Maalivahti (jalkapallo)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maalivahti torjumassa palloa
Maalivahti nappaa pallon kulmapotkun jälkeen

Maalivahti on yksi jalkapallon pelipaikoista. Maalivahti yrittää pääasiassa estää maalien syntymistä omaan päätyyyn, mutta hän myös avaa oman joukkueensa hyökkäyksiä ja ohjaa puolustajia toimien eräänlaisena puolustuksen johtajana. Maalivahdit ovat kentällä erityisasemassa, sillä vain he saavat koskea palloon käsillään. Käsiä suojataan erillisillä hanskoilla, jotka myös antavat pitoa kämmeniin. Maalivahdeilla on useimmiten omat valmentajat ja he tekevät eri harjoitteita kuin kenttäpelaajat. Maalivahdin ehkä yleisin pelinumero on 1.

Maalivahdin perustaitoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalivahdin on tärkeä olla ketterä ja omata nopeat refleksit, sillä ne auttavat torjumisessa.[1] Pallon saa torjua millä tahansa ruumiinosalla, mutta useimmiten maalivahdit yrittävät saada pallon kiinni käsillään. Yleisin torjuntaote on asento, jossa kämmenet muodostavat W-kirjainta muistuttavan kuvion. Torjumisessa auttaa myös hyvä sijoittuminen.

Torjumisen lisäksi maalivahti avaa peliä ja saattaa joskus olla jopa syöttäjä joukkueen tekemään maaliin. Maalivahtien tekemät maalit ovat harvinaisia, sillä oman maalin varjeleminen on heidän päätehtävänsä. Kovapotkuiset maalivahdit saattavat joskus suorittaa vapaa- tai rangaistuspotkuja, ja mikäli ottelun lopussa joukkueelle yksi tehty maali on tärkeämpi kuin yksi päästetty maali, saattaa maalivahti nousta yrittämään maalintekoa.

Maalipotku potkaistaan maasta maalin lähellä ja maalivahti on useimmiten pelaaja, joka potkaisee sen. Maasta potkaisemisen lisäksi yleisiä avaustyylejä ovat pallon heittäminen ja sen potkaiseminen omasta heitosta joko suoraan ilmasta tai juuri pallon laskeutuessa. Useimmat huippumaalivahdit pystyvät avaamaan pallon kentän toiseen päätyyn saakka, mutta avauksissa tärkeintä on saada pallo pysymään omilla pelaajilla, ja siksi lyhyet avaukset puolustajillekaan eivät ole epätavallisia.

Välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalivahdit käyttävät pääasiassa samoja varusteita kuin kenttäpelaajat, mutta heillä on enemmän suojia. Maalivahdilla täytyy olla erivärinen paita kuin muilla joukkueen pelaajilla ja usein maalivahtien paidoissa on pehmusteet kyynärpäissä, mikäli kyseessä on pitkähihainen paita. Lisäksi useilla maalivahdeilla on pehmusteita lonkissa ja polvissa, sillä heittäytymiset saattavat vahingoittaa näitä niveliä.

Hanskat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia maalivahdin hanskoja

Yleisimmät maalivahdin erikoisvarusteet ovat hanskat, joita lähes kaikki maalivahdit käyttävät poikkeuksetta otteluissa. Hanskat sekä parantavat otetta palloon että suojaavat sormia vahingoittumiselta. Ensimmäisenä niitä käytti argentiinalainen Amadeo Carrizo[2], joka pelasi 1950-luvulla.[3] Aluksi hanskat tehtiin puuvillasta, mutta myöhemmin tästä materiaalista luovuttiin, sillä märällä säällä ne olivat liukkaat ja hankaloittivat pallon kiinnisaamista.[2] Nykyisin hanskat on tehty synteettisistä materiaaleista ja niihin on lisätty pehmusteita, joten torjuminen on selvästi helpompaa kuin paljain käsin tai ensimmäisillä käytetyillä hanskoilla.

Tunnetuimpia maalivahteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista maalivahdeista on Neuvostoliittoa edustanut Lev Jašin, joka on valittu 1900-luvun parhaaksi maalivahdiksi.[4] Tunnettuja ovat myös myös italialainen Gianluigi Buffon, joka on valittu neljästi vuoden parhaaksi maalivahdiksi, espanjalainen Iker Casillas sekä englantilainen Gordon Banks, joka pelasi maajoukkueessa yhdeksän vuotta ja oli voittamassa maailmanmestaruutta vuonna 1966. Maalinteossa pääsarja- tai maajoukkuetasolla useimmin onnistuneet maalivahdit ovat brasilialainen Rogério Ceni ja paraguaylainen José Luis Chilavert. Parhaita maalivahteja nykyään ovat esimerkiksi italialainen Gianluigi Buffon, saksalainen Manuel Neuer, sekä espanjalaiset Victor Valdés, Iker Casillas ja David de Gea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maalivahti (jalkapallo).
  1. Baddiel, Ivor: Jalkapallo, s. 13. Helsinki Media, 2000.
  2. a b Brief Goalkeeper Glove History - keeperglove.com Viitattu 4. heinäkuuta 2010. (englanniksi)
  3. Amadeo Carrizo - Goalkeeping Museum Viitattu 4. heinäkuuta 2010. (englanniksi)
  4. IFFHS' Century Elections Viitattu 4. heinäkuuta 2010. (englanniksi)