Heysel-stadionin tragedia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Heysel-stadionin mellakka tapahtui 29. toukokuuta 1985 Brysselin Heysel-stadionilla Belgiassa, kun englantilaisen Liverpoolin ja italialaisen Juventuksen oli määrä kohdata jalkapallon Euroopan cupin loppuottelussa. Ennen ottelua katsomossa alkanut joukkueiden kannattajien välinen nahistelu aiheutti pakoon pyrkivien keskuudessa tungoksen. Siinä kuoli kaikkiaan 39 ihmistä, joista suurin osa oli Juventuksen kannattajia.[1]

Mellakan tapahtumat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tapahtumat stadionin kartalla. Kuolemiin johtanut väentungos sai alkunsa, kun mellakoivat Liverpoolin kannattajat tunkeutuivat X-katsomosta ”neutraaliin” Z-katsomoon.

Onnettomuuteen johtaneista syistä ei ole koskaan tehty virallista tutkimusta, mutta päätapahtumat ovat tiedossa.

Vuonna 1930 rakennettu Heysel-stadion oli käyttötarkoitukseensa pahasti vanhentunut, minkä takia muiden muassa Liverpoolin johtohenkilö Peter Robinson oli vaatinut UEFA:a siirtämään ottelun toiselle stadionille.

Ennen ottelua stadionille tunkeutui lähes 60 000 katsojaa. Kummaltakin joukkueelta kannattajia oli noin 25 000. Joukkueiden kannattajille myytiin liput kentän päätyjen seisomakatsomoihin, ja kentän sivuilla oleviin osioihin myytiin lippuja belgialaisille katsojille. Joukkueiden kannattajat vastustivat väliin jätettävää neutraalia aluetta, koska kannattajat olisivat voineet esimerkiksi kaduilta ostaa lippuja näihin katsomonosiin, ja kannattajien sekaisin sijoittuminen katsomossa olisi voinut aiheuttaa vaaratilanteita.selvennä

Neutraaliksi alueeksi tarkoitettu Z-katsomo sijaitsi Liverpoolin kannattajien päädyn vieressä, ja monet Belgiassa asuvat italialaiset Juventuksen kannattajat olivat saaneet hankittua liput kyseiseen katsomonosaan. Myös joitakin Liverpoolin kannattajia oli saanut lipun Z-katsomoon. Lisäksi varsinaisissa Liverpoolin kannattajien katsomoissa oli liikaa katsojia, koska monet olivat onnistuneet pääsemään vanhentuneelle stadionille ilman lippuja.

Noin tuntia ennen ottelun alkua toisistaan aidalla erotetut Liverpoolin ja Juventuksen kannattajat alkoivat Z-katsomossa viskoa toisiaan esineillä, muun muassa rapistuneen stadionin rakenteista irtoilleilla betonin palasilla. Sittemmin vihanpito kiihtyi ja monet Liverpool-kannattajat tunkeutuivat omasta katsomonosastaan aitojen yli ja Juventus-kannattajat alkoivat perääntyä. He eivät kuitenkaan päässeet alueelta pois ja puristuivat väentungoksessa reunavalliin. Osa yritti kiivetä yli vallin, joka lopulta romahti ihmismassan painosta. Rynnivät ihmismassat talloivat ihmisiä kuoliaaksi. 39 ihmistä – 32 italialaista, neljä belgialaista, kaksi ranskalaista ja yksi irlantilainen – kuoli ja noin 600 loukkaantui. Juventus-kannattajat hermostuivat omassa päässään ja lähtivät rynnäköimään juoksuratoja pitkin kohti toista päätyä. Tämä johti tappeluun mellakkapoliisien kanssa, ja tappelu jatkui vielä ottelun aikanakin.

Ottelua edeltäneistä tapahtumista huolimatta loppuottelu päätettiin pelata, koska viranomaiset pelkäsivät tilanteen pahenevan entisestään, jos ottelu peruttaisiin. Juventus voitti ottelun Michel Platinin rangaistuspotkulla, jonka hän oli saanut Zbigniew Boniekiin kohdistuneen virheen seurauksena. Virhe tapahtui rangaistusalueen ulkopuolella, ja sittemmin onkin esitetty epäilyjä, että Juventusta olisi suosittu tai että ottelu olisi tällä saatu loppumaan peliajan umpeutuessa, koska jatkoaikaa ei näin tarvinnut pelata.lähde?

Mellakan ja onnettomuuden seurauksena Britannian silloinen pääministeri Margaret Thatcher painosti toukokuun lopulla Englannin jalkapalloliittoa vetämään englantilaisseurat pois eurocup-kilpailuista. Sittemmin Euroopan jalkapalloliitto UEFA kielsi englantilaisjoukkueiden osallistumisen tarkemmin määrittämättömäksi ajaksi. Kesäkuun alussa FIFA laajensi kiellon koskemaan kaikkia kansainvälisiä otteluita, mutta viikon kuluttua ystävyysottelut sallittiin. Kielto ei koskenut Englannin maajoukkuetta. Alun perin Liverpoolin osallistumiskiellon oli määrä olla kolme vuotta pitempi kuin muilla englantilaisseuroilla, mutta lopulta kieltoa täsmennettiin siten, että englantilaisseurojen kielto oli viiden vuoden mittainen, johon Liverpoolille lisättiin yksi vuosi päälle[1].

  1. a b Brown, Oliver: Heysel disaster of 1985 is football's forgotten tragedy and Liverpool and Juventus' minimal reaction prolongs hurt The Telegraph. 28.5.2015. Viitattu 28.6.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]