Liverpool FC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liverpool FC
Liverpool FC-n logo.svg
Koko nimi Liverpool Football Club
Lempinimet The Reds[1]
Perustettu 1892
Kenttä Anfield, Liverpool
– kapasiteetti 53 394
Sarja Englannin Valioliiga
Värit     
Omistaja Fenway Sports Group
Puheenjohtaja Yhdysvallat Tom Werner
Päävalmentaja Saksa Jürgen Klopp
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu
}}
Kolmas peliasu

Liverpool Football Club on englantilainen Valioliigassa pelaava jalkapallojoukkue. Liverpool on perustettu vuonna 1892 ja sen kotikenttä on ollut alusta asti Anfield Liverpoolissa. Liverpool on Englannin jalkapallohistorian menestyneimpiä seuroja. Sillä on englantilaisjoukkueista eniten muun muassa Euroopan cupin ja Mestarien liigan voittoja, UEFA Cupin voittoja ja liigacupin voittoja. Joukkue on voittanut 19 Englannin pääsarjamestaruutta, mikä on toiseksi eniten Manchester Unitedin jälkeen. Ensimmäisen liigamestaruutensa Liverpool voitti vuonna 1901, ja se on pelannut Englannin korkeimmalla sarjatasolla tauotta vuodesta 1962. Joukkueen kulta-aikana pidetään 70- ja 80-lukuja, jolloin se voitti mm. ykkösliigan 10 ja Euroopan cupin 4 kertaa. Liverpoolin vihollisia ovat paikallisvastustaja Everton ja Manchester United. Liverpoolin ja Evertonin välisiä otteluita kutsutaan Merseysiden derbyksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liverpoolissa jalkapallon pelaaminen alkoi 1878. The St. Domingo School avattiin 1870 ja 8 vuotta myöhemmin vuonna 1878 perustettiin Liverpooliin ensimmäinen jalkapalloseura St. Domingo FC. Vuoden kuluttua perustamisesta nimi vaihdettiin Evertoniksi. Kiinnostus jalkapalloon kasvoi, ja 1884 pelejä alettiin pelata vuokrakenttä Anfieldilla.

Vuonna 1892 Everton ja kentän omistaja John Houlding eivät päässeet sopuun vuokrasta ja Everton siirtyi pelaamaan Goodison Parkiin. Anfield jäi vaille käyttöä ja John Houlding alkoi etsiä kentälleen uutta joukkuetta apunaan John McKenn. Joukkue koottiin pääosin skotlantilaisista, mutta Evertonista oli jäänyt kolme pelaajaa John Houldingin uuteen seuraan.

Liverpoolin ensimmäinen kausi 1893–1894 Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla oli menestys, Pool voitti mestaruuden ja nousi pääsarjaan kaudeksi 1894–1895. Ensimmäisellä pääsarjakaudellaan seura sijoittui sarjassa kuitenkin viimeiseksi 22 sarjapisteellä ja putosi testiottelun jälkeen takaisin 2. divisioonaan.[2][3] Seuraavana kautena 1895–1896 joukkue voitti taas 2.divisioonaan ja nousi uudelleen pääsarjaan. Tämän jälkeen seura alkoi nousta kohti liigan kärkeä. Se sijoittui 1898–1899 sarjassa toiseksi kaksi pistettä mestaruuden voittaneen Aston Villan perässä. Joukkueen voittokulku oli rivakkaa, ja kaudella 1900–1901 Liverpool voitti ensimmäisen liigamestaruutensa. Se keräsi sarjassa 45 pistettä ja voitti toiseksi sijoittuneen Sunderland AFC:n kahdella pisteellä. Seura putosi 1. divisioonasta kauden 1903–1904 päätteeksi, kun se jäi 26 pisteellä sarjan toiseksi viimeiseksi. Joukkue nousi takaisin pääsarjaan heti seuraavalla kaudella ja juhli mestaruutta 1905–1906, kun sen 51 pistettä riitti mestaruuteen neljän pisteen erolla Preston North Endiin. Se oli kaudella 1909–1910 sarjan toinen, kun Aston Villa vei mestaruuden viiden pisteen erolla. Joukkue pääsi pelaamaan myös ensimmäistä kertaa FA Cupin finaalissa vuonna 1914, mutta hävisi Burnleylle 0–1.[4][5]

Englannin maajoukkuepelaaja Ephraim Longworth johdatti Liverpoolin jälleen liigamestariksi vuosina 1922 ja 1923. Mestaruuksien jälkeen seurasi seuran historian pisin aika ilman mitään mestaruutta. Vihdoin vuonna 1947 Liverpool pääsi juhlimaan liigamestaruutta. Seuraavat vuodet joukkue yritti epätoivoisesti kamppailla menestyksestä, mutta putosi kuitenkin 2. divisioonaan vuonna 1954. Joulukuussa 1954 Liverpool kärsi historian suurinumeroisimman tappionsa, kun Birmingham City nöyryytti liverpoolaisia numeroin 1–9.

Bill Shankly palkattiin uudeksi manageriksi joulukuussa 1959 ja seuraavan viidentoista vuoden aikana Liverpool kipusi kohti Euroopan kärkiseurojen kastia. Ensimmäisen kautensa aikana Shankly vapautti 24 pelaajaa ja kokosi joukkueen uudelleen. Kolmannella kaudellaan hän johdatti Liverpoolin 2. divisioonan voittoon kahdeksan pisteen erolla ja joukkue nousi takaisin pääsarjaan, jossa se on pysynyt aina tähän päivään saakka.

Vuonna 1964 Liverpool voitti ensimmäisen mestaruutensa 17 vuoteen. Kahden vuoden kuluttua Liverpool juhli jälleen mestaruutta, voitettuaan edellisellä kaudella ensimmäistä kertaa FA Cupin, kun loppuottelussa Leeds Utd kaatui numeroin 2–1.

Vuonna 1976 Shanklyn jo lopettaessa ja uuden managerin Bob Paisleyn alaisuudessa pelannut Liverpool voitti sekä liigamestaruuden että UEFA Cupin. Seuraavalla kaudella punaiset voittivat jälleen mestaruuden, mutta hävisivät FA Cupin finaalissa. Seura kuitenkin juhli ensimmäistä Euroopan cupin (nyk. Mestarien liiga) voittoaan, toisena englantilaisjoukkueena. Roomassa pelatussa loppuottelussa kaatui saksalainen Borussia Mönchengladbach numeroin 3–1. Seuraavalla kaudella Liverpool uusi sekä liiga- että Euroopan cup -mestaruutensa.

Vuonna 1980 Liverpool voitti mestaruuden jo neljännen kerran viiden vuoden sisällä ja Paisleyn johdolla se saavutti jo kolmannen Euroopan cupin voittonsa vuonna 1981. Seuraavan kahden kauden aikana Liverpool juhli tuplamestaruutta, kun liigamestaruuden lisäksi se voitti Liigacupin.

Vuoden 1983 toukokuussa Paisleyn avustaja Joe Fagan otti managerin tehtävät vastaan ollessaan 63-vuotias. Ensimmäisellä valmennuskaudellaan Fagan johdatti liverpoolilaiset triplamestaruuteen voittamalla liigan lisäksi Liigacupin ja Euroopan cupin. Faganin pesti päättyi seuraavana vuonna tapahtuneeseen Heyselin tragediaan.

29. toukokuuta 1985 Heysel-stadionilla pelatussa Liverpoolin ja Juventuksen välisessä Euroopan cupin loppuottelussa kuoli 39 ihmistä, kun joukkueiden kannattajat ottivat yhteen, jonka seurauksena osa stadionista romahti. Suurin osa kuolleista oli italialaisia. Ottelu pelattiin kuitenkin loppuun, koska muuten tilanteen pelättiin pahenevan. Juventus voitti ottelun 1–0 Michel Platinin rangaistuspotkumaalilla. UEFA syytti tapahtumasta yksin englantilaisia faneja vaikka mm. Liverpool oli esittänyt huolensa stadionin huonosta kunnosta jo ennen ottelua ja pyytänyt siirtoa toiselle stadionille. Liverpool sai rangaistukseksi ikuisen osallistumiskiellon Euroopan cupiin (myöhemmin tuomio muutettiin kuuden vuoden kieltoon) ja muut englantilaisjoukkueet saivat viisi vuotta.

Kenny Dalglishista tuli Liverpoolin historian ensimmäinen pelaaja-manageri.[6] Kaudella 1985–1986 seura juhli tuplamestaruutta. 15. huhtikuuta 1989 FA Cupin välieräottelussa Nottingham Forestia vastaan, 96 Liverpoolin kannattajaa kuoli Hillsborough’n onnettomuudessa.

Vuonna 1991 Graeme Souness tuli Liverpoolin manageriksi voittaen ainoastaan FA Cupin vuonna 1992, ja hänet korvasi Roy Evans tammikuussa 1994. Kesäkuuhun 1998 saakka Liverpoolia manageroineen Evansin ainoa mestaruus oli Liigacupin voitto vuonna 1995. Liigassakin punaiset sijoittuivat korkeimmillaan vasta kolmanneksi.

Entinen Ranskan maajoukkueen valmentaja Gérard Houllier otti managerin tehtävät kokonaan vastuulleen marraskuussa 1998 jaettuaan sitä ennen joukkueen valmennusvastuun Evansin kanssa muutaman kuukauden ajan. Vuonna 2002 he sijoittuivat toiseksi ja Sami Hyypiä toimi joukkueen kapteenina noin vuoden ajan.

Kausi 2000–2001 oli Liverpoolin kannalta paras moneen vuoteen, kun joukkue voitti triplamestaruuden – FA Cupin, Liigacupin ja UEFA Cupin. Houllierin alaisuudessa Liverpool voitti vielä Liigacupin vuonna 2003, ennen kuin jätti tehtävänsä toukokuussa 2004.

Uudeksi manageriksi nimettiin Rafael Benítez, joka luotsasi joukkueen ensimmäisellä kaudella liigassa viidenneksi ja mestarien liigan loppuotteluun AC Milania vastaan. Istanbulissa pelattua finaalia Liverpool oli jo 0–3-tappiolla, mutta nousi tasoihin ja voitti mestaruuden rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Benítezin alaisuudessa Liverpool voitti vielä UEFA Super Cupin vuonna 2005 sekä FA Community Shieldin ja FA Cupin kaudella 2005–2006. Lisäksi Liverpool sijoittui Valioliigassa Manchester Unitedin jälkeen toiseksi kaudella 2008–2009 korkeimmalla pistemäärällä (86), minkä toiseksi sijoittunut joukkue on Valioliigan historiassa kerännyt. Keväällä 2009 Liverpool voitti muiden muassa Real Madridin Anfieldilla 4–0 sekä Manchester Unitedin Old Traffordilla 1–4.

Alamäki alkoi kuitenkin tuon kauden jälkeisenä kesänä. Suurimpana syynä heikkoon menestykseen kaudella 2009–2010 mainitaan usein Xabi Alonson myynti Real Madridiin. Benítez oli edellisvuoden kesällä yrittänyt myydä Alonsoa aikomuksenaan rahoittaa tällä keskikenttäpelaaja Gareth Barryn siirron Liverpooliin. Benïtez ei kuitenkaan saanut tukea suunnitelmalleen toimitusjohtaja Rick Parrylta, ja Liverpool päätyi pitämään Alonson riveissään ja hankkimaan Barryn sijaan hyökkääjä Robbie Keanen Tottenhamista, joka vähäisten onnistumisien jälkeen myytiin takaisin Tottenhamiin saman kauden tammikuussa. Alonso pelasi raskaan kesän jälkeen kenties parhaan kautensa Liverpoolin paidassa ja seuranneen kesän siirtoa Real Madridiin pidetään osittain näpäytyksenä Beníteziä kohtaan.

Ennakkosuosikkina kauteen 2009–2010 lähtenyt Liverpool putosi Mestarien Liigasta jo lohkovaiheessa ja sijoittui sarjassa vasta seitsemänneksi jääden pois tulevan kauden Mestarien Liigaan oikeuttavilta paikoilta. Riitely managerin ja johtoportaan välillä sekä johdon sisäiset konfliktit ja niiden julkinen selvittely mediassa ei helpottanut Liverpoolin tilannetta ja kausi olikin valtaisa pettymys. Lopulta tilanne kärjistyi Rafael Benítezin eroamiseen kauden jälkeen ja Roy Hodgsonin palkkaamiseen 1. jeinäkuuta 2010.

Samana kesänä Liverpool siirtyi uuteen omistukseen. Aiemmat omistajat George Gillett ja Tom Hicks potkittiin puoliväkisin ulos omistuksesta, koska Liverpoolille tuli suuret velat heidän takiaan ja fanit olivat pettyneet lupauksiin joita ei koskaan toteutunut. Liverpool oli yhdysvaltalaisliikemiesten omistuksessa vuodesta 2007. Kauppahinta oli 470 miljoonaa puntaa, josta osa oli tarkoitus käyttää uuden stadionin rakentamiseen. Uutta stadionia ei kuitenkaan koskaan heidän aikanaan tullut, vaikka he olivat luvanneet faneille uuden stadionin tulevan. He olivat myös luvanneet olla asettamatta mahdollista velkataakkaa seuran nimiin, mutta tekivät kuitenkin juuri päinvastoin, mikä johti liikevoittojen menemiseen korkojen maksuun ja lopulta siihen, että konkurssi ja seuran siirtyminen Royal Bank of Scotlandin omistukseen oli vain päivistä kiinni. Lopulta fanien iloksi tilalle tuli John W. Henryn johtama yhdysvaltalainen NESV-yhdistys. Maaliskuussa 2011 NESV muutti nimensä Fenway Sports Groupiksi.

Hodgsonin aikana Liverpool ei kuitenkaan noussut omalle tasolleen eikä missään vaiheessa onnistunut voittamaan faneja puolelleen. Negatiiviset peliesitykset sekä heikot tulokset asettivat hänet valtaisan kritiikin kohteeksi. Blackburnille tammikuun alussa 2011 kärsitty 1–3-tappio jäi hänen viimeiseksi pelikseen ja tilalle astui 8. tammikuuta 2011 seuralegenda Kenny Dalglish.

Kenny Dalglish sai Liverpoolin nousemaan putoamistaistosta Eurooppa-liigan paikoille tammikuun aikana. Dalglish osti Liverpooliin tammikuun siirtoikkunan aikana uruguaylaisen Luis Suárezin 26,5 miljoonalla eurolla ja englantilaisen Andy Carrollin 35 miljoonalla punnalla (noin 47,5 miljoonaa euroa). Siitä tuli seuran kalleimmat ostokset, mutta samalla tähtihyökkääjä Fernando Torres siirtyi Chelseaan 58 miljoonan eurolla. Liverpool hylkäsi aiemmat tarjoukset, mutta kun Torres jätti seuralleen kirjallisen siirtopyynnön, seura päätti myydä hänet.

Kausi 2011–2012 oli eräs seuran huonoimpia, ja seurauksena Dalglish erotettiin. Tilalle palkattiin pohjoisirlantilainen Brendan Rodgers. Rodgersin toisella managerointikaudella 2013–2014 Liverpool päätyi ehkä yllättäenkin mestaruustaisteluun ja toiselle sijalle Valioliigassa.

Kaudella 2014–2015 seuran kasvatti, pitkäaikainen kapteeni Steven Gerrard ilmoitti siirtyvänsä kauden päätyttyä pelaamaan LA Galaxyyn.

Kaudella 2015–2016 Brendan Rodgers sai potkut, kun Liverpool pelasi 1–1 tasapelin Evertonia (Merseyside Derby) vastaan. Rodgersin Liverpool olisi pitänyt voittaa ottelu, jotta Rodgers olisi voinut pitää paikkansa Liverpoolissa.

Rodgersin tilalle palkattiin Borussia Dortmundista lähtenyt Jurgen Klopp. Klopp pääsi jo ensimmäisellä kaudellaan Liverpoolin kanssa liigacupin finaalin, mutta hävisi Manchester citylle rangaistuspotkukilpailussa. Jurgen Kloppin joukkue pääsi myös Eurooppa-liigan finaaliin, mutta hävisi siellä Sevillalle 1–3.

Klopp sanoi lehdistölle, että hänellä on nyt aikaa kesällä luoda oman näköinen joukkue. Kloppin pelityyli on pelaajille hyvin raskas. Klopp tykkää käyttää korkeaa prässiä omassa pelityylissään. Kloppin yleinen peli-formaatio on 4–3–3.

Kaudella 2019–2020 Liverpool voitti mestaruuden 30 vuoden tauon jälkeen. Kausi pelattiin loppukeväällä 2020 tyhjille katsomoille koronaviruspandemian vuoksi.[7]

Edustusjoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat Valmennusjohto
Nro. Paik. Kan. Pelaaja Ikä Ed. joukkue Sopimus
Maalivahdit
1 1M Brasilia Alisson Becker 30 Italia AS Roma 2027
13 1M Espanja Adrián 36 Englanti West Ham 2022
22 1M Saksa Loris Karius 29 Saksa Mainz 05 2022
62 1M Irlanti Caoimhin Kelleher 24 junioriakatemia 2026
1M Brasilia Marcelo Pitaluga 20 junioriakatemia 2025
Puolustajat
4 2P Alankomaat Virgil van Dijk 31 Englanti Southampton 2025
5 2P Ranska Ibrahima Konaté 24 Saksa RB Leipzig 2026
12 2P Englanti Joe Gomez 26 Englanti Charlton Athletic 2024
21 2P Kreikka Kostas Tsimikas 27 Kreikka Olympiakos 2025
26 2P Skotlanti Andy Robertson 29 Englanti Hull City 2026
32 2P Kamerun Joel Matip 31 Saksa Schalke 04 2024
47 2P Englanti Nathaniel Phillips 26 junioriakatemia 2025
66 2P Englanti Trent Alexander-Arnold 24 junioriakatemia 2025
76 2P Wales Neco Williams 22 junioriakatemia 2025
Keskikenttäpelaajat
3 3KK Brasilia Fabinho 29 Monaco AS Monaco 2026
6 3KK Espanja Thiago Alcântara 32 Saksa Bayern München 2024
7 3KK Englanti James Milner 37 Englanti Manchester City 2022
8 3KK Guinea Naby Keïta 28 Saksa RB Leipzig 2023
14 3KK Englanti Jordan Henderson Captain sports.svg 32 Englanti Sunderland 2025
15 3KK Englanti Alex Oxlade-Chamberlain 29 Englanti Arsenal 2023
17 3KK Englanti Curtis Jones 22 junioriakatemia 2025
Hyökkääjät
9 4H Brasilia Roberto Firmino 31 Saksa Hoffenheim 2023
11 4H Egypti Mohamed Salah 30 Italia AS Roma 2023
18 4H Japani Takumi Minamino 28 Itävalta Red Bull Salzburg 2024
20 4H Espanja Diogo Jota 26 Englanti Wolverhampton Wanderers 2025
27 4H Belgia Divock Origi 28 Ranska Lille 2022
67 4H Englanti Harvey Elliott 20 junioriakatemia 2026
Päävalmentaja

Saksa Jürgen Klopp

Apuvalmentaja

Saksa Peter Krawietz
Alankomaat Pepijn Lijnders

Maalivahtivalmentaja

Alankomaat John Achterberg


Selite
 • Paik. : Pelipaikka
 • Kan. : Kansalaisuus
 • Captain sports.svg Kapteeni


Päivitetty 7. lokakuuta 2021

Lähde: Liverpool FC

Lainassa olevat pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivitetty 8. lokakuuta 2021.[8]

Numero Pelaaja Pelipaikka Joukkue Päättymispäivä
28 Englanti Ben Davies P Englanti Sheffield United 31. toukokuuta 2022
46 Englanti Rhys Williams P Wales Swansea City 31. toukokuuta 2022
54 Englanti Sheyi Ojo KK Englanti Millwall 31. toukokuuta 2022
58 Wales Ben Woodburn KK Skotlanti Heart of Midlothian 31. toukokuuta 2022
72 Alankomaat Sepp van den Berg P Englanti Preston North End 31. toukokuuta 2022
76 Neco Williams P Fulham FC 31. toukokuuta 2022

Siirtohistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivitetty 17. lokakuuta 2019.[9]

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Ostot Myynnit Ostot/Myynnit +- Arvokkain hankinta Siirtosumma Arvokkain myynti Siirtosumma
2019–2020 1,9M € 41,6M € +39,7M € Alankomaat Sepp van den Berg 1,9M € Englanti Danny Ings 22,2M €
2018–2019 182,2M € 38,5M € -143,7M € Brasilia Alisson 62,5M € Englanti Dominic Solanke 21,2M €
2017–2018 168,03M € 184,5M € +16,47M € Alankomaat Virgil van Dijk 78,8M € Brasilia Philippe Coutinho 135,0M €
2016–2017 79,9M € 84,9M € +5,0M € Senegal Sadio Mané 41,2M € Belgia Christian Benteke 31,2M €
2015–2016 125,4M € 90,55M € -34,85M € Belgia Christian Benteke 46,5M € Englanti Raheem Sterling 63,7M €
2014–2015 151,43M € 99,27M € -52,16M € Englanti Adam Lallana 31,0M € Uruguay Luis Suárez 81,72M €
2013–2014 58,1M € 32,6M € -25,5M € Ranska Mamadou Sakho 19,0M € Englanti Andy Carroll 17,5M €
2012–2013 70,6M € 10,45M € -60,15M € Wales Joe Allen 19,0M € Skotlanti Charlie Adam 6,2M €
2011–2012 66,53M € 22,9M € -43,63M € Englanti Stewart Downing 22,8M € Portugali Raul Meireles 13,5M €
2010–2011 97,53M € 101,5M € +3,97M € Englanti Andy Carroll 41,0M € Espanja Fernando Torres 58,5M €
Yht. 1008,5M € 719,9M € -288,6M €

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Ostot Myynnit Ostot/Myynnit +- Arvokkain hankinta Siirtosumma Arvokkain myynti Siirtosumma
2009–2010 43,5M € 49,9M € -6,4M € Englanti Glen Johnson 20,5M € Espanja Xabi Alonso 35,4M €
2008–2009 71,2M € 46,0M € -25,2M € Irlanti Robbie Keane 24,0M € Irlanti Robbie Keane 16,7M €
2007–2008 90,7M € 45,3M € -45,4M € Espanja Fernando Torres 38,0M € Wales Craig Bellamy 11,3M €
2006–2007 46,0M € 21,0M € -25,0M € Alankomaat Dirk Kuyt 18,0M € Espanja Fernando Morientes 5,0M €
2005–2006 44,1M € 19,0M € -25,1M € Mali Mohamed Sissoko 12,0M € Tšekki Milan Baros 8,8M €
2004–2005 58,4M € 24,6M € -33,8M € Ranska Djibril Cissé 20,0M € Englanti Michael Owen 12,0M €
2003–2004 15,7M € 0 € -15,7M € Australia Harry Kewell 10,0M € Portugali Abel Xavier Ilmainen
2002–2003 31,5M € 11,5M € -20,0M € Senegal El-Hadji Diouf 15,0M € Englanti Stephen Wright 4,5M €
2001–2002 31,3M € 28,7M € -2,6M € Englanti Chris Kirkland 8,2M € Englanti Robbie Fowler 16,8M €
2000–2001 34,0M € 16,1M € -17,9M € Englanti Nick Barmby 18,0M € Skotlanti Dominic Matteo 7,1M €
Yht. 466,4M € 262,1M € -204,3M €

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Ostot Myynnit Ostot/Myynnit +- Arvokkain hankinta Siirtosumma Arvokkain myynti Siirtosumma
1999–2000 51,2M € 13,3M € -37,9M € Englanti Emile Heskey 16,5M € Norja Öyvind Leonhardsen 4,5M €
1998–1999 13,4M € 7,0M € -6,4M € Norja Vegard Heggem 5,2M € Irlanti Jason McAteer 5,6M €
1997–1998 18,6M € 2,5M € -16,1M € Englanti Paul Ince 6,3M € Irlanti Mark Kennedy 2,4M €
1996–1997 3,5M € 10,5M € +7,0M € Tšekki Patrik Berger 3,5M € Englanti Stan Collymore 10,5M €
1995–1996 19,3M € 1,7M € -17,6M € Englanti Stan Collymore 13,0M € Englanti Nigel Clough 1,7M €
1994–1995 11,9M € 2,6M € -9,3M € Irlanti Phil Babb 5,4M € Skotlanti Don Hutchison 2,3M €
1993–1994 5,0M € 1,5M € -3,5M € Englanti Nigel Clough 2,8M € Englanti Julian Dicks 1,5M €
1992–1993 4,2M € 2,9M € -1,3M € Englanti Paul Stewart 2,8M € Wales Dean Saunders 2,9M €
1991–1992 9,8M € 7,1M € -2,7M € Wales Dean Saunders 3,3M € Skotlanti Gary Gillespie 1,9M €
1990–1991 1,3M € 0,3M € -1,0M € Israel Ronny Rosenthal 1,3M € Englanti Alex Watson 0,2M €
Yht. 80,0M € 40,3M € -39,7M €

Pelaajien siirtoennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivitetty 26. tammikuuta 2019.[10][11]

Kalleimmat ostot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtosumma
78.8M €
62.5M €
60.0M €
46.5M €
45.0M €
42.0M €
41.2M €
41.0M €
41.0M €
38.0M €
38.0M €
Pelaaja
Alankomaat Virgil van Dijk
Brasilia Alisson
Guinea Naby Keïta
Belgia Christian Benteke
Brasilia Fabinho
Egypti Mohamed Salah
Senegal Sadio Mané
Brasilia Roberto Firmino
Englanti Andy Carroll
Espanja Fernando Torres
Englanti Alex Oxlade-Chamberlain
Vanha seura
Englanti Southampton
Italia AS Roma
Saksa RB Leipzig
Englanti Aston Villa
Monaco AS Monaco
Italia AS Roma
Englanti Southampton
Saksa TSG Hoffenheim
Englanti Newcastle United
Espanja Atlético Madrid
Englanti Arsenal
Vuosi
2018
2018
2018
2015
2018
2017
2016
2015
2011
2007
2017

Kalleimmat myynnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtosumma
135.0M €
81.72M €
63.7M €
58.5M €
35.4M €
31.2M €
28.2M €
22.2M €
21.2M €
20.0M €
Pelaaja
Brasilia Philippe Coutinho
Uruguay Luis Suárez
Englanti Raheem Sterling
Espanja Fernando Torres
Espanja Xabi Alonso
Belgia Christian Benteke
Ranska Mamadou Sakho
Englanti Danny Ings
Englanti Dominic Solanke
Argentiina Javier Mascherano
Uusi seura
Espanja FC Barcelona
Espanja FC Barcelona
Englanti Manchester City
Englanti Chelsea
Espanja Real Madrid
Englanti Crystal Palace
Englanti Crystal Palace
Englanti Southampton
Englanti Bournemouth
Espanja FC Barcelona
Vuosi
2018
2014
2015
2011
2009
2016
2017
2019
2019
2010

Saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Englannin liigamestaruuksia 19 kpl: 1900–1901, 1905–1906, 1921–1922, 1922–1923, 1946–1947, 1963–1964, 1965–1966, 1972–1973, 1975–1976, 1976–1977, 1978–1979, 1979–1980, 1981–1982, 1982–1983, 1983–1984, 1985–1986, 1987–1988, 1989–1990, 2019–2020
 • FA Cup -voittoja 8 kpl: 1964–1965, 1973–1974, 1985–1986, 1988–1989, 1991–1992, 2000–2001, 2005–2006, 2021–2022
 • Liigacup-mestaruuksia 9 kpl: 1980–1981, 1981–1982, 1982–1983, 1983–1984, 1994–1995, 2000–2001, 2002–2003, 2011–2012, 2021–2022
 • Charity Shield / Community Shield -voittoja 16 kpl: 1964, 1965, 1966, 1974, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1986, 1988, 1989, 1990, 2001, 2006, 2022
 • Euroopan cup- ja Mestarien liiga -voittoja 6 kpl: 1976–1977, 1977–1978, 1980–1981, 1983–1984, 2004–2005, 2018–2019
 • UEFA Cup -voittoja 3 kpl: 1972–1973, 1975–1976, 2000–2001
 • UEFA Super Cup -voittoja 4 kpl: 1977, 2001, 2005, 2019
 • Seurajoukkueiden maailmanmestaruus -voittoja 1 kpl: 2019

Maineikkaita entisiä pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1892 vuoteen 1959:

1960 vuoteen 1990

1990 tähän päivään

Managerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanti W. E. Barclay 1892–1896
Englanti Tom Watson 1896–1915
Englanti David Ashworth 1920–1923
Skotlanti Matt McQueen 1923–1928
Englanti George Patterson 1928–1936
Englanti George Kay 1936–1951
Englanti Don Welsh 1951–1956
Englanti Phil Taylor 1956–1959
Skotlanti Bill Shankly 1959–1974
Englanti Bob Paisley 1974–1983
Englanti Joe Fagan 1983–1985
Skotlanti Kenny Dalglish 1985–1991
Skotlanti Graeme Souness 1991–1994
Englanti Roy Evans 1994–1998
Ranska Gerard Houllier 1998–2004
Espanja Rafael Benítez 2004–2010
Englanti Roy Hodgson 2010–2011
Skotlanti Kenny Dalglish 2011–2012
Pohjois-Irlanti Brendan Rodgers 2012–2015
Saksa Jürgen Klopp 2015–

Liverpoolin tärkeimpiä symboleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Origins of Nicknames for 20 Premier League Clubs 15.11.2010. Worldsoccertalk.com. Viitattu 27.9.2015. (englanniksi)
 2. http://www.lfchistory.net/seasontables.asp?Season_id=97 (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. http://www.lfchistory.net/seasontables.asp?Season_id=98 (Arkistoitu – Internet Archive)
 4. http://www.lfchistory.net/liverpool_in_facup.asp (Arkistoitu – Internet Archive)
 5. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 172–173. Otava, 1970.
 6. http://www.liverpoolfc.tv/team/past_players/players/dalglish/
 7. Liverpool nappasi Valioliigan mestaruuden 30 vuoden jälkeen, Klopp kyynelehti – "Tämä on kaikille teille kannattajille" yle.fi. Viitattu 26.6.2020.
 8. Liverpool FC
 9. Liverpool siirtohistoria Transfermarkt.com sivustolla transfermarkt.com. Viitattu 17.10.2019. (englanniksi)
 10. Kalleimmat ostot Transfermarkt.com -sivustolla transfermarkt.com. Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)
 11. Kalleimmat myynnit Transfermarkt.com -sivustolla transfermarkt.com. Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liverpool FC.