NHL:n tähdistöottelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

NHL:n tähdistöottelu (engl. The National Hockey League All-Star Game, ransk. Match des Étoiles de la Ligue Nationale de Hockey) on National Hockey League -sarjan jokavuotinen neljän joukkueen näytösluonteinen turnaus. Siinä pyrkimyksenä on peluuttaa vastakkain niin monia liigan suurista tähdistä kuin suinkin. Joukkueiden avauskentälliset muodostetaan vakiintuneen käytännön mukaisesti yleisöäänestyksellä. NHL:n tähdistöottelu pelataan tyypillisesti keskellä kautta, tammi-helmikuussa. Se on jouduttu joskus perumaan liigan työtaistelujen ja talviolympialaisten takia. Viimeisin ottelu oli järjestyksessään 59:s.

Virallisesti tähdistöotteluja alettiin pelata 1947, mutta jo sitä ennen vastaavia kohtaamisia oli järjestetty muun muassa kuolleiden suurpelaajien muiston kunnioittamiseksi. Suosituin joukkueiden muodostamisen peruste on ollut pelaaminen itäisen ja läntisen konferenssin välillä (vuosina 1975–1993 Wales- ja Campbell-konferenssien välillä ja 1969–1974 itäisen ja läntisen divisioonan välillä). Tapahtuman historiassa on pelattu myös Pohjois-Amerikan ja Muun maailman, eli eurooppalaisten pelaajien, kohtaamisia, isäntäjoukkueen sekä muun liigan yhdistelmän pelejä sekä NHL:n ykkösjoukkueen ja kakkosjoukkueen välisiä otteluita. Vuonna 1987 tähdistöottelun asemesta järjestettiin kahden ottelun Rendez-Vous '87 -tapahtuma NHL:n tähdistön ja Neuvostoliiton välillä ja vuonna 1979 Challenge Cup, jossa NHL:n edustusjoukkue kohtasi Neuvostoliiton maajoukkueen kolmen ottelun sarjassa. Vuodesta 2011 lähtien tähdistöottelu on pelattu uudella "fantasy draft" -tyylillä. Siinä yleisöäänestyksellä valitaan kuusi pelaajaa (kolme hyökkääjää, kaksi puolustajaa ja yksi maalivahti) ja loput valitsee liigan pelaajayhteisö. Kun pelaajat on valittu, valitaan kummallekin joukkueelle kapteenit ja kapteenit sitten nimeävät pelaajat omiin joukkueisiinsa. Aikaisemmin yleisö valitsi avauskuusikon kummallekin joukkueelle, yhteensä siis 12 pelaajaa.

Tähtien kohtaaminen on nykyään leppoisa tapahtuma, jossa olennaista on oman osaamisen esitteleminen ja loukkaantumisten välttäminen. Puolustuspelaamiseen ei kiinnitetä huomiota siinä määrin kuin oikeaa kilpailutoimintaa edustavissa kiekko-otteluissa, joten maalimäärät muodostuvat usein muhkeiksi. Tähdistöottelun alkuvuosina 1940- ja 1950-luvuilla nähtiin jopa tappeluita.

Ottelutapahtumaan kuuluu taitokilpailu, jossa tähdet ottavat toisistaan mittaa esimerkiksi luistelunopeudessa tai lyöntilaukauksen lujuudessa. Edelleen tähdistöottelun yhteydessä käydään nuorten pelaajien ja nousevien tähtien ottelu. Vuodesta 1962 lähtien on valittu tähdistöottelun paras pelaaja eli MVP. Eniten MVP-valintoja on Wayne Gretzkyllä ja Mario Lemieux’llä(3). Suomalaisista vain Teemu Selänne on valittu tähdistöottelun MVP:ksi, kun hän vuonna 1998 teki ensimmäisenä eurooppalaisena All-Stars-ottelussa hattutempun.

Useimmin tähdistöottelussa esiintyneet pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavoituna aktiiviset pelaajat

lähde: Eniten NHL All-Star otteluita – QuantHockey.com


Tähdistöottelussa esiintyneet suomalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jere Lehtinen oli valittu, mutta loukkaantui.

  • 2021
    • Ei järjestetty

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta NHL:n tähdistöottelu.