammikuussa 1992 ja lopulta nykyinen Venäjän maajoukkue myöhemmin samana vuonna.

FIFA katsoo Venäjän joukkueen olevan Neuvostoliiton ja IVY:n maajoukkueiden suora seuraaja, vaikka venäläiset olivatkin Neuvostoliiton maajoukkueessa usein vähemmistönä. Monet muista neuvostotasavalloista kuten Ukrainasta lähtöisin olevat pelaajat jatkoivat maajoukkueuraansa Venäjän väreissä.

1994 MM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton jälkeinen Venäjä selviytyi heti ensiyrittämällään maailmanmestaruuskilpailuiden lopputurnaukseen 1994 Yhdysvaltoihin. Se joutui samaan alkulohkoon Kamerunin, pronssia voittaneen Ruotsin ja maailmanmestaruuden voittaneen Brasilian kanssa. Kaksi ensimmäistä otteluaan Ruotsia ja Brasiliaa vastaan se hävisi 0–2 ja menetti mahdollisuutensa jatkoon, ja alkulohkon viimeisessä panoksettomassa ottelussa Kamerunia vastaan se voitti 6–1 Oleg Salenkon tehtyä maaleista viisi, mikä on yhä MM-lopputurnaushistorian ennätys.

1996 EM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjä selviytyi ensiyrittämällään myös EM-kilpailuiden lopputurnaukseen 1996 Englantiin, missä se joutui niin sanottuun kuolemanlohkoon yhdessä Saksan, Tšekin ja Italian kanssa. Ensimmäisen ottelunsa Italiaa vastaan se hävisi 1–2, ja toisen ottelunsa lopulta EM-kultaa voittaneelle Saksalle 0–2. Alkulohkon viimeisessä ottelussa se pelasi lopulta hopealle yltäneen Tšekin kanssa 3–3-tasapelin, mutta putosi myös tällä kertaa jatkokierroksilta.

2002 MM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siitä huolimatta, että vuosina 1997–1999 Venäjä oli FIFA:n maailmanrankingissa 20 parhaan joukossa, se epäonnistui selviytymään kaksista karsinnoista lopputurnaukseen. Arvokilpailukentillä se nähtiin vasta kuuden vuoden tauon jälkeen 2002 Japanin ja Etelä-Korean MM-kilpailuissa. Venäjä pelasi alkulohkossa H yhdessä Belgian, Tunisian ja isäntämaa Japanin kanssa. Avausottelunsa Tunisiaa vastaan se voitti 2–0, mutta toisessa ottelussaan hävisi Japanille 0–1 ja kolmannessa Belgialle viime minuuttien jännittävien vaiheiden jälkeen 2–3, eikä selviytynyt jatkokierroksille.

2004 EM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2004 Portugalin EM-kisoissa Venäjä joutui jälleen vaikeaan alkulohkoon yhdessä lopulta Euroopan-mestaruuden vieneen Kreikan, hopealle yltäneen Portugalin sekä Espanjan kanssa. Ensimmäisessä ottelussaan se hävisi Espanjalle 0–1 ja neljä päivää myöhemmin Portugalille 0–2. Alkulohkon viimeisessä ottelussaan se voitti Kreikan 2–1, mutta ei tälläkään kertaa selviytynyt alkulohkosta jatkoon.

2008 EM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmentaja Guus Hiddinkin johtaman Venäjän pääsy Sveitsissä ja Itävallassa järjestettäviin Euroopan-mestaruuskilpailuihin oli tiukalla. Karsintojen viimeisellä kierroksella joukkueen 1-0 -vierasvoitto Andorrasta ja Englannin samanaikainen 2-3 -kotitappio Kroatialle veivät kuitenkin Venäjän lopputurnaukseen, Englannin jäädessä kisojen ulkopuolelle.

Lopputurnaus lohkossa D alkoi Venäjän kannalta vaikeasti ja Espanja oli ensimmäisessä ottelussa parempi maalein 4-1. Voitto maalein 1-0 hallitsevasta euroopanmestarista Kreikasta piti kuitenkin Venäjän toiveet puolivälieräpaikasta hengissä. Jatkopaikan kohtalo ratkaistiin viimeisessä ottelussa Ruotsia vastaan ja Venäjä voitti ottelun 2-0.

Puolivälierässä Venäjää vastaan asettui kisojen aikana vakuuttavasti pelannut Hollanti. Kun Ruud van Nistelrooy tasoitti tilanteeksi 1-1 vajaat kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, näytti siltä, että Hollanti kääntäisi ottelun itselleen jatkoajalla. Venäjä kuitenkin hallitsi jatkoaikaa täysin ja vei voiton Dmitri Torbinskin (113') ja Andrei Aršavinin (116') maaleilla 3-1.

Välierissä vastaan asettui toistamiseen Espanja. Wienissä pelatussa ottelussa Venäjä kesti ensimmäiset 45 minuuttia lukemissa 0-0, mutta toisella puoliajalla nousi Espanja 3-0 -voittoon. Venäjän kisat päättyivät, Espanja vei lopulta Euroopan mestaruuden.

2010 MM-karsinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2010 Etelä-Afrikan MM-kisojen karsinnoissa Venäjä sijoittui lohkossaan toiseksi Saksan jälkeen ja eteni jatkokarsintoihin, missä se kuitenkin putosi Slovenialle vierasmaalisäännöllä.

2012 EM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjä eteni kisoihin karsintalohkonsa voittajana ja pelasi vuoden 2012 EM-kisoissa A-lohkossa. Ensimmäisen pelinsä se pelasi Tšekkiä vastaan ja voitti ottelun maalein 4-1. Toinen peli Puolaa vastaan päättyi lukemin 1-1. Kolmannessa ja viimeisessä pelissä vastaan asettui Kreikka, ottelun ratkaisijaksi nousi Kreikan Giorgos Karagkounis, joka teki ottelun ainoaksi jääneen maalin ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Kreikan ja Venäjän ollessa tasapisteissä tämä joukkueiden keskinäinen ottelu pudotti Venäjän jatkosta.

2014 MM-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjä selviytyi 12 vuoden tauon jälkeen Brasiliassa pelattuihin vuoden 2014 MM-kisoihin, jossa se kuitenkin jäi lohkonsa kolmanneksi ja pudotuspelien ulkopuolelle pelattuaan kaksi tasapeliä Etelä-Koreaa ja Algeriaa vastaan - molemmat päättyivät maalein 1-1 - sekä yhden 0-1 -tappion Belgiaa vastaan. Joukkueen päävalmentajana toimi italialainen Fabio Capello.

2016 EM-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjä eteni kisoihin karsintalohkonsa kakkosena ja pelasi vuoden 2016 EM-kisoissa B-lohkossa. Ensimmäisen pelinsä se hävisi Walesille maalein 0-3. Toinen peli Slovakiaa vastaan päättyi lukemin 1-2. Kolmannessa ja viimeisessä pelissä vastaan asettui Englanti ja se päättyi 1-1 tasapeliin, joten Venäjä sai vain yhden pisteen ja jäi alkulohkonsa viimeiseksi. Joukkueen päävalmentajana toimi venäläinen Leonid Slutski, joka erosi heti huonosti menneiden kisojen jälkeen.

2018 MM-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2018 MM-kisat järjestettiin Venäjällä. Venäjä onnistui ottamaan tähän asti parhaimman menestyksensä Venäjän nimen alla. Se aloitti turnauksensa A-lohkossa ja voitti avausottelussaan Saudi-Arabian 5–0, ja seuraavassa ottelussaan Egyptin 3–1. Lohkopelien päätösottelussaan se hävisi Uruguaylle 0–3 ja sijoittui A-lohkon kakkoseksi päästen ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin Venäjän nimen alla. Aiemmin se oli ollut pudotuspeleissä Neuvostoliittona. Neljännesvälierissä Venäjä kohtasi Espanjan ja otti juuri ja juuri rangaistuspotkuilla 4–3-voiton tästä. Tilanne ennen voittolaukauskilpailua oli 1–1. Venäjä eteni näin puolivälieriin kohdaten siellä Kroatian, jota vastaan tuli tasapeli 2–2. Tilanne oli 2–2 myös jatkoajan jälkeen, joten sekin peli meni rangaistuspotkukilpailuun. Venäjä hävisi sen Kroatialle lukemin 3–4, mikä tarkoitti sitä, että Venäjän peli kotikisoissa päättyi siihen.

Arvokilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MM-kilpailut

EM-kilpailut

Entisiä pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FIFA Men's Ranking FIFA.com. 26.10.2023. Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Viitattu 21.11.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Venäjän jalkapallomaajoukkue.