Luettelo sosiologian käsitteistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo sosiologian käsitteistä. Monet sosiologian käsitteistä ovat kiistanalaisia, eikä niistä olla yksimielisiä.[1]

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

aateAbilenen paradoksiAGILaikalaisdiagnoosiaineistolähtöinen teoriaalakulttuurialtruismianimismianomiaantipositivismiantisemitismiantropologiaarkitietoartikulaatiotyöarviointitutkimusarvoasenneassimilaatio (sosiologia)autoritaarisuus

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

behaviorismibyrokratia

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chicagon sosiologinen koulukunta

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

dekonstruktiodemografiademokratiadiskurssidiskurssianalyysidistinktiodramaturginen sosiologiadystopia

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

eksogamiaelitismielämismaalilmaelämäntapaemergenssiempiirinen tutkimusenkulturisoituminenennakkoluuloerityisestävyysetninen ryhmäetnografiaetnometodologiaetnosentrismievoluutiopsykologiaexurb

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

feminismifenomenologinen sosiologiafeodalismifetisismifunktionalismi

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gemeinschaft-yhteisögenderGesellschaft-yhteisöghettoglobalisaatio

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

haaremihabitushabitushegemoniaheimo (kansatiede)henkilöpalvonta (sosiologia)henkimaailmahermeneutiikkaheuristiikkahierarkiahistoriahomofobiahomoseksuaalisuushypoteesi

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

identiteettiideologiaikärakenneinstituutio - integraatioitsemurha

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

joukkoitsemurhajoukkoliikejoukkotiedotusväline

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kansalaisuskontokansalaisuuskansalaisyhteiskuntakansallisvaltiokapitalismikarismaattinen johtajuuskaupungistuminenkausaliteettikeskustelunanalyysikieliasennekoekollektiivinen representaatiokommunitarismikonfliktikonsensuskonservatismikoulutusjärjestelmäkriittinen realismiksenofobiakulttuurikulttuurinen pääomakulttuurintutkimuskulttuurirelativismikysely

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

laadullinen tutkimuslahjatalouslahkoliberalismiluottamuslääketieteellinen malli

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

maaltamuuttomaatalousyhteiskuntamaine (yhteiskunta)makrososiologia - marginalisaatiomarxilaisuusmaterialistinen historiankäsitysmedikalisaatiometodologinen holismimikrososiologiamodernisaatiomonikulttuurisuusmyöhäismoderni

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

nationalisminormaalibiografianormi (sosiologia)normi

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

oikeudenmukaisuusoikeussosiologiaorganisaatio

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

palveluyhteiskuntaparadigmapatriarkaattiperheperinnepiilo-opetussuunnitelmaPluralismipoikkeavuuspoliittinen taloustiedepolitiikkapositivismipostmodernipoststrukturalismipragmatismipääoma

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

radikaali sosiologiarakennerasismireduktionismirelativismiriskiyhteiskuntaristipainerituaalirooliroturyhmä

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sanktioSapirin–Whorfin hypoteesiseksismisemiotiikka - separaatiosopimusyhteiskuntasosiaalinen faktasosiaalinen järjestyssosiaalinen konstruktionismisosiaalinen liikkuvuussosiaalinen pääomasosiaalinen rakennesosiaalinen statusStatussosiaalinen toimintasosiaalinen verkostoanalyysisosiaalinen vieraantuminensosiaalipsykologiasosialisaatiososialismisosiobiologiasosiogrammisosiokulttuurinen innostaminensosiologiasosiologinen mielikuvitussosiologinen perspektiivisotilassosiologiastereotyyppistigma-ilmiöstratifikaatiosukulaisuussukupolvisukupuoliroolisymbolijärjestelmäsymbolinen interaktionismisymbolinen pääomasyrjäytyminensysteemiteoria

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

tabutaloustaloussosiologiataloustiedetapaustutkimustasa-arvotaylorismiteollistuminenteollisuusyhteiskuntateoriatiedetiedonsosiologiatieteellinen realismitieteensosiologiatietoteoriatietoyhteiskuntatoimijuustoimintatoimintateoriatoimintatutkimustoinen modernitotaalinen instituutiototalitarismitoteemitotemismitutkimustyötyönjakotyöttömyystyövoima

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

uhriton rikosuskontoutopia

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

vallankumousvaltavaltioverkostoWestermarck-efektiWestermarck-seuravoimaantuminenvähemmistövähemmistöryhmätväärä tietoisuus

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ydinperheyhteiskuntayhteiskuntaluokkayhteiskuntateoriayhteisöyleisestävyys

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuusela, Pekka (toim.): ”Sosiologian keskeisiä käsitteitä”, Sosiologia: Muuttuvan maailman koordinaatit, s. 143–156. Kuopio: Unipress, 2005. ISBN 951-579-061-1.