Maalivahti (jalkapallo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maalivahti torjumassa palloa.
Maalivahti on tavoittanut pallon kulmapotkun jälkitilanteessa.

Maalivahti on yksi jalkapallon pelipaikoista. Maalivahti yrittää pääasiassa estää maalien syntymistä omaan päätyyn, mutta hän myös avaa oman joukkueensa hyökkäyksiä ja ohjaa puolustajia toimien eräänlaisena puolustuksen johtajana. Maalivahdit ovat kentällä erityisasemassa, sillä vain he saavat pelin käynnissä ollessa koskea palloon käsillään. Käsiä suojataan erityisvalmisteisilla käsineillä, jotka myös lisäävät pitoa kämmeniin. Maalivahdeilla on useimmiten erilliset valmentajat ja he tekevät suureksi osaksi eri harjoitteita kuin kenttäpelaajat. Tyypillinen maalivahdille annettava pelinumero on 1.

Maalivahdin perustaitoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketteryys ja nopeat refleksit ovat maalivahdille välttämättömiä torjumisen onnistumiseksi[1], mutta myös hyvä sijoittuminen on tärkeää. Maalivahti saa torjua pallon millä tahansa ruumiinosallaan, mutta tavallisinta on yrittää saada se kiinni käsillä. Yleisin torjuntaote on asento, jossa kämmenet muodostavat W-kirjainta muistuttavan kuvion.

Torjumisen lisäksi maalivahti avaa peliä ja saattaa joskus olla jopa syöttäjä joukkueen tekemään maaliin. Maalivahtien tekemät maalit ovat harvinaisia, sillä oman maalin varjeleminen on heidän päätehtävänsä. Kovapotkuiset maalivahdit saattavat joskus suorittaa vapaa- tai rangaistuspotkuja, ja mikäli ottelun lopussa ollaan tilanteessa, jossa yksi tehty maali on joukkueelle tärkeämpi kuin yksi mahdollisesti päästetty maali, saattaa maalivahtikin nousta yrittämään maalintekoa.

Maalipotku potkaistaan maasta maalin lähellä ja maalivahti on useimmiten pelaaja, joka potkaisee sen. Maasta potkaisemisen lisäksi yleisiä avaustyylejä ovat – tilanteissa, joissa säännöt sen sallivat – pallon heittäminen ja sen potkaiseminen omasta heitosta joko suoraan ilmasta tai juuri pallon laskeutuessa. Useimmat huippumaalivahdit pystyvät avaamaan pallon kentän toiseen päätyyn saakka, mutta avauksissa tärkeintä on saada pallo pysymään omilla pelaajilla, ja siksi lyhyet avaukset puolustajillekaan eivät ole epätavallisia.

Välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalivahdit käyttävät pääasiassa samoja varusteita kuin kenttäpelaajat, mutta heillä on enemmän suojuksia. Maalivahdilla täytyy olla erivärinen paita kuin muilla joukkueen pelaajilla. Maalivahti on pelaajista ainoa, joka saa käyttää pitkähihaista ja -lahkeista peliasua. Pitkähihaisessa paidassa on tavallista käyttää kyynärpäitä suojaavia pehmusteita. Lisäksi useilla maalivahdeilla on pehmusteita lonkkien ja polvien suojana, sillä niiden nivelet saattavat heittäytymistilanteissa herkästi vahingoittua.

Käsineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia maalivahdinkäsineitä.

Yleisimmät maalivahdin erikoisvarusteet ovat käsineet, joita lähes kaikki maalivahdit käyttävät poikkeuksetta otteluissa. Ne sekä parantavat otetta palloon että suojaavat sormia vahingoittumiselta. Ensimmäisenä niitä käytti argentiinalainen Amadeo Carrizo[2], joka pelasi 1950-luvulla.[3] Aluksi käsineet tehtiin puuvillasta, mutta myöhemmin tästä materiaalista luovuttiin, koska se muuttui märällä säällä liukkaaksi, mikä hankaloitti pallon kiinni saamista.[2] Nykyaikaiset maalivahdinkäsineet tehdään synteettisistä materiaaleista ja ne varustetaan pehmusteilla, minkä ansiosta torjuminen on niillä selvästi helpompaa kuin paljain käsin tai alkuaikojen puuvillakäsineillä.

Tunnetuimpia maalivahteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien aikojen tunnetuimpia maalivahteja on 1950–1970-luvuilla Neuvostoliittoa edustanut Lev Jašin, joka on valittu 1900-luvun parhaaksi maalivahdiksi.[4] Kuuluisin aiempi maalivahti oli Espanjan Ricardo Zamora, El Divino. Tunnettuja ovat myös esimerkiksi italialainen Gianluigi Buffon, joka on valittu neljästi vuoden parhaaksi maalivahdiksi, espanjalainen Iker Casillas sekä englantilainen Gordon Banks, joka pelasi maajoukkueessa yhdeksän vuotta ja oli voittamassa maailmanmestaruutta vuonna 1966. Maalinteossa pääsarja- tai maajoukkuetasolla useimmin onnistuneet maalivahdit ovat brasilialainen Rogério Ceni ja paraguaylainen José Luis Chilavert. Parhaisiin nykyisiin maalivahteihin kuuluvat esimerkiksi italialainen Gianluigi Buffon, saksalainen Manuel Neuer, sekä espanjalaiset Víctor Valdés, Iker Casillas ja David de Gea.

Hope Solo ja Iker Casillas ovat pelanneet eniten kansainvälisiä nollapelejä.

Iker Casillas on pelannut eniten kansainvälisiä nollapelejä (102). Sittemmin samaan on yltänyt Yhdysvaltojen naismaajoukkueen maalivahti Hope Solo.[5][6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maalivahti (jalkapallo).
  1. Baddiel, Ivor: Jalkapallo, s. 13. Helsinki Media, 2000.
  2. a b Brief Goalkeeper Glove History - keeperglove.com keeperglove.com. Arkistoitu 28.6.2010. Viitattu 4.7.2010. (englanniksi)
  3. Amadeo Carrizo - Goalkeeping Museum goalkeeping-museum.com. Arkistoitu 28.6.2010. Viitattu 4.7.2010. (englanniksi)
  4. IFFHS' Century Elections rsssf.com. Viitattu 4.7.2010. (englanniksi)
  5. International feats and a fitting farewell 30 May 2012. FIFA. Arkistoitu 5 syyskuu 2015. Viitattu 1 June 2015.
  6. Casillas into three figures – 100 clean sheets for Spain 13 November 2015. as.com. Arkistoitu 12 kesäkuu 2018. Viitattu 20 March 2018.