Winnipeg Jets

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo nykyisestä seurasta. Aikaisemmin pelanneesta seurasta kertoo artikkeli Winnipeg Jets (1972–1996).
Winnipeg Jets
Historia Atlanta Thrashers (1999–2011)
Winnipeg Jets (2011–)
Perustettu 1999
Kaupunki Kanada Winnipeg, Manitoba
Kotiareena MTS Centre
– kapasiteetti 15 321
Sarja NHL
Konferenssi Läntinen
Divisioona Keskinen
Värit                         
Toimitusjohtaja Kanada Kevin Cheveldayoff
Päävalmentaja Kanada Scott Arniel
Kapteeni Kanada Adam Lowry
Omistaja Kanada True North Sports & Entertainment
Yhteistyöseurat Yhdysvallat Manitoba Moose (AHL)
Yhdysvallat Norfolk Admirals (ECHL)
Stanley Cupit 0
Konferenssin mestaruudet 0
Divisioonan mestaruudet 0

Winnipeg Jets on kanadalainen ammattilaistason jääkiekkoseura, jonka kotikaupunki on Winnipeg Manitoban provinssissa. Seura kuuluu NHL-liigan Läntisen konferenssin Keskiseen divisioonaan.

Seura toimi alun perin Atlantan kaupungissa Yhdysvalloissa nimellä Atlanta Thrashers, kunnes vuonna 2011 kanadalaisyhtiö True North Sports & Entertainment osti seuran ja siirsi sen Winnipegiin.

Seura on saanut nimensä Winnipegin alkuperäisen NHL:ssä ja WHA:ssa pelanneen joukkueen mukaan. Alkuperäinen Jets toimi vuosina 1972–1996, minkä jälkeen se kaupattiin Phoenixiin ja se muutti nimensä Phoenix Coyotesiksi. Nykyinen Jetsin joukkue pelaa kotiottelunsa MTS Centressä. Seura jatkoi kaudet 2011–2012 ja 2012–2013 itäisen konferenssin kaakkoisessa divisioonassa, johon Atlanta Thrasherskin oli kuulunut, mutta siirrettiin ennen kautta 2013–2014 läntisen konferenssin keskiseen divisioonaan.

Winnipeg Jetsin kapteenina toimii Adam Lowry. Seuran päävalmentajana toimii Rick Bowness, ja toimitusjohtajana aiemmin Chicagossa työskennellyt Kevin Cheveldayoff. Uudistetun Jetsin ensimmäinen pelaajavaraus oli Mark Scheifele vuoden 2011 varaustilaisuudessa. Tuolloin Scheifele kuitenkin pukeutui mustaan NHL-logolla varustettuun pelipaitaan ja lippalakkiin, sillä Jets ei ollut vielä varaustilaisuuteen mentäessä julkistanut uutta peliasuaan tai logoaan.

Seura julkisti logonsa virallisella verkkosivustollaan heinäkuussa 2011, ja pelipaitoihin tulevan Hornet-logon lisäksi julkistettiin myös kaksi muuta logoa, joita tultaisiin käyttämään organisaation oheistuotetavaroissa.

Atlanta Thrashers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Atlanta Thrashers

Atlantan kaupunki sai 1990-luvun loppupuolella oman NHL-seuransa liigan laajentuessa entistä suurempiin mittoihin, ja Atlanta Thrashers liitettiin NHL-kartalle 25. kesäkuuta 1997. Se oli kaupungille sen historian toinen NHL-seura, sillä edellinen seura Atlanta Flames siirrettiin Calgaryyn vuonna 1980 vasta kahdeksanvuotisen historiansa jälkeen ja se muutti nimensä Calgary Flamesiksi. 12-vuotisen historiansa aikana Thrashers pelasi NHL:n pudotuspeleissä vain kerran, kaudella 2006–2007. Kehnomman puoleisen menestyksensä lisäksi joukkueen lipputulot olivat varsin pienehköt sen viimeisimmillä kausilla.

Thrashers kaupataan Winnipegiin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Winnipeg Jetsin kannattajia kokoontuneena Winnipegin The Forksissa pidettyyn tiedotustilaisuuteen seuran palauttamisesta kaupunkiin.

Jo lokakuussa 2009 liikkui huhuja, joiden mukaan kanadalaisyhtiö True North Sports & Entertainment (TNSE), joka omistaa myös Jetsin kotiareena MTS Centren ja omisti AHL-joukkue Manitoba Moosen, olisi ostamassa Atlanta Thrashersin tarkoituksenaan siirtää seura Kanadan puolelle Winnipegiin. 28. toukokuuta 2011 yhtiö tiedotti ostaneensa seuran ja aikovansa siirtää seuran Kanadaan. Globe and Mail -lehden mukaan kauppa olisi tehty jo 20. toukokuuta. NHL kuitenkin kielsi väitteen myöhemmin, mutta myönsi että neuvottelut siirrosta olivat jo loppusuoralla. 31. toukokuuta NHL:n komissaari Gary Bettman saapui Winnipegin MTS Centressä pidettyyn tiedotustilaisuuteen ja varmisti Atlanta Thrashersin siirron Winnipegiin, ja että seura liittyisi NHL:ään kaudelle 2011–2012.

Kausikorttien myynti Jetsin otteluihin aloitettiin 1. kesäkuuta, ja ensimmäisenä kortteja pääsivät noutamaan yksinoikeudella Manitoba Moosen kausikorttiomistajat. Kausikortteja laitettiinkin myyntiin heti 13 000 kappaletta, sillä seura halusi todistaa että lipunostajia riittäisi paitsi nyt, myös jatkossa. Ensimmäisen kolmen ja puolen tunnin aikana seuran kausikortteja myytiin 1 870 kappaletta Manitoban joukkueen kausikorttilaisille, ja luku kasvoi 4 170 kappaleeseen seuraavan päivän aikana, ja kolmantena päivänä kausikortteja oli myyty jo 7 158 kappaletta. Virallinen kausikorttien myynti yleisölle aloitettiin 4. kesäkuuta, ja kaikki kausikortit myytiin loppuun vain 17 minuutissa. Kun tavoitteena ollut 13 000 kappaletta oli myyty, True North & Sports Entertainment käynnisti kausikorttien odotuslistan, joka kuitenkin jouduttiin lopettamaan kahden tunnin kuluttua sen perustamisesta sillä siihen oli liittynyt jo peräti 8 000 henkilöä.

Seuran otteluaikataulut kaudelle 2011–2012 julkaistiin virallisesti 23. kesäkuuta, ja joukkue kohtasi ensimmäisessä runkosarjaottelussaan Montreal Canadiensin MTS Centressä 9. lokakuuta 2011. Ennen tätä Jets ja Columbus Blue Jackets pelasivat kuitenkin kaksi harjoittelutason ottelua niin ikään MTS Centressä kuin myös Columbuksen kotiareena Nationwide Arenassa. Runkosarjakauden kohokohtana voitaneen pitää Jetsin ja Phoenix Coyotesin, entisen Winnipegin NHL-seuran, kohtaamista. Joukkueet kohtasivat kaudella kahdesti, 15. lokakuuta Phoenixissa ja 1. joulukuuta Winnipegissä, jolloin Coyotesin joukkue pelasi alkuperäiskaupungissaan ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

Joukkueen nimi, logo ja peliasun värit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

True North Sports & Entertainment tiedotti, että ilmoitus joukkueen nimestä tulisi julki vasta kausikorttien myynnin jälkeen. Jo tässä vaiheessa oli varmaa, ettei joukkuetta nimettäisi Thrashersiksi, sillä yhtiö ei hankkinut nimen käyttöoikeuksia seuran mukana, ja nimen omistusoikeudet jäivät Atlantaan.

NHL:n varaustilaisuudessa 2011 julistettiin tieto, että Winnipegin NHL-joukkue pelaisi sen kannattajien toivomalla, perinteikkäällä Jets-nimellä. Asian vahvisti Gary Bettman, joka sanoi että True North & Sports Entertainment voisi nimetä joukkueen Jetsiksi halutessaan. Koska Jetsin peliasua saati logoa ei oltu vielä julkistettu, uuden Jetsin historian ensimmäinen pelaajavaraus Mark Scheifele pukeutui varaustilaisuudessa mustaan NHL-logolla varustettuun pelipaitaan ja lippalakkiin. Jetsin uusi logo, jossa on Hornet-hävittäjä, julkaistiin perjantaina 22. heinäkuuta 2011 Winnipegin virallisella sivustolla. Joukkueen peliasut julkaistiin loppukesästä 2011.

Henkilöstömuutokset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen siirtoa takaisin Kanadaan TNSE ilmoitti uudistavansa joukkueen valmennustiimin kokonaan, ja ensimmäiseksi yhtiö lunasti jäljellä olevat vuodet toimitusjohtaja Rick Dudleyn sopimuksesta. Tilalle hankittiin neljä päivää myöhemmin ennen Chicago Blackhawksissa työskennellyt Kevin Cheveldayoff

Päävalmentajaksi pyrki myös Thrashersin valmentaja Craig Ramsay, jonka kanssa neuvottelut kuitenkin lopetettiin tuloksettomina. Lopulta päävalmentajaksi palkattiin aiemmin Manitoba Moosen peräsimessä työskennellyt Claude Noel.

Median yhteistyökumppanit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winnipeg Jets teki elokuussa 2011 kymmenen vuoden sopimuksen kanadalaisen Bell Median kanssa joukkueen otteluiden lähettämiseksi.[1] Alkujaan televisiointi tapahtui omalla TSN Jets -kanavalla, mutta vuonna 2014 se siirtyi The Sports Networkin TSN3-kanavalle. TSN3:lta tulee ne Jetsin pelit, joita ei näytetä NHL:n televisiontisopimuksen perusteella jo CBC:n Hockey Night in Canadassa, Sportsnetiltä tai Citytv:ltä. Radiolähetykset tulevat TSN 1290 -kanavalta.[2]

Atlanta Thrashers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winnipeg Jets

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Winnipeg Jets kaudella 2023–2024
Kokoonpano Valmentajat

Maalivahdit

Puolustajat

Hyökkääjät

Päävalmentaja

Apulaisvalmentajat


Selitykset
 • (C) Kapteeni
 • (A) Varakapteeni

Lähde: Winnipeg Jets Eliteprospects.
Päivitetty: 19. huhtikuuta 2024

Joukkueenjohto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraennätykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Eniten maaleja yhdellä kaudella runkosarjassa: Ilja Kovaltšuk (52 maalia kausilla 2005-06 ja 2007-08)
 • Eniten syöttöjä yhdellä kaudella runkosarjassa: Marc Savard (69 syöttöä kaudella 2005-06)
 • Eniten tehopiteitä yhdellä kaudella runkosarjassa: Marián Hossa (100 tehopistettä kaudella 2006-07)
 • Eniten rangaistusminuutteja yhdellä kaudella runkosarjassa: Jeff Odgers (226 rangaistusminuuttia kaudella 2000-01)
 • Eniten maaleja yhdellä kaudella runkosarjassa tehnyt puolustaja: Dustin Byfuglien (20 maalia kaudella 2010-11)
 • Eniten tehopisteitä yhdellä kaudella tehnyt puolustaja: Josh Morrissey (76 tehopistettä kaudella 2022-2023)

 • Eniten maaleja yhdellä kaudella runkosarjassa tehnyt tulokaspelaaja: Patrik Laine (36 maalia kaudella 2016-17)
 • Eniten syöttöjä yhdellä kaudella runkosarjassa tehnyt tulokaspelaaja: Dany Heatley (41 syöttöä kaudella 2001-02)
 • Eniten tehopisteitä yhdellä kaudella runkosarjassa tehnyt tulokaspelaaja: Dany Heatley (67 tehopistettä kaudella 2001-02)
 • Eniten voittoja yhdellä kaudella runkosarjassa torjunut maalivahti: Kari Lehtonen (34 voittoa kaudella 2006-07)
 • Eniten nollapelejä yhdellä runkosarjakaudella torjunut maalivahti: Kari Lehtonen (4 nollapeliä kausilla 2006-07 ja 2007-08)

 1. Jets & Bell Media announce 10-Year broadcast deal 31.8.2011. Winnipeg Jets. Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
 2. Jets game broadcasts moving to TSN3 18.8.2014. Winnipeg Free Press. Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]