Radikaali sosiologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radikaali sosiologia on 1960-luvulla lähinnä Yhdysvalloissa alkunsa saanut sosiologian suuntaus. Tärkeitä sytykkeitä radikaalin sosiologian synnylle olivat monet yhteiskunnalliset liikkeet, kuten naisliike, rauhanliike ja opiskelijaliike sekä marxilaisen ajattelun suosio.

Radikaalit sosiologit halusivat muuttaa sekä maailmaa että omaa tieteenalaansa entistä demokraattisemmaksi ja oikeudenmukaiseksi. Valtavirran sosiologiaa pidettiin sisäänpäin lämpiävänä ja radikaalit sosiologit halusivat lisätä sosiologian ”yhteiskuntasidosta” eli käytännöllisiä yhteyksiä akateemisen maailman ulkopuoliseen yhteiskuntaan.

Näkemystensä kehittämiseksi ja julkistamiseksi radikaalit sosiologit perustivat vuonna 1969 The Insurgent Sociologist -lehden, jota nykyisin julkaistaan nimellä Critical Sociology[1].

Radikaalin sosiologian ajatuksia on kehitelty eteenpäin niin kutsutun julkisen sosiologian (public sociology) piirissä, jonka keulahahmo on Michael Burawoy[2].

Radikaalin sosiologian yleiset tavoitteet, tiedonintressi ja tutkimuskohteet tulevat lähelle kriittisen pedagogiikan vastaavia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.