Hillsborough’n onnettomuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Onnettomuuden kymmenvuotispäivänä 1999 paljastettu muistomerkki Hillsborough’n stadionin tuntumassa.

Hillsborough’n onnettomuus tapahtui 15. huhtikuuta 1989 Hillsborough’n jalkapallostadionilla Sheffieldissä, Englannissa. Stadionilla oli alkamassa FA Cupin välieräottelu Nottingham Forestin ja Liverpoolin välillä, mutta poliisin virheen takia liverpoolilaisten päätykatsomoon päästettiin liikaa katsojia ja seurauksena oli tungos, jossa monet puristuivat kuoliaaksi.[1] Onnettomuudessa sai surmansa kaikkiaan 96 ihmistä – 94 välittömän kuolonuhrin lisäksi yksi kuoli vammoihinsa neljä päivää myöhemmin ja yksi koomaan vajonnut henkilö vasta lähes neljä vuotta myöhemmin. Loukkaantuneita oli 766.[2]

Onnettomuutta pidetään Britannian pahimpana ja kansainvälisestikin yhtenä historian vakavimmista katsomo-onnettomuuksista.[2] Surmansa saivat muun muassa tulevan Liverpool-kapteeni Steven Gerrardin kymmenvuotias serkku sekä reservijoukkueen entisen maalivahdin Paul Harrisonin isä.[1][3] Hillsborough’n uhrien muistoa kunnioittavia muistokiviä ja -patsaita on ympäri Liverpoolia. Myös itse Hillsborough’n stadionilla sijaitsee yksi muistokivistä.

Onnettomuuden ja sitä seuranneen tutkintaraportin (Taylorin raportti) seurauksena seisomapaikat poistettiin useimmista Britannian jalkapallostadioneista. Lisäksi kentän ja katsomoiden väliset raja-aidat poistettiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hillsborough’n jalkapallotragedia ei unohdu 14.4.2009. Suomen Kuvalehti. Viitattu 15.4.2009.
  2. a b Lacey, David: Hillsborough’s tragic legacy leaves home comforts 20 years on The Guardian. 11.4.2009. (englanniksi)
  3. Hillsborough 20 years on: The story of ex-Anfield keeper Paul Harrison who lost his father Mirror.co.uk. 14.4.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.