Euroopan nuorten parlamentti (EYP Finland)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta EYP Finland)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry
Eypfinlandlogo.png
Perustettu 2001
Tyyppi Koulutuksellinen nuorisojärjestö
Päämaja Helsinki
Toiminta-alue Eurooppa
Viralliset kielet suomi, englanti
Kattojärjestö European Youth Parliament
Aiheesta muualla
www.eypfinland.org

Euroopan nuorten parlamentti (European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry) on koulutuksellinen nuorisojärjestö, joka edistää kansainvälisen European Youth Parliament:in tavoitteiden toteuttamista Suomessa. Euroopan nuorten parlamentin päätehtävä on inspiroida ja voimaannuttaa nuoria eurooppalaisia kasvamaan avoimiksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi[1]. EYP Finlandin toiminta on täysin nuorten toisille nuorille järjestämää.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EYP Finland on osa kansainvälistä European Youth Parliament -verkostoa, joka toimii 40:ssa maassa[2]. EYP Finland on kansainvälisen EYP:n kansallinen komitea Suomessa. Järjestön toiminnan järjestämisestä vastaavat sen jäsenet. Yleishyödyllisenä yhdistyksenä EYP Finlandin toiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa ja voittoa tavoittelematonta.

EYP Finlandia johtaa sen syyskokouksen valitsema hallitus. Se hallinnoi järjestön valtakunnallista toimintaa, pitää yhteyttä sen yhteistyökumppaneihin ja kehittää järjestön toimintaa strategisesti. Vuonna 2019 yhdistyksen puheenjohtajana toimii Matti Lötjönen. Hallituksen jäseninä ovat Amir Abdelamir, Venla Ala-Rämi, Ida Eerola, Henri Haapanala, Ville Jaara ja Yannika Rönnqvist. Yhdistyksen pääsihteerinä toimii Sini-Tuuli Suominen. Vuonna 2019 EYP Finlandilla toimi projektityöntekijänä Sonja Savolainen. Hän koordinoi kahta hanketta Nuorten Eurooppa ja Tunne Eurooppa. EYP Finlandin toimisto sijaitsee Allianssi-talossa, Pasilassa, Helsingissä.

EYP Finlandilla on viisi paikallisjärjestöä. Paikallisjärjestöt koordinoivat EYP Finlandin toimintaa alueillaan sekä järjestävät koulutustapahtumia ja virkistystoimintaa jäsenilleen. Ne vastaavat myös kontakteista oman alueensa kouluihin tiedottamalla näille EYP Finlandin tapahtumista ja toimimalla Eurooppalainen kansalaisuutesi -hankkeen koulukiertueessa. Paikallisjärjestöt toimivat EYP Finlandin hallituksen asettamien tavoitteiden ja periaatteiden mukaan. EYP Finlandin paikallisjärjestöt ovat EYP Helsinki, EYP Tampere, EYP Turku, EYP Itä-Suomi ja EYP Pohjois-Suomi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EYP Finland perustettiin nykyisessä muodossaan rekisteröitynä yhdistyksenä vuonna 2001, joskin EYP-toimintaa on Suomessa ollut jo 1990-luvulta lähtien. EYP Finland järjestää vuosittain erilaisia jäsen-, tiedotus- ja koulutustapahtumia, tukee Eurooppa-opetusta kouluissa, harjoittaa julkaisutoimintaa, koordinoi erilaisia hankkeita ja toimii yhteistyössä kansainvälisten ja kansallisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. EYP Finlandin päätoimintaa ovat sen vuosittain järjestämät alueelliset ja kansalliset istunnot, joista EYP Finland valitsee ja kouluttaa Suomen edustajat EYP:n kansainvälisiin istuntoihin sekä alueellisiin ja kansallisiin istuntoihin ulkomailla.

EYP Finlandin tärkein kohderyhmä ovat 16–22-vuotiaat, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi yhdestä tai useasta seuraavista asioista: yhteiskunnallisista asioista, kansainvälisyydestä, eri kulttuureista, matkustamisesta, vaikuttamisesta, uusien ihmisten tapaamisesta, julkisesta esiintymisestä tai siinä kehittymisessä, väittelystä, kielistä tai kielitaitojen parantamisesta sekä järjestötoiminnasta.

Istunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EYP Finlandin istunnot simuloivat Euroopan parlamentin mallia, jossa osallistujat pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista ja ilmaisemaan omia mielipiteitään ilman ulkoannettuja rooleja. Istunnot ovat kaksi-kolmepäiväisiä tapahtumia, jotka jakaantuvat ryhmäyttämiseen, komiteatyöhön ja yleisistuntoon. Tapahtumissa nuoret pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista eurooppalaisista kysymyksistä omista lähtökohdistaan, mikä tuo Euroopan unionia ja eurooppalaista kansalaisuutta lähemmäksi nuoria. Tapahtumien kieli oli englanti, ja jokaisessa tapahtumassa osallistujia on useista Euroopan maista.

EYP-toimintaan tullaan pääsääntöisesti mukaan osallistumalla alueelliseen istuntoon, joita järjestetään vuosittain neljä loka–marraskuussa eri puolilla Suomea. Alueellisista istunnoista EYP Finland valitsee osallistujat sen kansalliseen istuntoon, joka järjestetään vuosittain tammi-helmikuun aikana. Tästä istunnosta valitaan lopulta delegaatiot edustamaan Suomea EYP:n kansainvälisissä istunnoissa ja muissa istunnoissa ulkomailla.

Tulevat alueelliset istunnot

  • Neljä alueellista istuntoa 2020. Paikkakunnat julkaistaan keväällä.

Tulevat kansalliset istunnot

  • Kansallinen istunto tammikuussa 2020 järjestetään Tampereella. Istunnon pääjärjestäjinä toimivat Alexandra Salo ja Aarni Rantanen.

Menneet kansalliset istunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menneet alueelliset istunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoituksen lähde 2018 2017 2016 2015 2014 2013
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus nuorisojärjestöille[3] 60 000 € 60 000 € 29 000 € 12 000 € 9 000 € 9 000 €

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aims and Impact European Youth Parliament. 18.10.2012. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
  2. About EYP European Youth Parliament. 12.9.2011. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
  3. Avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 23.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]