Ystävyysottelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ystävyysottelu

Ystävyysottelu, harjoitusottelu tai joskus näytösottelu on urheilutapahtuma, jossa voittamisella ei ole juuri merkitystä. Ystävyysottelun tarkoituksena voi olla joukkueen kokoonpanon hiominen ennen kauden alkua, sääntömuutosten kokeileminen tai varojen kerääminen hyväntekeväisyyteen. Ystävyysotteluita pelataan erityisesti joukkuelajeissa kuten jalkapallossa, jääkiekossa ja koripallossa.

Näytösotteluksi kutsutaan ottelua, joka järjestetään koska halutaan lisätä lajin näkyvyyttä tai hyväntekeväisyystarkoituksessa. Näytösottelun osapuolet eivät välttämättä ole vakituisia seuroja, vaan esimerkiksi lajin parhaimmistosta, veteraaneista tai muusta tietystä ihmisryhmästä koottuja joukkueita. Tunnettuja vuosittain järjestettäviä näytösotteluita ovat pesäpallon Itä–Länsi-ottelu ja NHL:n tähdistöottelu.

Ystävyys- ja näytösotteluissa voidaan usein joustaa normaaleista kilpailusäännöistä. Esimerkiksi jalkapallon säännöissä pelaajavaihtojen määrä on rajoitettu kolmeen, mutta seuratason ystävyysotteluissa vaihtoja voidaan tehdä osapuolten siitä etukäteen sopiessa mielivaltainen määrä. Kansainvälinen jalkapalloliitto on määrännyt kansainvälisten ystävyysotteluiden vaihtojen maksimimääräksi kuusi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC Sport 2004: Fifa limits substitutions. Luettu 19.3.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.